Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Marianumleerlingen helpen Noaber18 met veiligheid

Acht leerlingen van Marianum, onze conrector Javier Castilla Martin en onze docent Adriaan Verschuren zijn maandag 13 november op uitnodiging van het MT van Noaber18 aanwezig in het kantoor van het consortium. Dit naar aanleiding van de workshop die Noaber18 heeft gegeven tijdens de burgerschapsdagen.

Gevaarlijke situaties

Tijdens de burgerschapsdagen bezocht Noaber18 de leerlingen van onze onderbouw in Groenlo. Volgens Noaber18 zijn er tijdens en na de bouw van de nieuwe weg veel nieuwsgierige mensen die het bouwterrein bezoeken en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Er spelen kinderen, er wordt gecrost en dat brengt teveel risico’s met zich mee. Aan onze leerlingen is dan ook gevraagd om een oplossing te bedenken voor dit probleem. Twee groepen leerlingen kwamen met zo’n interessante oplossing dat ze door het MT van Noaber18 in Eibergen werden uitgenodigd om hun idee te presenteren.

Uitkijkpost

De eerste groep met Wieke, Celine, Maud, Sem en Fleur vertelt over hun plannen. “Mensen denken eerder praktisch dan veilig. Ze lopen over het bouwterrein omdat ze bijvoorbeeld een stuk af willen snijden. En kinderen zien geen gevaar, ze zien alleen een speelterrein. Daarom is ons idee om het terrein met hekken af te sluiten en alleen mensen door te laten die een pasje hebben. Voor de nieuwsgierigen is het goed om een uitkijkpost te plaatsen, zodat ze toch kunnen zien wat er allemaal gebeurt. Het zou ook mooi zijn om van een bepaald stuk een speeltuin te maken met een veilige route er naartoe. Plaats op andere stukken een bord met ‘je speelt niet met zand maar met je leven’. Daarnaast adviseren wij om voorlichting te geven op basisscholen. Zo wordt de N18 ‘a road to succes’”, aldus de leerlingen.

Filmpje op social media

De tweede groep met Fleur, Cato en Merrin komt met het idee om een film te maken over de bouw van de nieuwe N18. “Een film over mensen die zonder toestemming op het terrein komen en dan ook laat zien wat er mis kan gaan; een dodelijk ongeval bijvoorbeeld. Het filmpje kan dan geplaatst worden op social media. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op Facebook het filmpje te plaatsen om zo’n manier dat het direct wordt geopend als je in een bepaald gebied inlogt. Wij willen die film zelf maken met leerlingen van onze school. Er zijn genoeg leerlingen die willen acteren en we kunnen vragen wie er goed kan filmen en editen. Het wordt een heel project en we hebben jullie nodig om het te realiseren.”, zo leggen de meiden uit.

De directie van Noaber18 is enthousiast over de plannen van de leerlingen. “Wij kunnen nog heel wat van jullie leren. Ook met betrekking tot jullie presentaties, die zijn een stuk flitsender dan die van ons”, zegt Van Nguyen van Noaber18. “Wij willen jullie bij dezen uitnodigen om een keer met ons mee te gaan en het werk aan de nieuwe N18 van dichtbij te bekijken. Jullie krijgen een persoonlijke toer over de bouw. Dan weten jullie precies wat we doen en vooral wat er allemaal bij komt kijken.” De directie van N18 gaat intern overleggen over de plannen van de leerlingen.

Bron: Elna/Groenlose Gids

Marianumleerlingen helpen Noaber18 met veiligheid