Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

“Jong voor oud” door derdejaars vmbo-leerlingen

“Jong voor oud”, muziekuitvoering

Op dinsdagmiddag 12 juni jl. gaven twintig derdejaarsleerlingen een muziekuitvoering waarbij ze hun ouders, opa’s en oma’s mochten uitnodigen. Daarnaast zijn cliënten van de dagbesteding van Careaz Antoniushove uitgenodigd om de muzikale middag bij te wonen. Muziek kan dit schooljaar voor het eerst als examenvak gekozen worden op het vmbo van Marianum Lichtenvoorde. Voor de twintig leerlingen die hiervoor kozen een middag waarbij velen voor het eerst hun muzikale kwaliteiten op een echt podium aan publiek lieten zien.

Terug in de tijd

Het idee om met jongeren een muziekuitvoering voor ouderen te organiseren zat al langer in het hoofd van muziekdocent Peter Krabbenborg. Met muziek als examenvak en daardoor meer oefentijd, een mooi moment om dit idee verder uit te werken.

Allereerst kregen de leerlingen de opdracht om hun opa’s en oma’s te vragen naar hun favoriete liedjes van vroeger. Al snel was er een lijst met wel honderd nummers, waar uiteindelijk een selectie van twintig nummers uit ontstond. Het repeteren kon beginnen. Het was een zeer gevarieerd programma: van “On the wings of a nightingale” van the Everly Brothers, via “Jailhouse Rock” van Elvis en “Brandend Zand” van Anneke Grönloh naar “Trouw niet voor je 40 bent” van de Havenzangers.

muziekuitvoering Jong voor oud1

Begeleiding en catering

jong voor oud elnaVoor de verzorging van de inwendige mens en het ontvangen en bedienen van de gasten is de samenwerking met het profiel Zorg en Welzijn gezocht. De leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg hebben deze middag zowel de cliënten van Careaz Antoniushove met de rolstoel begeleid naar Marianum, als de gasten welkom geheten, de aula ingericht en aangekleed en de gasten voorzien van een kopje koffie, thee en de nodige zelfgemaakte versnaperingen. “Het verzorgen van deze middag en het contact maken met de gasten is voor onze leerlingen een hele mooie manier, om allerlei vaardigheden en competenties te oefenen” volgens Zorg en Welzijn docente Margareth Minkhorst.

polonaise jong voor oud

Van twist tot polonaise

Na een rustig begin van de middag met koffie en cake, zag je na een paar nummers de armen van enkele gasten al de lucht in gaan. Hoewel het voor de leerlingen muziek waarschijnlijk best spannend was om zichzelf voor het eerst aan publiek te presenteren, hadden de gasten de muzikanten al in hun hart gesloten. Er werd meegezongen, geklapt, een dansje gemaakt, “ouderwets getwist” en zelfs een polonaise door jong en oud gelopen. Om 16.00 uur werd de gezellig middag afgesloten met een groot applaus voor de muzikanten, zangers, zangeressen en voor de leerlingen Zorg en Welzijn. “Wat een mooie middag”, “Ik ben wel moe, maar heb genoten”, “Zeker voor herhaling vatbaar”.

“Jong voor oud” door derdejaars vmbo-leerlingen