Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Onze naam

De naam Marianum komt van de Paters Maristen. De Maristen stichtten in 1948 Scholengemeenschap Marianum die destijds begon als een katholieke HBS. De school is gesticht vanuit de emancipatiegedachte. Katholieken vertoonden nog een achterstand in opleidingsniveau en daardoor in hogere functies. De lokale gemeenschap achtte daarom voor de katholieke enclave Groenlo-Lichtenvoorde een katholieke school voor voorbereidend hoger onderwijs noodzakelijk. Na het behalen van het HBS-diploma kon er universitair niveau gevolgd worden.

De HBS startte op 8 september 1948 met 42 jongens, zonder subsidie, maar met steun van de gehele omgeving. In 1954 worden er voor het eerst meisjes op de HBS toegelaten.

Was in aanvang Marianum nog enigszins een Hogere Burger School, geleidelijk aan werd de school een school voor alle lagen van de gemeenschap.

Na de invoering van de Mammoetwet in 1968 werd Marianum een school voor havo, atheneum en gymnasium.

De band van de Paters Maristen met onze school bestaat nog steeds en wordt anno nu vormgegeven in het jaarlijkse goede doelen plan.

Fusies in 1989 met de Groenlose scholen voor voortgezet onderwijs (Marianum met mavo St. Aloysius) en in 1992 met de Lichtenvoordse scholen (mavo St. Franciscus, LHNO ’t Hof en de technische school Dr. Ariëns), maakten Marianum tot de brede scholengemeenschap die het nu is.