Nieuwsbrief 2 juni 2017
 

Inhoudsopgave

ALGEMEEN
   De examens
   Cito leerjaar 1 en 2
   Nieuws vanuit de Medezeggenschapsraad
   Olympic Moves finale in Amsterdam
   Informatiebijeenkomst Techniek voor vmbo onderbouw en leerjaar 3 vmbo-pie
   Eiberrun

ONDERBOUW
   Uitstapje leerjaar 1 Lichtenvoorde
   Uitstapje leerjaar 2 Lichtenvoorde
   Marianum en het Bariet in Concert
   Onderbouwfeest
   Leerlingen onderbouw tijdens LOB-lessen op bezoek in de bovenbouw

BOVENBOUW VMBO
   Leerlingen onderbouw tijdens LOB-lessen op bezoek in de bovenbouw
   Vmbo Carrousel
   Beroeps oriënterende stage leerjaar 3 basis/kader

BOVENBOUW HAVO/VWO
   Twan Terpstra naar Finale Wiskunde Olympiade
   Bezoek Prodemos 4-havo en 4-vwo
   Informatie m.b.t. examenuitslag
   Examenstunt Groenlo

AGENDA

 

ALGEMEEN

 

 De examens

De eerste ronde van de centrale examens hebben we achter de rug. Zowel in Groenlo als in Lichtenvoorde hebben de examenkandidaten hun examens gemaakt en we hebben kunnen constateren dat dit naar tevredenheid verlopen is. Dit geldt voor de papieren examens voor vwo/havo en gt, als ook voor de digitale examens voor basis en kader.
Nu komt de tijd voor de examinatoren en gecommitteerden om het gemaakte werk te beoordelen. Voor de examenkandidaten is dit de periode van afwachten en in meerdere of mindere mate in spanning zitten of de resultaten naar behoren zullen zijn. Na het galabal op 13 juni, zal op 14 juni de uitslag volgen en we hopen dan zoveel mogelijk kandidaten blij te kunnen maken met een positieve uitslag.
Tot dan wensen we alle kandidaten en hun ouders veel sterkte toe in deze spannende tijd.

Op 3 juli is de diploma-uitreiking in Groenlo en op 5 juli in Lichtenvoorde. Eindexamenkandidaten en hun ouder(s)/verzorger(s) ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging.

Bartho van Bijleveld,
examensecretaris

Het galabal op 13 juni is in City Lido en om 19.00 uur start het rode loper gedeelte.

 

 Cito leerjaar 1 en 2

Gedurende de eerste 2 jaren op Marianum nemen wij bij de leerlingen in totaal 3x de CITO toets af om te toetsen of een leerling zich, per onderdeel, op het juiste niveau bevindt, één niveau lager of één niveau hoger dan het getoetste niveau. De laatste reeks van dit jaar heeft plaatsgevonden in de eerste 2 weken na de meivakantie.

Marianum gebruikt de scores uitsluitend om te kijken waar de leervraag van de leerling zit. Aan de hand van deze laatste toetsen monitoren we de voortgang van uw zoon/dochter én de kwaliteit van ons onderwijs.

Om een voorbeeld te geven:

Een leerling zit in een havoklas en wordt getoetst op het onderdeel ‘Nederlands leesvaardigheid’. Hij scoort op het niveau van mavo. In dit geval weten wij dat deze leerling op dit onderdeel (nog) niet op het niveau zit en heeft deze leerling hierin extra aandacht nodig.

 

Nieuws vanuit de Medezeggenschapsraad

Hierbij een hernieuwde publicatie van het Rooster van Aftreden 2017, waarbij personeelsleden, ouder(s)/verzorger(s), leerlingen de mogelijkheid hebben zich aan te melden voor lidmaatschap in de Medezeggenschapsraad Marianum per 1 augustus 2017.

Bekijk publicatie

 

Olympic Moves finale in Amsterdam

Olympic Moves
Op donderdag 13 april deden we met 4 verschillende disciplines mee aan de regionale finale van de Olympic Moves. De leerlingen deden mee met veldloop, floorball, streetdance en badminton. Op woensdag 19 april was het laatste onderdeel aan de beurt en wel minitrampoline.

Veldloop
Met een bus vol sportievelingen van het Marianum reisden we al voor 8.00 uur richting Nijmegen. Na wat files, konden we rond 10.00 uur aan de warming up beginnen van de veldloop op en om atletiekbaan Brakkenstijn. Er waren mooie routes uitgezet door de omliggende bossen voor de verschillende categorieën.

De meiden van leerjaar 1 beten de spits af en er werd door alle 6 meiden volle bak gegeven. Helaas was de concurrentie erg sterk en konden onze Marianum meiden van leerjaar 1 zich niet voor in het veld bemoeien met de top 10 plekken. Bij de jongens leerjaar 1 werd de ronde van bijna 2 km iets beter afgelegd, hoewel…. Één van de heren (die de bus had gemist en persoonlijk werd nagebracht) blesseerde zich al na 200 meter en moest het strijdtoneel geblesseerd verlaten…. De andere 5 renden voor wat ze waard waren en dat resulteerde in een plek in de finale in Amsterdam! Ook de jongens van leerjaar 2 en 3 wisten zich te plaatsen met hele goede uitslagen. In de categorie jongens leerjaar 3 kwam Connor Kluivers met een ruime voorsprong als eerste over de finish! Hulde voor hem en hopelijk kunnen we in Amsterdam weer voor hem juichen!

Helaas wisten de andere teams (meiden leerjaar 2,3 en 4 en jongens leerjaar 4) zich net niet te plaatsen voor de finales van de Olympic Moves in Amsterdam; hopelijk hebben we volgend jaar meer geluk en/ of nog meer snelheid, om de felbegeerde finaleplaatsen in het Amsterdamse Bos te bemachtigen. De inzet was van iedereen top! We zien jullie graag volgend schooljaar weer op de schoolvoorrondes in de Schans.

We willen ook graag Raoul Kluivers bedanken voor zijn inzet; hij was als hardloopspecialist deze dag als begeleider mee namens het Marianum. Bedankt Raoul!

We wensen de teams van jongens leerjaar 1, 2 en 3 veel succes met hun voorbereidingen en veel plezier op 9 juni in Amsterdam! D’r an jongens!

Floorball
Op donderdag 13 april vertrokken twee schoolteams Floorball richting Nijmegen om deel te nemen aan de regionale voorronde van het Floorbal.
Zonder enige illusie, maar erg enthousiast, hebben zowel de meiden als de jongens de nodige ervaring opgedaan.
Ze konden helaas niet op tegen de routine van de andere teams en moesten genoegen nemen met een derde en vierde plaats.

Streetdance
Namens Marianum zijn we met 4 teams naar de voorronde streetdance in Oldenzaal geweest. Al onze teams hebben heel goed gedanst. Het niveau van alle teams was erg hoog en uiteindelijk heeft team Madness van Marianum Lichtenvoorde een finaleplek weten te bemachtigen. Vorig jaar is Madness 2e geworden op de finale in Amsterdam dus we zijn heel benieuwd hoe ze het dit jaar gaan doen.

Badminton
De badmintonners hadden een lange rit voor de boeg, want ze moesten helemaal naar Assen. Voor Marianum was het de 1ste keer dat we met deze discipline meededen en het was dus even afwachten hoe het zou gaan. Het onderbouwteam heeft 25 wedstrijden gespeeld in de poule. Het was spannend of ze door waren naar de finale. Na een paar minuten kregen we te horen dat ze in de finale stonden! De finale werd helaas verloren. Alleen de winnaar mocht naar Amsterdam, dus helaas net niet. Maar ze hebben het super goed gedaan!

Het schoolteam hoefde maar tegen 1 andere school, maar ze speelden wel 2 keer tegen elkaar. Het ging best lang gelijk op en uiteindelijk wonnen ze voldoende wedstrijden om door te gaan naar Amsterdam!

Minitrampoline
Op woensdag 19 april was de laatste discipline aan de beurt en wel minitrampoline groepsspringen. De regionale finale vond plaats in Hoogeveen en we deden met 2 teams mee. Het onderbouwteam had geen vlekkeloze voorbereiding, want Britt viel tijdens de landing en kon hierdoor niet meer meedoen. We moesten hierdoor wat aanpassen en het team heeft dit prima opgepakt. Ze deden voor het eerst mee en ze hebben het prima gedaan.

De bovenbouw heeft vorig jaar ook meegedaan en wist een beetje wat ze te wachten stond. Na de sprongenserie waren ze niet tevreden en ze hadden geen hoop dat ze door waren. Uiteindelijk kwam de prijsuitreiking en bleken ze tweede te zijn geworden! Een hele knappe prestatie, want ze hebben ook een finaleplek gewonnen.

Overzicht
Voor de volgende onderdelen hebben de leerlingen een finaleplek weten te bemachtigen:

  • Minitrampoline niveau 2
  • Badminton schoolteam
  • Veldloop leerjaar 1,2,3 jongens
  • Streetdance onderbouw
  • Tennis leerjaar 3/4
  • Tennis schoolteam
Op vrijdag 9 juni is de finale in Amsterdam.

Vriendelijke groet,
Sectie bewegingsonderwijs

 

Informatiebijeenkomst Techniek voor vmbo onderbouw en leerjaar 3 vmbo-pie

Op 6 juni a.s. wordt in samenwerking met Marianum, AT Techniekopleidingen, Graafschapcollege en Pillen Group een informatiebijeenkomst georganiseerd speciaal voor leerlingen van vmbo onderbouw en leerjaar 3 vmbo met de richting PIE.
De informatiebijeenkomst is bedoeld om leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) een kijkje te geven in de keuken van techniek en zo iedereen van de juiste informatie voorzien om een goede keuze te kunnen maken voor een vervolgopleiding.

De informatiebijeenkomst is op 6 juni a.s. van 19.00-20.30 uur bij Pillen Group aan de Dieselstraat 16 in Lichtenvoorde.

 

Eiberrun

Afgelopen zondag 27 mei hebben 10 sportievelingen deelgenomen aan de Eiberrun. De run ging over een afstand van 14 kilometer of 7 kilometer. Namens Marianum liepen twee teams mee. Team Marianum 1 liep 14 kilometer en bestond uit Peter Ressing, Bert Schutten, Esther Orriëns, Mieke Ressing en Mandy Stokkers. Team Marianum 2 bestond uit Jerry Kerkdijk, Jan Willem Huitink, Maureen Ruikers, Chantal Papen en Ciska Struiksma. Zij liepen de 7 kilometer uit.

Onder begeleiding en verkoeling van de brandweer en de vrijwilligers van de Eiberrun hebben allen het traject goed afgelegd. Prijzen vielen er ook te halen. De race van 14 kilometer leverde Mieke Ressing een tweede plaats op bij de dames boven de 40 en Esther Orriëns werd eerste bij de dames boven de 50. Bij de sprintrace van 7 kilometer eindigde Maureen Ruikers als derde en Chantal Papen werd vierde door 28 seconden later te eindigen, bij de dames 40 plus.

In het bedrijven klassement eindigde team 1 op de tweede plek, net achter de Voshaar. Het mag duidelijk zijn dat we op de outdoorsportwereld na het sportiefste bedrijf waren afgelopen zondag.

 
 

ONDERBOUW

 

Uitstapje leerjaar 1 Lichtenvoorde

De leerlingen van leerjaar 1 hebben op dinsdag 27 juni a.s. een outdoordag. Deze groepsbindende activiteitendag gaat plaatsvinden bij Markant te Braamt en hierover informeren wij u binnenkort. De kosten voor deze dag worden bij u via de vrijwillige ouderbijdrage in rekening gebracht. Hiervoor ontvangt u binnenkort een verzoek tot betaling.

 

Uitstapje leerjaar 2 Lichtenvoorde

Ter afsluiting van de onderbouw is er voor leerjaar 2 een dagje uit op vrijdag 23 juni a.s. Bestemming is Movieworld te Bottrop. Nadere informatie over de exacte vertrek- en aankomsttijden volgen nog. Hiervoor worden geen kosten bij u in rekening gebracht aangezien er nog ouderbijdrage van vorig jaar te goed staat. Let op: de leerling dient een geldig reisdocument te hebben.

 

Marianum en het Bariet in Concert

Op donderdagavond 29 en vrijdagavond 30 juni vindt het onderbouwconcert plaats. Marianum onderbouw Lichtenvoorde en het Bariet gaan dan wegens enorm succes van vorig jaar wederom 2 muzikale avonden verzorgen met spetterende optredens.

Er zijn dit schooljaar diverse nieuwe bands ontstaan die voor het eerst optreden én we hebben een professionele huisband! Spannend dus, zowel voor hen als voor de luisteraar! Ook zijn er dansgroepen die hun flexibiliteit laten zien. Kortom, een heel divers programma dat je niet mag missen!

Wilt u er bij zijn? Kaarten kosten € 4,00 en zijn te koop in de voorverkoop op school en aan de kassa.

Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur. Aula bovenbouw Lichtenvoorde.

 

Onderbouwfeest

Op donderdag 22 juni wordt voor de onderbouw in Groenlo een onderbouwfeest georganiseerd in de aula van de school. Nadere informatie volgt binnenkort per email.

 

Leerlingen onderbouw tijdens LOB-lessen op bezoek in de bovenbouw

Tijdens de lessen Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) in de onderbouw zijn alle eerste- en tweedejaars leerlingen dit schooljaar een aantal keer op bezoek geweest in de bovenbouw van het vmbo in Lichtenvoorde. Lees verder bij bovenbouw vmbo.

 
 

BOVENBOUW VMBO

 

Leerlingen onderbouw tijdens LOB-lessen op bezoek
in de bovenbouw

Tijdens de Lessen Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) in de onderbouw zijn alle eerste- en tweedejaars leerlingen dit schooljaar een aantal keer op bezoek geweest in de bovenbouw van het vmbo in Lichtenvoorde. Dit gebeurt tijdens de beroepsgerichte lessen van de derdejaars leerlingen. In deze LOB-lessen krijgen de onderbouwleerlingen door o.a. praktisch bezig te zijn, maar bijvoorbeeld ook door gesprekjes met derdejaarsleerlingen en docenten, een beeld van de verschillende profielen die ze kunnen kiezen.

Op onderstaande foto's zijn enkele onderbouwleerlingen aan het werk bij de verschillende profielen: Economie en Ondernemen, Zorg en Welzijn, PIE: Produceren, Installeren en Energie en BWI: Bouwen, Wonen en Interieur.

 

Vmbo Carrousel

De derdejaars leerlingen Zorg en Welzijn zijn onlangs op carrouselbezoek geweest bij Stichting de Lichtenvoorde, waar ze mee mochten werken met cliënten met een beperking. Ook bezochten twee groepen leerlingen woonzorgcentrum Careaz Antoniushove en voor het keuzevak Huidverzorging brachten een aantal leerlingen een bezoek aan Cosmetisch instituut Francine. Leerzame bezoeken waarbij leerlingen alle vragen die ze hebben, kunnen stellen aan "echte" beroepsbeoefenaren.

 

Beroepsoriënterende stage leerjaar 3 basis/kader

In week 25 en 26 gaan alle derdejaars basis- en kaderleerlingen twee weken op een beroepsoriënterende stage. Ze hebben hun voorkeur voor het werkveld door kunnen geven en zullen binnenkort horen bij welk bedrijf of instelling in de buurt ze deze twee weken mee gaan draaien. Natuurlijk is het oriënteren op het werkveld en het oefenen van beroepsvaardigheden een doel, maar de nadruk zal vooral liggen op de beroepshouding. De leerlingen zullen in de dagelijkse praktijk meelopen en daarnaast werken aan de stageopdrachten die ze op school ontvangen. In de week na de stage leveren ze op de terugkomdag het stageverslag in. De stagedocenten van Marianum brengen tijdens de stage een bezoek aan elke leerling. Ook dit jaar lukte het om voor elke leerling een passende stageplek te vinden, waarvoor we de vele vaste maar ook enkele nieuwe stagebedrijven/instellingen weer erg dankbaar zijn.

 
 

BOVENBOUW HAVO/VWO

 

Twan Terpstra naar Finale Wiskunde Olympiade

Twan Terpstra uit leerjaar 4 vwo heeft zich middels de voorronde van de Wiskunde Olympiade bij ons op school (Toets voor het vak Wiskunde D) geplaatst voor de 2e ronde van de Wiskunde Olympiade. Hij deed dit door een uitzonderlijk hoge score neer te zetten. Van de 12 vragen wist hij er 11 goed te beantwoorden. Ook de tweede ronde bleek geen enkel probleem te zijn voor Twan. Inmiddels heeft hij een aantal trainingen op de Katholieke Universiteit Nijmegen mogen bijwonen om zich voor te bereiden op de finale, die plaats zal vinden op 15 september aanstaande.

Als Twan het hier ongeveer net zo goed doet als in de twee eerste rondes, heeft hij een goede kans zich te kwalificeren voor het nationale team, waarmee hij dan deel kan nemen aan de Europese Wiskunde Olympiade in Roemenië.

Zet hem op Twan!!!

 

Bezoek Prodemos 4-havo en 4-vwo

Donderdag 18 mei gingen om 7.15 uur 's ochtends vijf bussen met 235 leerlingen en 10 begeleiders op weg naar Den Haag. Bestemming was Prodemos (het Huis van de Democratie) en het daar tegenover gelegen Binnenhof met de Eerste en Tweede Kamer. Onze leerlingen 4-havo en 4-vwo maakten kennis met de werkwijze van onze democratie door opdrachten, debatten, digitale rondleidingen en bezoeken aan de Tweede en Eerste Kamer. En dat allemaal terwijl op het Binnenhof de formatie in volle gang was en onze leerlingen voortdurend voor de voeten werden gelopen door druk bellende ministers, Kamerleden, fractievoorzitters, journalisten en de minister-president.

Onderstaande link geeft toegang tot een fotoreportage van NRC.nl en laat de belevenissen van onze klas G4H4 in Den Haag zien. Binnenkort verschijnt een uitgebreid artikel over het bezoek in de weekendeditie van NRC Handelsblad. We houden u op de hoogte.

Bekijk artikel

 

Informatie m.b.t. examenuitslag

De uitslag van het examen is op woensdag 14 juni aanstaande. Tussen 14.30 en 15.00 uur worden alle leerlingen die (nog) niet zijn geslaagd gebeld door de mentor.

Om 15.00 uur worden de (nog) niet geslaagde leerlingen op school verwacht in de ruimte van Ria Assinck. Hier worden ze opgevangen door de mentor en wordt afgesproken wat ze moeten/kunnen doen m.b.t. een herexamen. Ook ontvangen zij hun (voorlopige) cijferlijst.

Om 15.30 uur komen alle geslaagde eindexamenkandidaten op school. De examenkandidaten ontvangen van hun mentor een voorlopige cijferlijst. De definitieve, officiële, getekende cijferlijst ontvangen zij bij de diploma-uitreiking op 3 juli aanstaande. De ruimtes waarin de mentoren ze ontvangen worden nog bekendgemaakt.

Voor alle kandidaten, geslaagd of niet geslaagd, geldt het volgende:
Op donderdag 15 juni komen alle kandidaten naar school:
havoleerlingen om 9.00 uur (lokaal 6.66)
vwo-leerlingen om 10.00 uur (lokaal 6.66)

Daar ontvangt elke kandidaat van de teamleiders een formulier waarmee hij/zij persoonlijk
en ter plekke opgeven:

  • a. Of hij/zij wel of geen gebruik wenst te maken van de mogelijkheid herexamen te doen.
  • b. Zo ja, in welk vak.
  • c. Is een kandidaat niet geslaagd en wil hij geen herexamen doen, dan geeft hij/zij ook op of hij/zij in het cursusjaar 2017-2018 het examen wil overdoen, danwel de school gaat verlaten aan het einde van dit schooljaar.

Andere tijdstippen voor afhandeling van deze procedure zijn niet mogelijk. Nagekomen aanvragen voor het herexamen worden niet in behandeling genomen! De kandidaten moeten namelijk op tijd bij de inspectie opgegeven worden voor het betreffende tweede tijdvak. Het formulier moet ter plekke worden ingeleverd.

Kandidaten die willen herkansen ontvangen tevens een rooster van de herkansingen (2e tijdvak) van maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 juni. Deze herkansingen vinden in De Bron plaats.

 

Examenstunt Groenlo

Vóór de meivakantie hebben de eindexamenleerlingen van Groenlo een examenstunt gehouden. Bekijk hier de foto’s:

Bekijk de foto's

 
 

AGENDA

 
5 juni 2e pinksterdag, school gesloten
6 t/m 8 juni rekentoetsen bovenbouw havo/vwo
6 t/m 9 juni afname diataal Engels (onderbouw)
9 juni Olympic Moves finale te Amsterdam
12 + 13 juni voortgangsgesprekken facultatief
13 juni galabal
14 juni examenuitslag 1e tijdvak - vmbo, havo, vwo
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 16 juni 2017. Houdt u de mail en de website in de gaten voor informatie met betrekking tot de laatste schoolweken!

Wij wensen u fijne pinksterdagen toe.

Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}