Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Marianumleerlingen actief bij 4 en 5 mei

Ook dit jaar waren veel jongeren geïnteresseerd in de dodenherdenking op 4 mei. Onder andere hadden onderbouwleerlingen van Marianum Lichtenvoorde een grote inbreng in de herdenking.

De 14-jarige Anne van der Donk zit in het tweede leerjaar in Lichtenvoorde en las haar zelfgemaakte gedicht ‘Vanavond ben ik Stil’ voor.

Anne: “Toen m’n geschiedenisleraar de heer Schutten, mij vroeg of ik een gedicht tijdens de herdenking wilde voorlezen heb ik meteen ‘Ja’ gezegd. Ik heb veel van de oorlog gehoord en vind het interessant. Maar bovenal wil ik mijn respect tonen voor hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. De vrijheid die voor ons zo gewoon is, maar voor heel veel anderen mensen, ook nu elders in de wereld, absoluut geen vanzelfsprekendheid is!”

Op 5 mei vierden we de bevrijding van Nederland. Deelnemers van de lopersgroepen uit Lichtenvoorde en Groenlo brachten het bevrijdingsvuur in een estafetteloop van Wageningen naar onze gemeente. Het bevrijdingsvuur is h├ęt symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. In elk dorp/elke stad van de gemeente Oost Gelre werd een vuur ontstoken.

Onze burgemeester Anette Bronsvoort zei: “Vrijheid is een kwestie van geven en nemen, maar net een beetje meer geven dan nemen. Als we zo samen kunnen vieren, wie maakt ons dan nog wat. Dan zijn we klaar voor een veilige toekomst.”

Aansluitend werden ruim 1000 waxinelichtjes aangestoken in een door onderbouwleerlingen van Marianum Lichtenvoorde vervaardigd monument ‘Lichten-voor-de vrijheid.’

bevrijdingsdag 2018 webbevrijdingsdag 2018

 

Marianumleerlingen actief bij 4 en 5 mei