Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Voorlichting werkwijze profielwerkstuk

Leerlingen van 4 havo en 5 vwo maken voor hun eindexamen een profielwerkstuk over een zelf gekozen onderwerp. Hoe kom je hiervoor nu gemakkelijk aan informatie? Hoe vind je de juiste literatuur? En hoe kun je dit het beste beoordelen? Op onder meer deze vragen kregen leerlingen van Marianum op 31 mei jl. en 6 juni jl. antwoord tijdens de presentatie ‘Het profielwerkstuk – hoe kan de bibliotheek je helpen?’.

Hoe zoek je?
Louis van Steenbergen, medewerker Bibliotheek Achterhoek Oost, vertelde over hoe je kunt zoeken, waar je kunt zoeken en waar je op moet letten tijdens het zoeken van informatie. Omschrijf bijvoorbeeld zo gedetailleerd mogelijk wat je wilt zoeken. Dit kan onder meer via https://scholar.google.nl of via www.delpher.nl. Daar vind je allerlei recente artikelen én ook artikelen van een aantal eeuwen terug. En controleer de betrouwbaarheid van de informatie. Dit kun je doen via de www.webdetective.nl.

Bibliotheek en Wikipedia
Daarnaast vertelde Van Steenbergen over hoe de website van de bibliotheek werkt, dat er een bibliotheek-app is en welke literatuur er te vinden is. Wikipedia mag ook best gebruikt worden als bron. Niet zozeer voor de inhoudelijke informatie die er staat (want dit is door iedereen geschreven) maar voor de verwijzingen en bronvermeldingen.

Uiteenlopende onderwerpen
De onderwerpen die leerlingen al bedacht hebben, lopen zeer uiteen. Zo zijn er bijvoorbeeld onderwerpen als algen, gedrag van ganzen, mierenzuur, verzilte landbouw, hoe zien meeuwen kleuren, windenergie, analfabetisme, vergelijken van topografische kaarten van de Achterhoek en hoe beïnvloed de reclame jongeren?

Carmel Award
Hebben leerlingen eenmaal hun profielwerkstuk af, dan kunnen zijn dit aan het begin van het nieuwe jaar inzenden aan de Stichting Carmelcollege. Zij organiseren namelijk ieder jaar de Carmel Award: een wedstrijd waar leerlingen hun profielwerkstukken kunnen insturen en hiermee een geldprijs en de Carmel Award kunnen winnen.

Marianum en de bibliotheek Achterhoek Oost werken regelmatig samen om de leerlingen te ondersteunen in hun leerproces.

Voorlichting werkwijze profielwerkstuk