Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Ervaringen social media dag 15 juni

Op vrijdag 15 juni jl. organiseerde Marianum voor haar leerlingen, medewerkers en genodigden een social media dag. De ochtend was vol met leuke workshops voor leerlingen en het panelgesprek in de middag ging over hoe waardenvrij en waarderend onderwijs kan en mag zijn.

Media-aandacht
De middag heeft veel aandacht gekregen in de media vanwege het optreden van Thierry Baudet van Forum door Democratie. Hierover heeft Marianum uitgebreid contact gehad met diverse journalisten. Wilt u meer lezen over hoe de reactie van Marianum is geweest, dan kunt hier verder lezen.

Workshops
In de ochtend kregen alle leerlingen, zowel in Groenlo als Lichtenvoorde, een divers aanbod aan workshops, onder andere: Mediawijsheid, How to video, Vloggen, Hololens, Virtual reality, Ik ben offline, Propaganda, Ferry Zandvliet – Bataclan, Digital awareness, Propaganda, Jarno di Parno, De Gelderlander.

Positief en leerzaam
De ervaringen van leerlingen waren positief. Zo gaf een aantal leerlingen uit havo 4 aan dat ze onder de indruk waren van het verhaal van Ferry Zandvliet. Hij overleefde de aanslag in Bataclan in Parijs: ‘Wat we apart vonden, was dat de media Ferry Zandvliet al benaderd had, voordat hij überhaupt thuis zijn eigen familie had gezien. Ze wisten gelijk zijn 06-nummer en wilden hem in allerlei praatprogramma’s hebben. En hij vertelde dat hij via social media te maken kreeg met zowel doodsbedreigingen als heel veel steunbetuigingen. Dat was wel apart.’ Zelf letten de leerlingen goed op wat ze op social media plaatsen: ‘We gebruiken social media eigenlijk alleen om anderen te volgen op Facebook of Instagram’.

Beter dan les
Een aantal leerlingen in Lichtenvoorde uit het eerste en tweede jaar volgden de workshop Propaganda, Mindfuck van Jarno di Parno en waren aanwezig bij het Heldertheater. ‘We vonden het een erg leuke ochtend. Beter dan les! Nu weten we wat propaganda is. Ook hebben we bij Jarno di Parno gezien dat iedere persoon anders waarneemt en welke invloed dit heeft op wat je doet. Tijdens het Heldertheater deelden we met elkaar ervaringen over wat er bijvoorbeeld gebeurt als je een blootfoto van jezelf deelt.’

Al met al was 15 juni voor Marianum een enerverende dag waarin alle aspecten van de sociale media aan de orde zijn gekomen. Zowel de leerlingen, de medewerkers en de genodigden hebben veel geleerd van deze dag.

Ervaringen social media dag 15 juni