Avondakademie 2022-2023

AVONDAKADEMIE MARIANUM of WAT HEBBEN VAMPIEREN MET ROMANTIEK TE MAKEN?

De Stichting Avondakademie Marianum begint aan haar 46e cursusjaar! Zij wil op een gezellige en ontspannen manier uw algemene kennis uitbreiden. Uw vooropleiding is niet van belang om deze cursus interessant te vinden en te kunnen volgen. Zij biedt u een driejarige cursus aan, waarin u wegwijs wordt gemaakt in een aantal politieke, maatschappelijke en culturele onderwerpen uit onze samenleving.

Locatie en tijdstip cursus
De cursus wordt in het hoofdgebouw in Groenlo gegeven door leraren van Marianum en van elders. Met ongeveer 30 cursisten per klas bent u, op dinsdagavond, van 19.30 – 22.20 uur, gedurende drie lessen van 50 minuten, bezig met luisteren, aantekeningen maken, discussiëren en vragen stellen. Er is geen huiswerk, wel een koffiepauze. En als u na drie jaar, veel kennis rijker, met spijt constateert dat de cursus voorbij is, ontvangt u, zonder eindexamen, een certificaat van de Avondakademie.

Vakken
De vakken die op het rooster staan, zijn deels afkomstig uit het lesprogramma van de leerlingen: algemene economie, biologie, kunst- en cultuurgeschiedenis, muziekgeschiedenis, wiskunde, maatschappelijke stromingen, maar ook: pedagogie, theologie en filosofie.

Kosten
Wilt u meer weten over ons nieuwe belastingstelsel, over de spelregels van het beleggen, of waarom in de Middeleeuwen zulke grote kerken werden gebouwd, dan moet u beslist intekenen. Om het geld hoeft u het niet te laten: Het cursusgeld bedraagt € 125,- per persoon of  € 210,- per echtpaar per cursusjaar.

Start cursus
Een cursusjaar heeft 21 gezellige en boeiende dinsdagavonden. We beginnen 4 oktober 2022. Vanzelfsprekend hebben ook wij herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie. Het cursusjaar wordt 21 maart 2023 afgesloten.

Meer informatie en inschrijven
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Peter Müller, telefoon 0544-463045. En bent u enthousiast geworden? Meldt u zich dan aan via het aanmeldingsformulier  en stuur deze naar e-mailadres: pjamueller at gmail.com of per post naar Stichting Avondakademie Marianum, t.a.v. de heer P. Müller, De Schans 1, 7141 LR in Groenlo. Ouders van leerlingen hebben tot 1 september voorrang bij de aanmelding.

Hier vindt u het rooster en de namenlijst van docenten en bestuursleden.

Ouders van leerlingen hebben tot 1 september voorrang bij de aanmelding.

Ervaringen derdejaars cursisten
Mocht u zich afvragen, of de Avondakademie wel iets voor u is, misschien helpen u deze opmerkingen uit de evaluaties van de derdejaars cursisten over de streep:

 • De leerstof wordt met zeer veel enthousiasme en kennis gebracht.
 • Gezellige les waarin je gedwongen wordt over bepaalde zaken goed na te denken.
 • De lesstof maakt discussies los.
 • Alle lessen waren boeiend en lokten uit tot discussie en gedachtewisseling. Als klas was je erbij betrokken.
 • Ik vind het interessant om met elkaar in discussie te gaan over bepaalde stellingen, om te weten hoe iemand anders er tegenaan kijkt.
 • Een vak dat niet mijn voorkeur had, werd interessant.
 • Mijn verwachting was tamelijk negatief, ik ben nu heel enthousiast over filosofie. Bij aanvang had ik een ongegrond vooroordeel tegen filosofie. Inmiddels heb ik een aantal boeken over filosofie gekocht. 
 • Wij komen al 25 jaar één keer per jaar voor een reünie bij elkaar. 
 • Prettige en informatierijke manier van lesgeven, goed voorbereid! 
 • Enthousiaste leerkracht die ook ruimte laat voor eigen inbreng.
 • Van kunsthistorie tot hedendaagse kunst, in één woord: geweldig.