Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Leerlingen doen mee aan CanSat-project

De afgelopen maanden zijn vijf leerlingen uit havo/vwo druk bezig geweest met de voorbereidingen van het CanSat-project. Op vrijdag 1 maart 2019 krijgen ze te horen of ze door zijn naar de nationale finale.

De afgelopen maanden zijn vijf leerlingen uit havo 4 en vwo 5 druk bezig geweest met de voorbereidingen van het CanSat-project. Op vrijdag 1 maart 2019 krijgen ze te horen of ze door zijn naar de nationale finale. De opdracht dit jaar was: maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie.

CanSat
CanSat is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie. Inmiddels zijn er 32 teams van 22 scholen aan de slag met hun eigen satelliet!

Hieronder vertellen onze leerlingen over hun ervaringen tot nu toe zijn met het CanSat-project.

Spannend en leerzaam
Het is erg leerzaam op dit moment, want we zijn nog steeds bezig om onze satelliet te verbeteren. Af en toe wekte het dat stress op, omdat sommige deadlines dichterbij waren dan we ingeschat hadden. Met de testdag op 29 januari 2019 waren we bijvoorbeeld onze batterij verloren en dat leverde spanning op’.

Eigen bijdrage
‘Ieder van ons heeft een eigen deel bijgedragen aan het bouwen van de satelliet en daarmee aparte dingen geleerd: coderen, modelleren, outreach en hoe een parachute werkt. Coderen is het schrijven van het programma dat alles leest en verstuurd naar het ‘groundstation’. Modelleren is het 3D-tekenen van de buitenkant waar de arduino (dit is een opensource-computerplatform bedoeld om microcontrollers eenvoudig te maken). in gaat. Dat moet, omdat de satelliet wordt uitgeprint door een 3D-printer. Outreach is reclame maken over wat wij doen, zoals e-mails sturen. Ook zorgen wij er voor dat we een beetje bekend zijn in onze omgeving.’

Deadline
‘Waar wij niet echt blij mee waren, is dat we over van alles en nog wat een verslag in het Engels moesten maken en voor een bepaalde datum in moesten leveren. Om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen, ging veel tijd in zitten. Hierdoor ging er ook veel tijd verloren om met de satelliet zelf verder te gaan en zaten we op sommige momenten in tijdsnood.’

Testdag
‘Op 29 januari jl. was een testdag en die is, ondanks alles, beter verlopen dan we hadden gedacht. Wij wisten niet zeker of we signalen door zouden krijgen. En die hebben we wel gekregen.’

Belangrijke momenten
In maart vindt de lanceerdag van de deelnemende satellieten plaats en in april wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. Deze mag vervolgens in juni deelnemen aan de Europese Competitie.

Wordt vervolgd!

Leerlingen doen mee aan CanSat-project