Lapland 2018

26 juni 2018 is het weer zover, dan starten Lia Siebelder en ik, Jan-Willem Huitink, onze tweede “mini-expeditie” naar Sarek in het Zweedse Lapland. De voorbereidingen zijn dit jaar vrij laat op gang gekomen. In het begin waren er wel veel liefhebbers, maar zette eigenlijk geen van de leerlingen echt door. Gelukkig waren er 8 leerlingen die de stap durfden te zetten. Hadden we in 2016 nog een groep die louter uit 5V-meisjes bestond, nu hebben we er maar twee. De overige leden van dit diverse gezelschap bestaan nu wel uit jongens, twee uit 5-vwo, drie uit 4-vwo en een uit 4-havo.Het waren 20 kilometers

Dinsdag 15 mei hadden we een oefentocht die ons langs de Slinge van Groenlo naar Borculo leidde, alwaar we de tentjes hebben opgezet in de tuin van ondergetekende. Het was een lange warme tocht, die ook door de cracks als zeer zwaar werd ervaren. Vlak voor we in Borculo arriveerden, op kilometer 17, hebben we het doorsteken van een voorde nog geoefend. Dit was moeilijker dan gedacht, de leerlingen begrepen meteen waarom we ook wandelstokken mee moeten nemen. Uiteindelijk is het gezelschap niet droog gebleven. De aantrekkingskracht van het koele heldere water was zo sterk, dat een van de jongens de drang niet langer kon weerstaan. Zijn t-shirt gooide hij nog snel op de kant, maar daarna ging de rest van zijn kleding en schoenen mee onderwater. En ja, toen kregen we het bekende schapentafereeltje, al sprongen de schaapjes nu juist van de spreekwoordelijke dam.

 

Na dit frisse intermezzo was het toch nog moeilijk op gang komen, er gingen al stemmen op om de tenten gewoon daar langs het water op te zetten. Gelukkig had mijn vrouw een berichtje gedaan dat er gekoelde frisdrank klaar stond, dus met vereende krachten gingen we weer verder. Deze 17 zware kilometers en de spontane zwempartij hadden een sterk verbindende werking op de groep. Liepen we in het begin nog onwennig “ons kent ons” achter elkaar, de laatste twee kilometer gingen met recht voluit naast elkaar.

Dinsdag 5 juni trekken we de heuvels van het Montferland in voor een beetje “hoogtestage”. We houden jullie op de hoogte. Wellicht met meer plaatjes dan tekst, da’s toch makkelijker.

Groeten,

Jan-Willem Huitink

Lapland 2018