Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Uitwisselingsprogramma – Leerlingen naar Kempten

Net als vorig schooljaar, doet Marianum dit schooljaar ook weer mee met het Erasmus+ project ‘Environment Curiosity as an Opportunity (ECO.)’. Marianum werkt daarbij samen met scholen uit Duitsland (Kempten), Italië (twee keer Perugia) en Spanje (Catalonië, Barcelona). Van 4 tot en met 10 maart 2018 vindt de volgende reis plaats. Deze gaat naar Kempten. De leerlingen die meegaan zijn Esmee Veldhuis, Dieke te Woerd, Anna Vos, Renate Hoekstra en Kyra Lansink. Ze worden begeleid door de docenten Willem Meurs en Hannie Lensink.

Challenge
Bij elke uitwisseling hoort een challenge; een uitdaging waarmee de scholen een onderlinge strijd voeren. Deze keer is de opdracht om een filmpje te maken van een minuut. Hier is te zien hoe je van afval een bruikbaar product maakt en hoe je het kunt gebruiken. De leerlingen zijn vorige week gestart met de challenge door een workshop te volgen in Arnhem bij kunstenares Miek Schueler. Zij maakt veel kunst van waardeloos materiaal. Tijdens de workshop is flink geëxperimenteerd. Uiteindelijk leidde dit tot een leuk plan dat nu moet worden gefilmd en uitgevoerd.

Verschillende projecten
Tijdens de bijeenkomst in Kempten werken we aan zes projecten:

  • Stop Motion Film (ex. How to prevent creating Trash)
  • Theatre Play with Sketches
  • Game (Mobile Apps, Video games)
  • Creating new useful objects which can be used later. “How to”-movie (create a movie (max 1 minute) on how to upcycle something)
  • Trash Instruments (create instruments out of trash and play them)
  • Scientific Walk Gallery (Statistics)

Er zijn al internationale groepjes vastgesteld die via een App de diverse projecten moeten voorbereiden, waarin ze vertellen over wat en hoe ze het gaan aanpakken en welke materialen er nodig zijn om dit in Kempten uit te voeren. De projecten kunnen worden ‘gevuld’ met materiaal. Dit is te zien op: www.trashedworld.com

Wordt vervolgd
De uitkomsten van bovenstaande projecten, samen met de projecten uit Perugia, moeten leiden tot workshops die worden gegeven op de eindbijeenkomst in mei 2018 in Barcelona. Over hoe de reis verloopt naar Kempten en de voorbereidingen voor Barcelona houden we u op de hoogte. Mocht u meer willen weten? Neem dan contact op met Frans Carelsen via e-mail: f.carelsen@marianum.nl.

Verslag vorig jaar
In het kader van het uitwisselingsprogramma kwamen alle scholen uit de betrokken landen vorig jaar al naar Marianum. Later in november 2017 bezochten Tessa Vos, Noortje Klijnsma, Ruth Girbaran en Sarina Lansink samen met de docenten Bas Braamhaar en Arleen Nijman de Italiaanse scholen in Perugia. Er werd gewerkt aan het deelproject ‘Fashion and technology’. De docenten gaven hun eigen vak les in het Engels aan Italiaanse, Spaanse en Duitse leerlingen. Het verslag van Tessa, Noortje, Ruth en Sarina is hier te lezen: Bilateral Pieralli verslag leerlingen.

Uitwisselingsprogramma – Leerlingen naar Kempten