Sexting – wat is het en waar op te letten
Sexting is het versturen van een eigen naaktfoto, spannende video of erotisch tekstbericht. Dit kan via sms, via WhatsApp en andere sociale media. Even geleden bezocht Francien Regelink, schrijfster van twee boeken over het actuele thema ‘sexting’, onze school om hier over te vertellen. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van sexting, omdat zij hier zelf slachtoffer van is geweest toen ze 15 jaar oud was.
Sexting is nog steeds actueel, zoals blijkt uit het onlangs verschenen filmpje MEAU.
Sexting – let op de volgende punten
Sexting kan verleidelijk zijn voor jongeren. Ze vinden het spannend en leuk om bepaalde berichten, foto’s of video’s te versturen naar iemand die ze leuk vinden. Hieronder staan een aantal punten om rekening mee te houden voor het verzenden van bepaalde berichten.
- Toestemming is cruciaal – Een sexting versturen zonder toestemming is strafbaar. Zorg ervoor dat de betrokken (de zender en ontvanger) er oké mee zijn. Bij twijfel, vraag het dan.
- Denk na over de gevolgen – Het internet vergeet nooit. Eenmaal verzonden, dan is er geen controle meer over wat er met die foto’s of berichten gebeurt. Het kan worden doorgestuurd naar anderen of zelfs op het internet belanden. Hoe goed de personen elkaar ook kennen, dingen kunnen fout gaan.
- Privacy beschermen – Zorg ervoor dat er geen persoonlijke informatie of herkenbare achtergronden op de foto’s of video’s staan. Dit kan helpen de privacy te beschermen als de beelden toch in de verkeerde handen terechtkomen.
- Wees voorzichtig met druk – Als iemand onder druk wordt gezet om een sexting te versturen en het voelt onprettig, dan is het goed om te stoppen en na te denken om het bericht wel of niet te versturen. Ook als iemand aandringt.
- Praat erover – Bij een ongemakkelijk gevoel over sexting of als er iets misgaat, is het fijn om er met iemand vertrouwelijk over te praten. Dit kan een vriend, familielid, leraar, ouder of zelfs een hulpverlener zijn.
- Tot slot: Bespreek het als ouder met je kind!
Meer weten of behoefte aan meer informatie?
Kijk dan ook eens op de website van de politie, de website van de GGD of op de website van Francien Regelink. Zij schreef een boek over sexting: Francien laat je tieten nou eens zien.
Francien zegt: “Toen ik vijftien jaar oud was, liet ik via de webcam mijn borsten zien aan de coolste jongen van de school.
Ik maakte een screenshot en stuurde hem de foto van mijn borsten via MSN, in het volste vertrouwen en de veronderstelling dat het ‘for his eyes only’ was. Daar dacht hij helaas anders over. Niet veel later hingen mijn borsten door de hele school.
Een heftige ervaring waar ik veel van geleerd heb en die ik uiteindelijk om heb weten te draaien naar iets positiefs. Ik schreef een boek over mijn verhaal en heb het mijn missie gemaakt om de kennis over seksueel grensoverschrijdend gedrag te vergroten”.