Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

People-to-People-EUREGIO-prijs 2017 voor Marianumleerlingen

Tijdens het symposium “250 Jahre deutsch-niederländische Grenze” op 24 september waren veel mensen getuige van de presentatie van Naomi Dibbets. De toespraak was (in het Duits) geschreven door havo- en vwo-leerlingen uit leerjaren 3, 4 en 5 van vorig schooljaar. Zij hadden een opstel geschreven met als thema “De verhouding Nederland en Duitsland in 2040.” De heer Ter Woord had daarvan een samenhangend verhaal gemaakt. (U hebt hierover waarschijnlijk gelezen in de nieuwsbrief van week 41, dus van 14 oktober 2016.) De reactie van Ben Verheij was toen: “In mijn én in de ogen van velen was de bijdrage van Naomi Dibbets een van de hoogtepunten van het symposium. Een zeer verrassende blik in de toekomst uitgesproken in perfect Duits! Zij was een van de weinigen die alle aanwezigen aan het lachen heeft gekregen en dat is heel belangrijk, omdat dergelijke symposia vaak veel diepgravende bijdragen hebben en dan is zo’n bijdrage een zeer welkome variant!“

Op dinsdag 27 september organiseerden de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk een bijeenkomst in Theater de Storm met als thema: “Hoe kunnen we scholieren en leerlingen voorbereiden op het leven in een internationale, Duits-Nederlandse Euregio?”. Hiervoor waren vertegenwoordigers uit het voortgezet onderwijs, bedrijfsleven en overheidsorganisaties in de betreffende gemeenten uitgenodigd.

Het was een interactieve bijeenkomst in de vorm van een World Café. Er werd die avond gediscussieerd over ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van buurtaalonderwijs, uitwisselingsactiviteiten en stages/beroepsoriëntatie/studiemogelijkheden. Speciale gast die avond was de heer Freddy Heinzel, Honorair Consul der Nederlanden. In zijn toespraak maakt hij duidelijk dat de kennis van de Duitse taal het unique selling point van Nederland is ten opzichte van de andere buurlanden van Duitsland.

Tijdens deze bijeenkomst benaderde Paul van Dun namens Regio Achterhoek de heer Ter Woord met de vraag of Naomi dezelfde spreekbeurt nog een keer zou kunnen houden op vrijdag 25 november 2016, alweer in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Hier vond het jaarlijkse burgemeesterstreffen van de Achterhoekse en Borkense burgemeesters plaats. Ook hier kreeg Naomi veel waardering: “Een mooi verhaal, dat ze keurig in zowel Duits als Nederlands voordroeg!”

euregio 2 (002)

Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft de burgemeester van Oost Gelre, Annette Bronsvoort, Scholengemeenschap Marianum voor de People-to-People-EUREGIO-prijs 2017 genomineerd.

De prijs werd trouwens niet alleen aan ons toegekend maar ook Dinxperloër Freek Diersen heeft hem tijdens de bijeenkomst van afgelopen vrijdag, 20 januari 2017,  mogen ontvangen.

De heer Ter Woord mocht een groep leerlingen meebrengen naar de uitreiking in Gronau. Omdat bijna alle leerlingen uit havo-4, havo-5, vwo-4, vwo-5 en vwo-6 die de opstellen geschreven hadden op vrijdagmiddag een toets hadden, had hij klas G3A1 gevraagd om mee te komen. Samen met twee andere begeleiders, docent Duits Roel Lebbink en teamleider Javier Castilla Martin, mocht de klas voorafgaand aan de receptie, op kosten van de Euregio, het “rock’n’popmuseum” bezoeken. Zij wisten totaal niets van de prijsuitreiking, want dat moest geheim blijven van de Euregio.

Zij waren dus blij verrast toen zij samen met Naomi Dibbets op het toneel mochten verschijnen om namens het Marianum de prijs in ontvangst te nemen en gefotografeerd te worden. Naomi hield daarna voor de derde keer deze toespraak.

Uit de Duitse pers: “Für ihre kreativen – und nicht nur humorvollen – Gedanken über die deutsch-niederländische Zukunft erhielt die Schule am Freitag den People-to-People-Euregio-Preis.”

Ook tijdens deze bijeenkomst was Naomi een van de weinigen die alle aanwezigen aan het lachen heeft gekregen en dat werd opnieuw enorm gewaardeerd.

prijsuitreiking

People-to-People-EUREGIO-prijs 2017 voor Marianumleerlingen