Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Onderwijs op Pre-U van de UT

Via een breed aanbod aan uitdagende programma’s met een sterke wetenschappelijke en academische basis geven wij leerlingen van 1 t/m 6 vwo de kans om op jonge leeftijd kennis te maken met het academisch onderwijs bij PreU van de Universiteit Twente. Dit kan bijdragen aan een goed beargumenteerde profiel- en/of studiekeuze en helpt leerlingen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.

Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld deelnemen aan één van onze Workshops of Science Labs om kennis te maken met verschillende vakgebieden. Via de masterclasses verdiepen zij zich verder in een vakgebied naar keuze. Voor enkele getalenteerde leerlingen is er het Pre-U Honoursprogramma: een intensief traject van anderhalf jaar dat is gericht op het ontwikkelen van een academische houding, onderzoeksvaardigheden en vakinhoudelijke verdieping. Bekijk onze website voor meer informatie: www.utwente.nl/pre-u

Doelgroepen Pre-U programma
Pre-U is er voor alle leerlingen uit 1 t/m 6 vwo. Het precieze aanbod is afgestemd op de verschillende doelgroepen en heeft een doorlopende leerlijn die aansluit bij het niveau en de belevingswereld van leerlingen.

Thema’s Pre-U activiteiten
De Universiteit Twente is een pionier in het verbinden van technologie, wetenschap, engineering en sociale wetenschappen met de maatschappij. Onze wetenschappers, docenten en studenten zijn nieuwsgierig, ondernemend en kritisch. Het aanbod van Pre-U is sterk gebaseerd op de multidisciplinaire vakgebieden van de UT, maar past ook bij de belevingswereld van leerlingen. Met de inhoud van onze activiteiten willen we leerlingen begeleiden bij het maken van keuzes in hun schoolcarrière. Om de verbinding met de Universiteit Twente en het vwo-curriculum te behouden zijn onze activiteiten gebaseerd op vijf thema’s.

Aanmelden
Aanmelden voor Pre-U activiteiten verloopt altijd met toestemming van school, aangezien de activiteiten (grotendeels) onder schooltijd plaatsvinden. Aanmelden gaat via de Pre-U-contactpersoon op school: h.lensink@marianum.nl. Het volledig aanbod van activiteiten waar leerlingen zich nu voor kunnen aanmelden is te vinden in het ‘overzicht van leerlingen’.

Activiteiten periode 2
Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten in periode 2:

SCIENCE LABS
Science Labs zijn interactieve workshopmiddagen die (veelal) plaatsvinden in één van de labs van de Universiteit Twente. Leerlingen kunnen zich individueel aanmelden voor Science Labs. Tijdens het programma ervaren leerlingen wat wetenschap inhoudt en verdiepen zij zich in het gekozen onderwerp. Door meerdere Science Labs te volgen kunnen leerlingen zich breed oriënteren, wat kan bijdragen aan het studiekeuzetraject. Klik hier voor een overzicht en inhoudelijke toelichting van deze Science Labs.

MASTERCLASSES
Masterclasses zijn verdiepende en verbredende programma’s die individuele leerlingen extra uitdaging bieden in een onderwerp naar keuze. Het geeft ze de mogelijkheid om zichzelf gedurende de lessenserie verder te ontwikkelen samen met leeftijdsgenoten. Naast algemene en interpersoonlijke ontwikkeling, ervaren ze wat wetenschap inhoudt binnen een onderzoeksveld naar keuze. Klik hier voor een overzicht en inhoudelijk toelichting van deze masterclasses.

PWS ondersteuning
Leerlingen die bezig zijn met hun profielwerkstuk kunnen hiervoor hulp vinden op de website profielwerkstuk.nl en in de Pre-U Skills Academy. Hier staan heel veel verschillende voorbeelden van profielwerkstukonderwerpen, met allemaal verschillende thema’s. Ook zijn er verschillende projecten binnen Pre-U die een leerling kunnen inspireren bij hun profielwerkstuk. Zo kunnen ze ook meedoen met een van onze Science Labs of Masterclasses. Voor meer informatie kan je verder lezen op deze pagina.

Skills Academy (online leeromgeving)
De Skills Academy is een gratis online leeromgeving van Pre-U. Met een breed aanbod van korte, interactieve online lessen maken leerlingen in hun eigen tempo kennis en oefenen met allerlei (academische) vaardigheden die relevant zijn voor hun vervolgstudie. De online lessen worden gebruikt om Pre-U programma’s te ondersteunen en verrijken, maar zijn ook direct toepasbaar op school of door individuele leerlingen, bijvoorbeeld in het profielwerkstuk of andere schoolprojecten. Voorbeelden van onderwerpen van de online lessen zijn: pitchen, onderzoeks- en ontwerpcyclus, bronvermelding en het maken van een wetenschappelijke poster. Daarnaast wordt hard gewerkt aan een aanbod van modules: grotere (online) lessenseries over een skill die relevant is in specifieke UT-opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens verwerken in Excel, verslagen maken in LaTex en programmeren in R of Python.

OVERIGE ACTIVITEITEN

Ruimtevaartwedstrijd
In samenwerking met de United Space School organiseert Pre-U de ruimtevaartwedstrijd Countdown to Houston voor bovenbouw leerlingen (4 & 5 havo en 4, 5 en 6 vwo). In deze ontwerpwedstrijd denken leerlingen mee over creatieve oplossingen voor ruimtevaartproblematiek. Countdown to Houston begint met het schrijven van een motivatiebrief; hierna volgt een opdracht voor de voorronde. De 10 finalisten uit de voorronde, mogen op 7 februari 2025 hun idee presenteren aan de juryom de winnaarstitel binnen te halen! Het gaat bij deze wedstrijd niet om kennis, maar om ontwerp – en onderzoeksvaardigheden! Uit de finalisten worden twee winnaars gekozen die in de zomer van 2025 in Houston verblijven om met in totaal 50 deelnemers uit 25 landen deel te nemen aan het Summer School programma van de United Space School.

Twentse Wiskunde Estafette
Op een leuke manier bezig zijn met wiskunde en daarnaast kennismaken met de Universiteit Twente? Dat kan tijdens de jaarlijkse Twentse Wiskunde Estafette. Op vrijdag 15 november kunnen leerlingen in teams strijden om de winnende plek in deze uitdagende wedstrijd. De doelgroep is 4 t/m 6 vwo en leerlingen met affiniteit voor wiskunde.

PODCAST
Oriëntatie op studeren is een spannende fase. Niet alleen voor studenten, maar ook voor ouders. Wat kun je bijvoorbeeld zelf betekenen in het studiekeuzeproces van je kind? En wat doe je als het niet zo lekker blijkt te lopen tijdens de studie? Bij de Universiteit Twente helpen we je graag op weg in deze nieuwe levensfase.

In de podcastserie ‘Help mijn kind gaat studeren’ gaan medewerkers van de Universiteit Twente in gesprek met ouders, studenten en experts over alles wat je tegen kunt komen als je kind gaat studeren. Hoe help je hem of haar bijvoorbeeld bij het kiezen van een studie? En hoe zit het met studiefinanciering? Beluister alle afleveringen via Spotify of Apple Music.

Daarnaast zijn er handige links die ouders meer informatie kunnen geven over hoe het aanmelden verloopt, wat studeren kost en hoe je je zoektocht kan beginnen naar een kamer in de omgeving van Universiteit Twente.

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten? Bekijk dan utwente.nl/stories. Hoe ervaren ze hun studie? Aan welke projecten werken ze? Met handige en inspirerende artikelen, video’s en podcasts is het platform een echte aanrader voor iedereen die bezig is met zijn of haar studiekeuze!

Onderwijs op Pre-U van de UT