Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Nieuws van de decaan

In dit bericht vind je weer allerlei informatie die je kunnen helpen bij je studiekeuze. Zo organiseert Saxion een 100 dagen-programma, zijn er gratis zomerscholen te volgen en vind je er tips om een goede keuze te maken voor je studie in deze coronatijd.

100 dagen-programma Saxion
Om jou op weg te helpen met je studie bij Saxion, heeft Saxion het 100 dagen-programma opgezet. Met de mogelijkheden van het programma kun jij je optimaal voorbereiden op jouw hbo-opleiding en krijg je voor de zomer, maar ook in de eerste maanden op het hbo de ondersteuning die jij nodig hebt! Meer informatie hierover vind je op: https://www.saxion.nl/studeren-bij/voorzieningen/100-dagen-programma.

Gratis zomerscholen voor 4, 5 en 6 vwo
Op 18, 19 en 20 augustus 2021 zijn er voor leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo twee gratis zomerscholen te volgen op de Universiteit van Amsterdam, namelijk die van de Afro-Caribische cultuur of Cultuur van het Midden-Oosten. Studenten en docenten geven een inkijk in de rijkdom en inspiratie van verschillende cultuur en hun geschiedenis. Door middel van het zelf maken van een podcast, lezingen en workshops, leren de deelnemers bijvoorbeeld over de invloed van het Arabisch op straattaal of van de Creoolse talen op hiphop. Meer informatie vind je via deze links Afro-Caribische cultuur en Cultuur van het Midden-Oosten. Daarnaast zijn er ook andere (betaalde) zomerscholen te volgen. Meer informatie hierover vind je via deze link.

Studiekeuze in coronatijd
Onderstaande tips en websites helpen je om een studiekeuze te maken in deze coronatijd:

  • Maak een afspraak voor een campustour
  • Kijk de online open dag terug van de hogescholen/ universiteiten (via YouTube/ de website)
  • Stel je vraag aan een student (via de hogeschool/ universiteit óf via vraaghetdestudent.nl)
  • Spreek je twijfels uit en praat over alles waar je tegenaan loopt, want je staat er niet alleen voor.
  • Spreek zoveel mogelijk mensen (student, mentor, ouders, decaan, vrienden).

Help; studiekeuze in coronatijd
Dit moet je weten
Nog meer tips

Heb je nog geen idee, twijfel je tussen studies of zoek je bevestiging over een opleiding? Maak een afspraak met de decaan van Marianum of met de studieloopbaancoach van jouw vervolg school!

Welke route past bij jou? Mbo, hbo of wo?
Volg je havo of vwo en twijfel je wel eens over welke route bij jou past? Je bent echt niet de enige met deze twijfel! Er zijn veel leerlingen met twijfelen. Herken je deze opmerkingen bij jezelf als je nadenkt over je route: ‘Dan heb ik 6 jaar vwo gedaan en vind ik het zonde om hbo te overwegen….’ óf ‘Mijn ouders hebben liever dat ik havo afmaak’. Belangrijk is om jezelf af te vragen wat de verschillende routes inhouden en sta stil bij je huidige route. Bespreek dit eventueel ook met je ouders.

Via de link Verschillen tussen mbo, hbo en wo; wat past bij jou? krijg je een duidelijk beeld van wat de verschillen zijn tussen de routes mbo en hbo, én hbo en wo.

Algemene tips voor studiekeuze
Tot slot wil ik graag nog een aantal handige website met je delen:
In vijf stappen naar een studiekeuze
Snel kiezen of een tussenjaar?
Van profiel naar studie
Kies mbo
Opleidingen heel Nederland

Succes met je voorbereidingen!

Nieuws van de decaan