Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Ziek- en beter melden – hoe?

Wanneer een leerling door ziekte of een andere geldige reden niet naar school kan komen, dient dit ‘s ochtends door de ouders doorgegeven te worden via SOMtoday. Dit kan zowel op de laptop, computer of via de app van SOMtoday (iOS en Android).

Ziekmelden in SOMtoday
Bij het ziekmelden gelden twee opties:

  1. Ziekmelden voor één dag. Dit kan door een begin- en een einddatum in te voeren. Is uw kind de volgende dag nog niet beter, dan moet u weer opnieuw een ziekmelding doen;
  2. Ziekmelden zonder einddatum. In SOMtoday blijft uw kind dan ziek, totdat die zich beter meldt bij een onderwijsassistent.

Als uw kind weer beter is, dan heeft hij of zij dit door vóór het eerste lesuur aan de onderwijsassistent.

Inloggen lukt niet?
Als het inloggen op de app niet lukt, dan is het mogelijk om nieuwe inloggegevens op te vragen. Tip: houd het wachtwoord geheim, omdat er in het verleden leerlingen geweest zijn die zichzelf ‘ziek’ hebben gemeld zonder medeweten van hun ouder(s)/verzorger(s). In het ergste geval weet dan niemand waar een kind is!

Ziek naar huis
Als uw kind tijdens de schooldag ziek wordt en graag naar huis gaat, dan kan hij of zij dit melden bij de onderwijsassistent. De onderwijsassistent neemt dan contact op met de ouders en geeft aan dat het kind naar huis gaat. Als de onderwijsassistent niemand te pakken krijgt, wordt de voicemail ingesproken. Daarnaast wordt uw kind gevraagd via teams door te geven of deze veilig thuis is aangekomen. Wij willen u vragen in deze situatie zelf geen ziekmelding in SOMtoday te plaatsen. Dan doen wij.

Naar de dokter, tandarts / orthodontist of fysiotherapeut
U kunt via de SOMtoday app uw kind afmelden voor een medische afspraak. Om in het systeem ervoor te zorgen dat de melding goed geregistreerd wordt, willen wij u vragen om op de onderstaande punten te letten:

  1. Maak de melding alleen per lesuur aan (als uw kind een afspraak heeft om 13:00 uur bij de orthodontist, dan meldt u hem/haar af voor lesuur 5 (start lesuur 5, eind lesuur 5). In het opmerkingenvenster vermeldt u dat de afspraak om 13:00 uur is. Is uw kind op tijd voor het volgende lesuur aanwezig (13:25 uur)? Dan kan uw kind gewoon naar de volgende les gaan;
  2. Loopt de afspraak uit, dan meldt de leerling zich eerst bij de onderwijsassistent, zodat er in SOMtoday vermeldt kan worden dat de afspraak iets uitliep. Vervolgens kan uw kind naar de klas;

Blessures en gymlessen
Soms raakt een leerling geblesseerd door sporten of een val. Als hij of zij niet mee kan doen met de gymles, betekent dat niet dat de leerling niet naar de gymles hoeft te komen. Een gymles wordt gezien als een ‘gewone’ les zoals alle andere lessen mét een aanwezigheidsverplichting.

Wij hebben hierover de volgende afspraken:

  1. Als de leerling mobiel is en fysiek in staat is om naar de gymles te lopen/fietsen, meldt de leerling zich bij de vakdocent. Hier zal de vakdocent met de leerling samen kijken wat de leerling eventueel wel kan doen.
  2. Als het gaat om een langdurige blessure, dan maakt de vakdocent met de leerling afspraken over de aan- en afwezigheid tijdens de gymles.
  3. Als de leerling van de vakdocent op school aan het werk mag gaan, meldt de leerling zich bij de onderwijsassistent.
  4. Is de leerling niet mobiel en is het niet mogelijk om naar de gymles te lopen/fietsen, dan neemt de leerling vooraf contact op met de vakdocent (eventueel via de mentor) om afspraken te maken over de gymles. De leerling meldt zich tijdens de gymlessen bij de onderwijsassistent.
  5. Een blessuremelding kan niet gedaan worden via SOMtoday. Dat doet de onderwijsassistent.

Te laat in de les, verslapen en/of spijbelen (verzuim)
Voor leerlingen in leerjaar 1 is de school soms nog best groot en onoverzichtelijk. In de eerste periode tot aan de Kermis in Lichtenvoordse (11 en 12 september 2023) worden de leerlingen uit leerjaar 1 die te laat in de les komen wel geregistreerd, maar hier zitten nog geen consequenties aan verbonden. Deze afspraak geldt overigens niet voor de andere leerjaren! Komt het voor leerlingen uit leerjaar 1 na deze periode nog steeds voor dat zij te laat komen of zich hebben verslapen (pubers hebben veel slaap nodig :)), dan zijn hier wel consequenties aan verbonden.

Consequenties
Als een leerling twee keer te laat in de les komt, dan moet hij of zij zich om 8.00 uur melden bij de onderwijsassistent. Samen maken zij afspraken over de gemiste lesuren die moeten worden ingehaald.

Spijbelen
Spijbelen komt in de onderbouw nauwelijks voor. Als een leerling spijbelt dan moet elk gespijbeld lesuur dubbel worden ingehaald. Dit geldt ook voor de leerlingen uit de overige leerjaren.

Verzuimprotocol
Ongeoorloofd verzuim tegengaan is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van ons mag u verwachten dat u tijdig bericht krijgt bij verzuim. De mentor heeft een overzicht van het verzuim van uw kind en is ook de eerste persoon die ziet als er meerdere keren verzuimd is. In het verzuimprotocol van de school kunt u hier meer over lezen.

Ziek- en beter melden – hoe?