Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Succesvolle (kerst)actie bij Marianum voor straatjongens van Dakar

Op donderdag 21 december 2017 jl. voerden de leerlingen van Marianum actie voor het goede doel op de locaties Groenlo en Lichtenvoorde. Leerlingen, ouders, vrienden en familieleden konden meedoen aan de verschillende middag- en avondactiviteiten, die de leerlingen hadden georganiseerd.

Het doel van de (kerst)actie was om de vakantieweek, die de paters in Dakar voor de straatjongens organiseren, te laten voortbestaan. Door verschillende middag- en avondactiviteiten in de scholen te organiseren, heeft Marianum een mooi bedrag van € 4.411,- opgehaald voor deze vakantieweek. Familie en vrienden van de leerlingen hebben hier allemaal aan bijgedragen! Daarvoor onze dank!

Opzet vakantieweek
Het Centre Nazareth in Dakar, geleid door pater Christian, organiseert ieder jaar een vakantieweek voor jongens die op straat leven in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Tijdens deze week ervaren ze hoe het is om in een gezinssituatie te leven. Omdat ze altijd op straat leven, zijn ze dit verleerd. De vakantieweek heeft als doel om de jongens inzicht te geven in hun leefsituatie. Ze hopen dat na deze week de kinderen overwegen om weer terug te gaan naar hun familie. Als jongens hiervoor kiezen, krijgen ze begeleiding van de medewerkers van het centrum.

Bedelen
De jongens komen op straat terecht door het wel of niet functioneren van de Daara (de jongensschool). Hun ouders sturen de jongens hier naartoe met het vertrouwen dat het goed komt met hun kind. In de praktijk blijkt dit vaak niet het geval. Wat er gebeurt, is dat de jongens buiten op straat geld moeten binnenhalen voor hun Marabout (meester) en de school. Ook bedelen ze voor zichzelf voor eten en een slaapplaats. Na een poosje raken de jongens ontheemd en weten niet meer waar ze vandaan komen of waar ze thuishoren.

Bewustwording
De actie sluit aan bij hoe Marianum naar hun leerlingen kijkt. Naast leerresultaten daagt de school ze uit om na te denken over hun eigen keuzes in een wereld waar van alles op ze afkomt. Ook de positie van de leerlingen ten opzichte van andere kinderen in een ander werelddeel met een andere cultuur, speelt hierbij een belangrijk rol. In de (nabije) toekomst heeft Marianum de wens om leerlingen naar Dakar te laten afreizen, zodat zij ter plekke kunnen zien hoe het leven is van hun leeftijdsgenoten.

Succesvolle (kerst)actie bij Marianum voor straatjongens van Dakar