Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Examen in ‘Beeldende Vakken’ voor vmbo

Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen die vmbo basis en kader of gt volgen examen doen in het keuzevak ‘Beeldende Vakken’. Vier ontwerpers van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde deelden op donderdag 18 januari jl. hun kennis en ervaring. Zij lieten de leerlingen kennismaken met het proces waarin een 2D tekening wordt omgezet naar een 3D-beeld.

Corso
De praktijkopdracht die ze hiervoor kozen, had het thema ‘Corso’. Omdat het Bloemencorso dichtbij de belevingswereld van de leerlingen ligt, bieden we leerlingen op een praktische en leuke manier lesstof aan. De initiatiefneemster van de herintroductie ‘Beeldende vakken’ en de samenwerking met het corso is docente en oud-bestuurslid Heleen Rooks.

Uitleg van ontwerpers
De vier ontwerpers gaven een inleiding over de kunst van het ontwerpen en het maken van een maquette. Een ontwerp maken lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet! Rick Luttikholt gaf uitleg over composities, Kay Gosselink gaf een toelichting op het onderwerp schalen en verhoudingen, Rudi Pierik besteedde aandacht aan kleurgebruik en inkleuren en Ivo Klein Holkenborg vertelde meer over figuratie, muziek en alternatieve materialen.

Maquettes maken
De opgedane kennis en inzichten gaan de examenkandidaten de komende maanden gebruiken om van hun schetsen ook echte maquettes te maken. Tekeningen maken plaats voor piepschuim, metaaldraad, houtlijm, papier en verf. In de tussenliggende tijd komen de ontwerpers nog een paar keer terug om feedback te geven en waar nodig een helpende hand te bieden.

Presentaties in juli 2018
In juli dit jaar moeten de maquettes klaar zijn. Een aantal van de maquettes krijgen dan een plek op de jaarlijkse maquettepresentatie van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. De presentatie is tijdens de Zomermarkt in de bovenzaal van restaurant De Leeuw. Bovendien krijgen deelnemende leerlingen de kans om gastjurylid te zijn bij de CorsoKIDS tijdens het Bloemencorso op zondag 9 september 2018.

Aanmelden voor ‘Corsokriebels’
De Stichting Bloemencorso hoopt natuurlijk dat leerlingen worden aangestoken door het corsovirus, zodat het corso voor de toekomst op goede ontwerpers kan blijven rekenen. Voor leerlingen met ambitie bestaat er de leerschool ‘Corsokriebels’. Een initiatief van de werkgroep ontwerpers om jonge mensen actief te betrekken bij het Bloemencorso. Hiervoor wordt op vrijdag 9 maart 2018 een bijeenkomst georganiseerd waar dieper wordt ingegaan op het ontwerpproces. Leerlingen of andere geïnteresseerden kunnen nu al een mail sturen naar: ontwerpers@bloemencorso.com

Examen in ‘Beeldende Vakken’ voor vmbo