Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Jong en Duurzaam Marianum

Aan het begin van het nieuwe schooljaar 2023-2024 start Marianum in samenwerking met Spectrum Elan en Mazzel Jongerenwerk het Maatschappelijk Diensttijd (MDT) -traject Jong en Duurzaam Marianum. Dit traject is opgezet voor alle leerlingen van Marianum uit leerjaar 3 en 4 in Groenlo en Lichtenvoorde.

De informatie hierover hebben de leerlingen, die dit schooljaar in leerjaar 2 en 3 zitten, ontvangen van Benthe Papen, klimaatburgemeester van Oost Gelre. Zij bezocht afgelopen maandag 26 juni en dinsdag 27 juni onze scholen in Groenlo en Lichtenvoorde om een toelichting te geven op het traject.

In totaal kunnen 102 leerlingen meedoen.

Wat is nu eigenlijk MDT-traject?
MDT staat voor maatschappelijke diensttijd en heeft als doel om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te vergroten en om hen te laten ontdekken op welke manier zij zich (kunnen) bewegen in de samenleving. Het is een initiatief van de overheid. Tijdens het MDT-traject gaan leerlingen voor een bepaalde periode (weken tot maanden) aan de slag als vrijwilliger met als doel iemand anders te ondersteunen/helpen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sportactiviteiten organiseren in hun buurt, een podcast opzetten, taallessen geven of als buddy eenzame ouderen begeleiden. Wat ze mogen doen, bepalen ze zelf.  

Hoe ziet het MDT-traject ‘Jong en Duurzaam Marianum eruit?
Met MDT Jong & Duurzaam Marianum krijgen leerlingen de mogelijkheid om zelf een duurzame maatschappelijk activiteit te bedenken en uit te voeren. Hier krijgen ze begeleiding bij van diverse externe partijen en een (klein) budget. Leerlingen leren eigen regie nemen en omgaan met verantwoordelijkheden. Deze activiteit zal plaatsvinden tijdens een aantal projectweken in het nieuwe schooljaar. Zodra de data bekend zijn, communiceren we hier over met de leerlingen en ouders.

Meer informatie is ook te zien in onderstaand filmpje.

Jong en Duurzaam Marianum