Nieuwsbrief 2 februari 2018
 

BELANGRIJKE DATA

 

Ga mee naar FC Twente – AZ!

Zet woensdag 7 februari 2018 alvast in je agenda! Je krijgt dan namelijk de gelegenheid om tegen een gereduceerde prijs samen met je vrienden, vriendinnen klasgenoten of collega’s van Marianum naar de thuiswedstrijd FC Twente tegen AZ te gaan. FC Twente heeft speciaal die dag voor Marianum-leerlingen en medewerkers uit Groenlo en Lichtenvoorde een vak gereserveerd.

Lees verder

 

Hbo-, en wo- voorlichting

De decanenkring Twente/Oost-Gelderland organiseert op woensdag 21 februari 2018 bij het Lyceum De Grundel in Hengelo een hbo-voorlichtingsdag en voor wo (wetenschappelijk onderwijs) is dat op donderdag 22 februari 2018 bij de Universiteit Twente. Het overzicht van de opleidingen die aanwezig zijn, vindt u voor hbo hier en voor wo hier. Leerlingen hebben een mail ontvangen met informatie over aanmelden. Inschrijven is niet meer mogelijk.

 

Vrije dagen!

Wellicht staat het al in de agenda: Alle leerlingen hebben op maandag 5 maart 2018 vanaf 12.15 uur vrij en op dinsdag 20 maart 2018 de hele dag vanwege een studiedag.

 

Uitwisselingsprogramma naar Kempten

Net als vorig schooljaar, doet Marianum dit schooljaar ook weer mee met het Erasmus+ project ‘Environment Curiosity as an Opportunity (ECO.)’. Marianum werkt daarbij samen met scholen uit Duitsland (Kempten), Italië (twee keer Perugia) en Spanje (Catalonië, Barcelona). Van 4 tot en met 10 maart 2018 vindt de volgende reis plaats. Deze gaat naar Kempten. De leerlingen die meegaan zijn Esmee Veldhuis, Dieke te Woerd, Anna Vos, Renate Hoekstra en Kyra Lansink. Ze worden begeleid door de docenten Willem Meurs en Hannie Lensink.

Lees verder

 

Extra examentraining

Marianum biedt extra examentraining aan, zodat de leerlingen zich optimaal kunnen voorbereiden op hun examen. Dit vindt plaats op zaterdag 28 april 2018 en zondag 29 april 2018 en op maandag 30 april 2018 en dinsdag 1 mei 2018. Net als voorgaande jaren werkt de school samen met Lyceo. De examentrainingen vinden dan ook weer tegen een gereduceerd tarief plaats op Marianum.

Lees verder

 

Watersportkamp leerjaar 1 en 2

Van woensdag 23 mei tot en met 25 mei organiseert Marianum voor het eerst dit jaar een watersportkamp voor leerlingen uit klas 1 en 2. Dit doet zij in samenwerking met Huski Reizen uit Houten. De bestemming is Zeilschool Neptunus in Idskenhuizen (Friesland). De watersportactiviteiten vinden plaats op het Koevorden (Kûfurd) meer.

Lees verder

 

Volgen van Masterclasses voor 2, 3, 4, 5, en 6 vwo

Ben jij leergierig, zoek jij uitdaging in jouw favoriete vak(gebied) en zit je in 2, 3, 4, 5 of 6 vwo? Neem dan eens een kijkje bij het brede aanbod masterclasses van de Universiteit Twente. Een masterclass is een wetenschappelijk onderwijsprogramma voor vwo-leerlingen. Tijdens de masterclass leer je meer over het vakgebied van jouw voorkeur en maak je alvast kennis met het studeren aan de Universiteit Twente. Meer informatie voor leerlingen van 2 en 3 vwo vind je hier. Zit je in vwo 4, lees dan hier verder. En voor vwo 5 en 6 vind je hier meer informatie.

 

Vakanties 2018 – 2019

Wilt u weten wanneer de vakanties en vrije dagen gepland zijn in het nieuwe schooljaar 2018-2019? Kijk dan op onze website. Voor nu wensen wij iedereen alvast een hele plezierige carnavalsvakantie!

 
 

ALGEMEEN

 

Wat doet een leerplichtambtenaar?

Van Bianca Poelhuis, leerplichtambtenaar van gemeente Oost Gelre ontving Marianum achtergrondinformatie over de inhoud van haar functie. Voor meer informatie kunt u verder lezen in bijgevoegd pdf-bestand.

Lees verder

 

Pilot SOM Today ELO

Binnen Marianum wordt al jaren gewerkt met een elektronische leeromgeving (ELO) voor onze leerlingen en docenten. Hiervoor wordt It’s learning gebruikt. Daarnaast maken we gebruik van SOM Today als leerlingvolgsysteem. SOM Today kent echter ook een ELO-module. Marianum is op 22 januari jl. gestart met een onderzoek om te kijken of de ELO van SOM Today een goed alternatief is voor It’s learning. Vóór het eind van het schooljaar zal hier een besluit over worden genomen zodat we mogelijkerwijs vanaf het volgend schooljaar overgaan op de ELO van SOM Today. Uiteraard wordt u hierover geïnformeerd.

 

Beter- en ziekmelden

Wellicht maakt u er nooit gebruik van of komt het soms voor: uw kind ziek en/of beter melden. Uitgebreide informatie over hoe dat gaat, vindt u op de website. Waar wij u graag op willen attenderen in dit bericht, is om de briefjes die worden ingeleverd zo volledig mogelijk in te vullen. Het komt namelijk voor dat wij briefjes krijgen waar onvolledige informatie op staat, wat onduidelijkheid schept in onze administratie. Daarom het vriendelijke verzoek aan alle ouders om op de briefjes altijd de datum, voornaam, achternaam, de klas van uw kind te vermelden inclusief uw handtekening. Bedankt voor uw medewerking.

 

Facturen

Voor een aantal activiteiten waar uw zoon of dochter aan deelneemt of al aan heeft deelgenomen, ontvangt u (indien van toepassing) van onze afdeling Financiële Administratie een e-mail met daarin een verzoek tot betaling. Het gaat om de volgende activiteiten: Excursie Amsterdam GS en KAL, Excursie Den Haag KAL, Barcelona vmbo-termijn 2 van 2 en Huur Locker.

 
 

LEUKE BERICHTEN

 

Open Huis Marianum

Maandag 22 januari jl. organiseerde Marianum voor basisschoolleerlingen en hun ouders uit de regio een Open Huis. En met succes, want het was druk op beide locaties! Meer lezen? Kijk dan op website of op onze Facebookpagina.

 

Marianum doet weer mee aan Olympic Moves regionale finales

Olympic Moves is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Het is een jaarlijkse competitie tussen scholen uit het voortgezet onderwijs, waarbij scholieren elkaar eerst regionaal en daarna nationaal uitdagen om het kampioenschap voor scholen. Ook leerlingen van Marianum nemen deel aan de competitie. De geselecteerde leerlingen ontvangen binnenkort een e-mail met daarin alle informatie.

Lees verder

 

Examen in Beeldende Vakken

Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen die VMBO Basis en Kader of GT volgen examen doen in het keuzevak 'Beeldende Vakken'. Vier ontwerpers van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde deelden op donderdag 18 januari jl. hun kennis en ervaring. Zij lieten de leerlingen kennismaken met het proces waarin een 2D tekening wordt omgezet naar een 3D-beeld.

Lees verder

 

Digitale lassimulator

Gastdocenten van Anton Tijdink Techniekopleidingen kwamen tijdens het Open Huis op 22 januari jl. met hun digitale lassimulator langs bij het Marianum om onze bezoekers kennis te laten maken met deze nieuwe techniek. Veel leerlingen leerden voor de eerste keer een las maken en na afloop hoorden ze of ze geslaagd waren of niet. Namens Marianum, bedanken we onze collega’s van AT Techniekopleidingen.

 
 

VAN DE DECAAN

 

Weet jij al wat je wilt na je examen?

De eindexamenklassen zijn druk met toetsen. Alles op tijd afkrijgen en dan tussendoor ook nog nadenken over een vervolgstudie. Er is een groep leerlingen die zich al heeft ingeschreven voor een studie. Anderen hebben nog hun laatste twijfels en gaan daarom nog naar een meeloopdag. Dan is er ook nog een groep die nog helemaal niet weet wat ze willen gaan doen na hun examens: een tussenjaar óf toch liever gelijk studeren? En als ze voor een tussenjaar kiezen, hoe geven ze daar dan invulling aan? Er zijn verschillende mogelijkheden; een taalcursus volgen, vrijwilligerswerk doen in binnen- of buitenland, reizen, werken, etc. Ben jij die leerling die nog echt niet weet wat je wilt? Maak dan een afspraak bij je decaan! En kijk ook eens op de volgende sites:

Voor leerlingen: Tussenjaarbeurs 2018
Voor ouders: Loslaten versus interesse tonen

 

Profielkeuze derdeklas havo/vwo

Op maandag 29 en dinsdag 30 januari jl. zijn de ouderavonden geweest voor de ouders van havo en vwo 3. De avond stond in het teken van de te kiezen profielen en ook in het teken van het bewust kiezen voor een profiel. Zo zijn er een aantal websites gedeeld om ouders meer op de hoogte te brengen over de mogelijkheden met een bepaald profiel. Daarnaast zijn er een aantal tips gegeven over welke rol de ouder heeft in het gesprek met de leerling. Leerlingen maken eind februari een voorlopige profielkeuze en hebben tot 20 april 2018 de tijd om hun keuze (eventueel) te wijzigen. Na deze datum is de profielkeuze definitief. De presentatie van deze avonden is te vinden op onze website onder online presentaties.

 
 

PUBLICITEIT MARIANUM

 

Gitti Burema, rector Marianum, en Christel Wolterinck, conrector onderzoek en onderwijsontwikkeling Marianum, hebben meegewerkt aan een interview voor de website van de VO-raad (Vereniging van scholen in voorgezet onderwijs). De raad had hen gevraagd om een praktijkverhaal te publiceren van Marianum over de deelname aan het leernetwerk formatief evalueren. Het resultaat is hier te lezen.

Daarnaast heeft Christel Wolterinck onlangs een bezoek gebracht aan de internationale onderwijs conferentie ICSEI (International Congress for School Effectiveness and Improvement) in Singapore. Op deze conferentie heeft zij haar onderzoek over formatief toetsen gepresenteerd. Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

 
 

IN MEMORIAM

 

In 2017 werd een aantal leerlingen van Marianum en een medewerker van zeer dichtbij met de dood geconfronteerd. Deze leerlingen en medewerker hebben in december 2017, met het zicht op de feestdagen, van Marianum een kaarsje en een gedicht gekregen, waarmee de directie en medewerkers van Marianum laten weten, dat ze met hun meeleven en hen alle goeds toewensen voor de komende tijd.

Het bijzondere boek

als ik 's morgens
wakker word
pak ik mijn schooltas
voor de nieuwe dag

ik vul hem met
boeken, schriften en...
het boek
vol herinneringen aan jou

het dikke zware boek
zoveel bladzijden met...
prachtige plaatjes
ik zie ze nog voor me
troostrijke verhalen
ik hoor ze nog
en ook nog steeds
die pijnlijke gevoelens
zo voelbaar
elke dag

gedachten aan hoe het was met jou
die ene keer dat jij...
dat jij altijd...
de keer dat wij samen...
ik weet het allemaal nog zo goed

mijn boek
vol herinneringen aan jou
heeft een vaste plek
in mijn rugzak gekregen
ik kan bladeren
wanneer ik wil
zodat ik jou
nooit zal vergeten

  Mathilde Klomberg-Reijrink

 
Klik hier voor de complete agenda
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 16 maart 2018
Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}