Coronavirus – update

Op deze pagina vind je de belangrijkste maatregelen die gelden bij Marianum vanaf het nieuwe schooljaar. Als hierin iets verandert, wordt dat als eerste op deze pagina bekendgemaakt. Houd deze pagina daarom goed in de gaten. Ook vind je hier belangrijke algemene informatie over het coronavirus.

Vragen over het coronavirus, quarantaine of de coronatest?
Voor antwoorden op vragen over het coronavirus (COVID-19), quarantaine en de coronatest verwijzen wij door naar de websites van het RIVM en de GGD:
Algemene informatie over het coronavirus
Veelgestelde vragen over het coronavirus
Informatie over de coronatest

Versoepeling in quarantainebeleid
Op vrijdag 14 januari jl. heeft het kabinet bekend gemaakt dat het quarantainebeleid per direct wordt versoepeld. Als je langer dan een week geleden een boostervaccinatie hebt gehad en je hebt geen klachten, dan hoef je niet in quarantaine als je nauw contact hebt gehad met een besmet persoon. Ook als je korter dan 8 weken geleden positief bent getest en hersteld bent hoef je niet meer in quarantaine. Voorwaarde is wel dat je geen klachten hebt die gerelateerd zijn aan corona.

Deze wijziging gaat per direct in. Omdat de GGD’en nog enige dagen nodig hebben om hun aanpak aan te passen, kan het zijn dat het advies van de regionale GGD de komende dagen anders is dan de actuele berichtgeving op de site van de Rijksoverheid. De VO-raad betreurt het dat hierdoor onnodig verwarring kan ontstaan.

Leerlingen weer naar school vanaf 10 januari 2022
Op maandag 3 januari jl. heeft het demissionaire kabinet bekend gemaakt dat de scholen voor het voorgezet onderwijs op maandag 10 januari 2022 weer open gaan. Voor Marianum betekent dit dat de lessen op deze dag beginnen vanaf het derde lesuur. Op school gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie. Het gaat om de volgende regels:

 • Leerlingen en medewerkers met coronaklachten moeten thuisblijven en zich (laten) testen.
 • Leerlingen en medewerkers dragen mondkapjes in de gang.
 • Voor alle leerlingen en alle medewerkers in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen. Als de test positief is, gaat de persoon en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende testadvies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.
 • Daarnaast gelden in de scholen nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school, er wordt goed geventileerd en vergaderingen zijn online.

Hier vind je de coronaregels die gelden vanaf 10 januari in het voorgezet onderwijs (opgesteld door de Rijksoverheid).

Nieuwe beslisboom beschikbaar
Kijk hier voor de aangepaste beslisboom (versie 24 december 2021) 

Zelftesten volstaat vanaf 3 december bij milde klachten
Vanaf vandaag is het voldoende om bij klachten die passen bij COVID-19 een zelftest te doen. Is de test positief, dan maken leerlingen en medewerkers een afspraak bij de GGD om de uitslag te laten bevestigen. Meer informatie staat op de website van de RIVM

Mondkapje verplicht vanaf 29 november
Vanaf maandag 29 november is het dragen van een mondkapje weer verplicht. Leerlingen en medewerkers dragen het mondkapje als zij zich door de school bewegen. In de klas mag het mondkapje af.  Hieronder staan de andere coronamaatregelen nog een keer op een rij:

 • Volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Medewerkers en leerlingen krijgen het advies om zichzelf twee keer per week te testen met een zelftest – een zelftest is gratis te verkrijgen op school. Zelftesten is niet verplicht.
 • Ouders/verzorgers mogen niet meer in school komen zonder afspraak
 • Medewerkers en leerlingen met klachten blijven thuis en laten zich testen bij de GGD
 • Als een huisgenoot, gezinslid of ander nauw contact is besmet is met het coronavirus, gaan alle huisgenoten in quarantaine.
 • Iedereen houdt zich aan de basisregels.

Strengere maatregelen kabinet – 24 november
Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar (alleen volwassenen) en is vanaf 24 november weer verplicht.

Online oudergesprekken
Daarnaast is er een dringend advies uitgebracht om ouders/verzorgers niet meer in de school te ontvangen, tenzij dit echt niet anders kan. Voor Marianum betekent dit dat alle oudergesprekken die vanaf nu gepland staan, alleen nog online plaatsvinden en dat wij bij hoge uitzondering ouders/verzorgers in school ontvangen.

Aangepaste quarantaineregels vanaf 19 november 2021
Vanaf vrijdag 19 november 2021 zijn de quarantaineregels aangepast. Is er iemand in een gezin besmet met het coronavirus dan gaat iedereen in quarantaine. Ook de gezinsleden die gevaccineerd (beschermd) zijn. Hoe lang dit is, hangt af van de thuissituatie:

 • Kunnen de gezinsleden in een aparte ruimte verblijven – dus niet bij elkaar in één ruimte – dan is de duur van de quarantaine vijf dagen.
 • Kunnen de gezinsleden niet apart van elkaar verblijven, dan is de duur van de quarantaine tien dagen.

Kijk voor meer details over je persoonlijke situatie en isolatie op de website van het RIVM.