Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.


Deelname CanSat-competitie

Hallo, wij zijn Isa Ribbers (G4v1) en Max Heijmer (G4v3). Beide doen we mee aan de CanSat competitie en hebben daar onze eigen teams. In dit artikel vertellen we over de competitie, onze projecten en onze ervaringen tot nu toe.

De competitie
Het doel van de competitie is om leerlingen in teamverband te leren over techniek en ruimtevaart. Dit doen we door een satelliet te ontwerpen ter grote van een blikje (de CanSat). Hier moeten alle techniek toegepast worden om bepaalde metingen uit te voeren. Deze metingen moet je gebruiken voor de primaire en secundaire missie. Verderop in dit artikel geven we hier uitleg over. De satelliet wordt getest met een drone. En de beste teams mogen hun satelliet ook lanceren met een raket.

De primaire missie
De primaire missie is voor elk team hetzelfde en houdt in dat je de hoogte/druk en de tempratuur meet tijdens de vlucht van de CanSat. We krijgen hiervoor een starterspakket ter waarde van € 100,-. Hierin zitten alle onderdelen om de primaire missie te kunnen uitvoeren. Mochten de onderdelen niet passen in het ontwerp, dan moet je zelf passende onderdelen vinden.  

Secundaire missie
De secundaire missie is per team verschillend. Elk team kiest zijn eigen project. Dit is ook wel het doel van onze teams. Hieronder leggen wij de doelen van ons team uit.

Fuego Amigo’s
Team Fuego Amigo’s bestaat uit: Emma Hofstra, Juup Ratering, Dirk Bunning, Jorn Weerkamp, Quinten Wedel en Isa Ribbers. Onze secundaire missie is om een satelliet te maken die bosbranden kan detecteren en waarmee  bosbranden sneller kunnen worden geblust. Het samenwerken gaat best goed en we vinden het leuk om te doen. Het plannen was in het begin wel lastig, maar lukt nu goed. Het programmeren is wel een uitdaging, want niemand van ons heeft daar echt kennis van. Dit gaat inmiddels best goed. Over het algemeen gaat het allemaal goed en lukt alles.

Canergy
Team Canergy bestaat uit: Max Heijmer, Daniël Bruntink, Jesse Koldewey, Stijn Bouwman, Mert Koçer en Olav Sellink. Ons idee is om een satelliet te bouwen die energie kan opwekken door middel van een turbine in het midden van de satelliet. Tot nu toe gaat het goed, want we hebben inmiddels een goede planning. We maken goede voortgang op ons project. In het begin was dit wel anders, omdat de planning niet goed was en mensen het ook lastig vonden om zich aan de planning te houden. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en kunnen we gelukkig weer verder.

Planning CanSat
Wij moeten ons project eind januari 2023 af hebben, want dan is de CanSat Test Day. Op 17 februari is de echte deadline. Begin maart wordt voor de lanceerdag de top 10 teams bekendgemaakt. Hopelijk zitten we daar bij! De lanceerdag vindt eind maart plaats. En eind april is de finale en de prijsuitreiking. We gaan ons best doen om op deze plaats te eindigen. We houden jullie op de hoogte!

Wordt vervolgd

Deelname CanSat-competitie