Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Oproep deelname Taalkunde Olympiade

Vind jij het leuk om met taal bezig te zijn, ben je niet bang voor spijkerschrift of modern Hebreeuws en houd je van wiskunde? Doe dan mee aan Taalkunde Olympiade!

Op zaterdag 26 januari 2019 vindt de Taalkunde Olympiade plaats bij de Universiteit in Leiden. Leerlingen uit vwo 4, 5 en 6 die geïnteresseerd zijn in taal én logica kunnen hieraan meedoen. Vind jij het leuk om met taal bezig te zijn, ben je niet bang voor spijkerschrift of modern Hebreeuws en houd je van wiskunde? Geef je dan voor 23 november 2018 op via l.koekoek@marianum.nl of e.hamhuis@marianum.nl.

Wat ga je doen?
Tijdens de Taalkunde Olympiade krijg je opgaven over de meest uiteenlopende oude en moderne talen en schriftsoorten. Hieronder vind je een voorbeeldopdracht:

Vertaal de volgende zinnen in het Swahili:

  1. Jij zult hen liefhebben.
  2. Ik irriteer hem.

Het Swahili is een Afrikaanse taal die vooral in Oost-Afrika (Kenia, Tanzania) door circa 50 miljoen mensen wordt gesproken. Hieronder staan zes Swahili zinnetjes met hun Nederlandse vertaling:

atakupenda              Hij zal jou liefhebben.
nitawapiga               Ik zal hen slaan.
atatupenda              Hij zal ons liefhebben.
anakupiga                Hij slaat jou.
nitampenda             Ik zal hem liefhebben.
unawasumbua        Jij irriteert hen.

En kom je eruit?

Selectie-opdracht
Als je meedoet, dan maak je in de week van 3 tot 10 december 2018 een selectie-opdracht. Als je wordt uitgekozen, dan mag je meedoen aan de Taalolympiade in Leiden op zaterdag 26 januari 2019. De leerlingen die uitblinken op de landelijke dag, kunnen worden geselecteerd voor de internationale olympiade in Korea in de zomer van 2019!

Meer informatie over de Taalolymiade in Leiden vind je hier.

Oproep deelname Taalkunde Olympiade