Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Lieve leerlingen, beste ouders,

Omdat we elkaar minder zien, minder horen, minder ruiken, minder voelen, schrijven we jullie maar eens een brief. Dat is best ouderwets. Maar wel een handige manier om jullie allemaal te laten weten dat we jullie missen op school.

Lieve leerlingen, beste ouders,

We missen de volle klaslokalen, het rumoer tijdens en tussen de lessen, de vragen, de grappen, de discussies, de boze verontwaardiging na een slecht gemaakte opdracht, het feest als de hele klas voldoendes heeft gehaald. En wat is het lastig voor jullie: lessen volgen, opdrachten maken, huiswerk plannen, allemaal in je eentje achter het scherm. Geen klasgenoot naast je om even te helpen. Niemand die even uitlegt wat je nog niet helemaal begrijpt. Geen vriendin die in je oor fluistert waar je moet kijken in je boek. Geen vriend die even een duw geeft als je gedachten afdwalen. Wat leren jullie veel van elkaar als jullie samen in de klas zitten. Wat ingewikkeld om nu alles alleen te moeten doen. Zelf alles plannen, met SOM, Teams, schoolmail. Om gek van te worden!

Lieve leerlingen, beste ouders,

Ja, we missen jullie! We missen het lesgeven aan jullie in de klas. We missen de natte jassen aan de kapstok, de volle afvalbakken in de pauzes, de gevonden voorwerpen en verloren fietssleutels, de muziek en de gamegeluiden, de vrolijke stemmen die plannen maken en docenten raar vinden. En we missen de inhoud van onze lessen op school. Want hoewel we inmiddels best handig zijn geworden in het online kennis overdragen, er is zoveel meer dat we in de lessen willen doen. We willen praten, vragen, uitwisselen, discussiëren, oefenen, herhalen, in groepjes werken, presenteren, actie! We willen jullie zien als je trots bent op jezelf, goede zin hebt, boos, vrolijk of verdrietig bent. We willen er voor jullie zijn als docent waar je zomaar even langsloopt met een vraagje of een idee. We willen zoveel meer dan we nu kunnen geven door de beeldschermen heen.

Lieve leerlingen, beste ouders,

Wat is onzekerheid toch moeilijk! Hoe lang gaat dit nog duren? Houden we het vol? Met steeds weer nieuwe voorschriften en aanpassingen van beleid? Ook voor docenten is het best wel eens lastig om de moed erin te houden. Net als jullie, vragen wij ons af welke regels er straks zijn voor het examen? Hoe weet je als leerling hoe je er nu voorstaat? Naar welke klas ga je volgend jaar en hoe wordt dat bepaald? Hoe komen we samen weer op het niveau dat we graag willen halen in het onderwijs? Wat heb jij straks nodig om dat niveau te halen? We willen jullie zo graag zekerheid geven. We zijn al aan het bedenken hoe we straks weer open kunnen als school. En ook denken we na over manieren om jullie langzaam weer op het niveau te brengen waar je thuishoort. Maar we weten nog niet precies wat wel en niet kan. En dat maakt alles natuurlijk nog moeilijker, voor jullie als leerlingen en ouders, en voor ons als docenten en schoolleiders. Wat we wél zeker weten, is dat we heel erg ons best gaan doen om jullie daarin te begeleiden. Net zoals jullie je best doen, ook dat weten we zeker.

Lieve leerlingen, beste ouders,

Geniet van een weekje voorjaarsvakantie in de sneeuw. Ontspan, ga naar buiten, zet je beeldscherm alleen aan voor spannende series en mooie games. We komen hier uit en dat doen we samen. Fijne vakantie gewenst van alle docenten en medewerkers van Marianum!

Lieve leerlingen, beste ouders,