Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Tips van NIX18

Kerst en Oud & Nieuw komen eraan. Veel volwassenen drinken dan alcohol. Ook kinderen krijgen dan soms de kans om een glaasje te drinken. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe ga je daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

Tips

  • Een regel is voor kinderen alleen duidelijk als je consequent bent. Maak daarom geen uitzondering tijdens de feestdagen. Want als het tijdens de feestdagen wel mag, waarom dan niet op andere dagen?
  • Geef kinderen liever geen ‘kinderchampagne’. Kinderen leren hierdoor dat champagne bij feestjes en gezelligheid hoort.
  • Ga open in gesprek met elkaar. Vertel bijvoorbeeld hoe jij het zou aanpakken, en bespreek lastige situaties met elkaar.
  • Is het je kind niet gelukt om geen alcohol te drinken? Bespreek dan hoe het zich een volgende keer wél aan de afspraak kan houden.  
  • Praat met de ouders van vrienden van je kind. Welke afspraak hebben zij met hun kind over alcoholgebruik? Hoe gaan zij om met alcoholgebruik tijdens feestjes? Samen sta je sterker bij het uitdragen van de regel: geen alcohol onder de 18 jaar.

Meer tips vind je op de website www.helderopvoeden.nl.

Het goede voorbeeld geven
Drink zelf ook met mate en liefst buiten het zicht van kinderen, want kinderen doen volwassenen na (‘Zien drinken, doet drinken’). En wil je als ouder echt het goede voorbeeld geven? Doe dan vanaf 1 januari 2021 mee aan IkPas, en drink 30 dagen niet! Inschrijven kan op www.ikpas.nl

Praten met een professional
Wil je een persoonlijk gesprek met een professional over het alcoholgebruik van je kind, van jezelf of van een naaste? Neem dan contact op met Margriet de Winkel (m.winkel@iriszorg.nl) of Armida Panka (a.panka@iriszorg.nl) van Iris in de Buurt.   

Tips van NIX18