Euregio Scholierenseminar

Donderdag 9 en vrijdag 10 februari hebben vijftien leerlingen van Marianum uit 5-havo en 5-vwo deelgenomen aan het eerste EUREGIO scholierenseminar. Organisator Nederlands-Duits Forum had als doel voor het seminar om scholieren uit onze grensregio met elkaar van gedachten te laten wisselen over actuele maatschappelijke vraagstukken. Het seminar werd donderdag geopend door oud-minister-president Balkenende. Hij legt in een gesprek met Tubantia uit waarom het seminar is georganiseerd, klik hier voor het gesprek: https://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/balkenende-opent-eerste-scholierenseminar-in-enschede-video-1.6892583.

Donderdagmiddag bezochten de leerlingen het futuristische Tobit in Ahaus. Zij kregen daar informatie over de invloed van digitalisering op ons dagelijks leven. Hoogtepunt echter was het bezoek aan de virtual-reality-ruimten waar leerlingen zich omringd waanden door haaien en scheepswrakken.

Vrijdag waren onze leerlingen onder de hoede van de Technische Universiteit Twente. Zij volgden daar een dagprogramma dat begon met een pakkend hoorcollege waarin de feiten van immigratie werden afgezet tegen de vele mythen die zo vaak de boventoon voeren, gevolgd door drie intensieve workshops en afgesloten met een gezamenlijke Thinktank. Een actief programma met als centraal vraagstuk: hoe kunnen we technologie, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en politieke besluitvormers samenbrengen in hun pogingen vluchtelingen op te vangen en duurzame integratie te realiseren?

Het seminar werd afgesloten met het voorlezen van een verklaring door afgevaardigden van de vier deelnemende scholen. Een fragment uit deze verklaring: “Wij, de 60 deelnemers aan het EUREGIO Scholierenseminar, roepen op, in Nederland en in Duitsland, maar ook in heel Europa, de vooroordelen uit de weg te ruimen en duidelijk te maken, dat door de stereotypen van racisten en populisten degenen, die juist bescherming zoeken, als daders door de samenleving worden behandeld. Eenieder die dit onderschrijft, moet de moed kunnen opbrengen zich teweer te stellen en de respectloze uitlatingen tegen te gaan”.

Euregio Scholierenseminar