Nieuwsbrief 14 april 2017
 

Inhoudsopgave

ALGEMEEN
   Marianum wint weer JAFA filmfestival
   Biologie Olympiade Junior
   Schoolmeubelen
   Art Battle
   Regionale finale Olympic Moves veldvoetbal voor jongens Oost-Nederland
   De eerste Olympic Moves finale tickets zijn binnen!
   Regionale finale Olympic Moves Volleybal
   People-to-People-EUREGIO-prijs 2017 voor Marianumleerlingen
   Erasmusplus project ECO
   Inschrijftermijn Lyceo examentraining verstreken, wat nu?
   Eindexamens 2017

ONDERBOUW
   Onderbouwfeest locatie Lichtenvoorde
   Projectdagen onderbouw Lichtenvoorde
   Projectdagen onderbouw Groenlo

BOVENBOUW HAVO/VWO
   Finale Carmel Award voor profielwerkstukken
   Youngs Jobs zoekt jou!

BOVENBOUW VMBO
   Marianum neemt deel aan project STERA

AGENDA

 

ALGEMEEN

 

Marianum wint weer JAFA filmfestival

Zaterdag 1 april vond de achtste editie van het regionale JAFA (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) festival plaats in Ulft.

We deden weer met een tiental filmpjes mee en we zijn weer in de prijzen gevallen!

In de categorie Live action, fictie en clip, onderbouw:

1e prijs voor de videoclip Skye on fire van Douwe Dieker, Pieter Klein Gunnewiek, Kane Rietberg, Floren Tenten, Jip Beemers, Jord Krabbenborg, Jochem Schutten, Wessel Beerten, allen uit L3GT4 (leerjaar 3, mavo).


3e prijs voor de videoclip Don't let me down van Michelle van Wijk, Danique Overveld, Sabine te Marveld, Lara Wallerbosch, Lotte Eiting, Anne Eekelder, Annika Doornberg, allen uit L3K2 (leerjaar 3, kaderberoepsgerichte leerweg).

In de categorie Animatie onderbouw:

2e prijs voor Het Fotoboek van Maiti Nusink, Hava Mousajeva en Iris Domhof, allen uit G3G1 (leerjaar 3, gymnasium)

In de categorie clips en fictie bovenbouw:

1e prijs voor de videoclip Skere tijden van Max Berens (G4H4, havo-4) en Sem Leuven (L4GT4, leerjaar 4, mavo)


Felicitaties voor alle filmmakers en acteurs!

 

Biologie Olympiade Junior

De Biologie Olympiade Junior is een biologiewedstrijd speciaal voor havo en vwo-leerlingen van klas
1, 2 en 3.

Na een periode van toetsen en nakijken, zijn de winnaars van de Biologie Olympiade 2017 via de organisatie bekendgemaakt!

Sander Brusse gaat op 20 april naar de volgende ronde van de havocompetitie. Aan de voorronde hebben bijna 13.000 deelnemers deelgenomen. Sander hoort bij de beste 50 leerlingen. Een enorm goede prestatie.

BOJ 2017 havo – uitslag voorronde

We wensen hem veel succes op donderdag 20 april.

 

Schoolmeubelen

Tijdens de revitalisatie van Marianum Groenlo is ervoor gekozen om de oude leerlingentafels te gaan hergebruiken. Deze werden opgeknapt. Er werden wel nieuwe stoelen gekocht. De oude 1100 leerlingenstoelen zijn te koop aangeboden op Marktplaats. Hierop kwamen meteen diverse reacties, maar één mogelijke koper sprong eruit. Dat was Rinke Kallenkoot uit Drachten. Hij wilde alle 1100 stoelen overnemen voor Stichting Senegal, zijn project in Afrika. Stichting Senegal ondersteunt de Afrikaanse gemeenschap door middel van het bouwen en inrichten van scholen voor de kinderen aldaar. Vanwege het goede doel heeft Rinke de stoelen voor een symbolisch bedrag van ons gekocht. Ook andere overgebleven meubels, zoals bureaus, schoolborden, archiefkasten en bureaustoelen hebben we voor een symbolisch bedrag aan Rinke kunnen overdragen. Zo is ons oude meubilair op de juiste plek terechtgekomen. In de toekomst zullen we vrijgekomen meubilair zeer zeker weer aan Stichting Senegal gaan aanbieden.

We weten inmiddels dat het meubilair op een goede plek is terechtgekomen. We kregen nl. de volgende reactie van Rinke Kallenkoot met enkele foto’s.

Lees verder

 

Art Battle

Vrijdag 7 april vond de feestelijke opening van de Art Battle plaats in De Weemhof in Borculo.

De Art Battle is een expositie van jong beeldend talent waaraan een prijs verbonden is. Deelnemers aan de Art Battle zijn leerlingen van havo en vwo van het Staring College, het Assink Lyceum en Marianum.

De expositie werd door mevrouw Joke Pot-Klumper, wethouder van kunst en cultuur van Berkelland, geopend.

De kunst is te bezichtigen van 8 tot en met 17 april op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.
Adres: de Weemhof, Weemhof 5 te Borculo

De kwaliteit van het werk is hoog. Een bezoek aan de galerie is zeker de moeite waard.

De genomineerden van Marianum zijn te vinden op onze website.

Publieksprijs
Het publiek stemt per categorie op het beste werk en bepaalt zelf de winnaar. Breng dus je stem uit!
Op vrijdag 21 april worden de winnaars rond 16.00 uur op de website van de Weemhof en Marianum bekendgemaakt.

www.marianum.nl
www.deweemhof.stuyt.nl

 

Regionale finale Olympic Moves veldvoetbal voor jongens Oost-Nederland

Donderdag 23 maart stond al in november gepland als dé dag van de regionale finales Oost- Nederland van jongensvoetbal. De organisatie lag in handen van onze sectie bewegingsonderwijs en er kwamen 8 schoolteams uit de regio, 8 teams klas 3 en 9 teams klas 1 naar de zonovergoten sportvelden van SV Grol. Het complex was omgetoverd tot een echte Olympic Moves area met overal rode vlaggen, banners en beachvlaggen met het Olympic Moves logo erop.

Natuurlijk waren onze eigen jongens van de locaties Groenlo en Lichtenvoorde zeer gemotiveerd om de scholen uit Almelo, Enschede, Losser, Oldenzaal, Winterswijk en Aalten van katoen te geven. De wedstrijden stonden onder leiding van zeer ervaren KNVB-scheidsrechters, waaronder een eigen leerling uit 5-havo en studenten van Sport en Bewegen uit Doetinchem.

Lees verder

 

De eerste Olympic Moves finale tickets zijn binnen!

Regionale finale Olympic Moves tennis

Vorige week donderdag vertrokken we met 4 onderbouwleerlingen en 6 bovenbouwleerlingen naar Apeldoorn voor de regionale finale tennis. In verband met de uitwisseling die in dezelfde week plaatsvond voor 2 leerlingen binnen een team, hebben we één team moeten terugtrekken.
De onderbouwteams hebben het heel goed gedaan, maar helaas was het niet genoeg voor een ticket naar de finale. Beau en Noa zijn 2de geworden en Jort en Demi zijn 3de geworden.
Zoë en Tijmen deden met categorie 3/4 recreatief mee en hebben het heel goed gedaan. Wedstrijd voor wedstrijd werd gewonnen en in de finale moesten ze tegen een team die op dat moment ook alles had gewonnen. De wedstrijd ging gelijk op en uiteindelijk wonnen ze met 1 punt verschil, namelijk 8-7. “Yes, ze zijn door naar Amsterdam”. De laatste twee teams zaten in een poule van vier. Ze begonnen niet goed, want beide teams verloren de eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd wonnen ze gelukkig. Daarna moesten ze twee keer tegen elkaar. Daan en Daisy wonnen de eerste wedstrijd met 1 punt verschil van Wouter en Jennifer. De 2de wedstrijd wonnen ze ook, dus Daan en Daisy zaten op schema. De laatste twee wedstrijden wonnen beide teams ook en hierdoor zijn Daan en Daisy 1ste geworden en Wouter en Jennifer 2de. Daan en Daisy zijn door naar Amsterdam! 

 

Regionale finale Olympic Moves Volleybal

Volleybal leerjaar 2
Op maandag 3 april hebben de meiden uit leerjaar 2 met veel inzet en enthousiasme gestreden om een ticket naar Amsterdam. In het bolwerk van volleybaltalent komen onze talenten helaas nog te kort. Ze hebben wel leuk en goed gespeeld, maar ze hebben slechts 1 set gewonnen.

Volleybal leerjaar 3 en 4
Met veel enthousiasme en hoge verwachtingen vertrokken 9 leerlingen uit leerjaar 3 en 4 afgelopen maandag 10 april naar Oldenzaal.

Hier aangekomen stonden de meiden voor de zware klus om in 6 wedstrijden een finale plek te bemachtigen voor Amsterdam. Na een goede start, waarin de eerste 2 wedstrijden overtuigend werden gewonnen, nam de spanning toe. In de derde wedstrijd kregen de meiden in de eerste set met een flinke achterstand te maken. Deze mentale tik kwamen ze niet meer te boven en verloren deze strijd. Hoewel ze daarna tegen de uiteindelijke winnaar nog gelijk speelden, verloren ze daarna toch nog enkele kostbare punten.

Eervol eindigden ze toch nog op een 3e plaats.

Sectie Bewegingsonderwijs

 

People-to-People-EUREGIO-prijs 2017 voor Marianumleerlingen

In de nieuwsbrief van vrijdag 27 januari maakten wij melding dat Naomi Dibbets samen met havo- en vwo-leerlingen uit de leerjaren 3, 4 en 5 van vorig schooljaar de People-to-People-EUREGIO-prijs 2017 mochten ontvangen.

Naomi Dibbets deed een toespraak tijdens het symposium“250 Jahre deutsch-niederländische Grenze” op 24 september. De toespraak was in het Duits geschreven met als thema “De verhouding Nederland en Duitsland in 2040.”

Het Blad Levende Talen, een gerenommeerd vakblad voor docenten vreemde talen, wijdde er zelfs een artikel aan. U vindt deze hier.

 

Erasmusplus project ECO


Met een groep van acht leerlingen, Elke Klein Holkenborg, Linda te Kronnie, Esra Schilderinck, Femke Zieverink, Joey Lageschaar, Eva Nijrolder, Marieke de Graaf en Anne Wopereis, zijn wij samen met Adriaan Verschuren en Ivet Holkenborg naar Duitsland geweest voor de tweede meeting van het Erasmus+ project.

In het project stond klimaatverandering centraal.

Lees verder

De Duitse TV had belangstelling voor dit project: bekijk hier
(Ongeveer van 4.30 tot 8.45)

 

Inschrijftermijn Lyceo examentraining verstreken, wat nu?

Voor eindexamenleerlingen vmbo-gt, havo en vwo en hun ouders/verzorgers van het Lyceo team
Eerder dit jaar heeft u informatie ontvangen over de examentrainingen die Lyceo op de school van uw kind organiseert. De uiterste inschrijftermijn hiervoor is inmiddels verstreken. Met de eindexamens in zicht, kunnen wij ons voorstellen dat u graag wilt weten of er alsnog mogelijkheden zijn voor het volgen van een examentraining bij Lyceo. Wij vragen u dan ook om telefonisch contact met ons op te nemen zodat wij in overleg met u kunnen kijken naar de beste alternatieven op Lyceo-locaties bij u in de buurt. In enkele gevallen is er nog een aantal plaatsen beschikbaar op de trainingen op school. Gezien de drukke examenperiode die nu aanbreekt, raden wij u aan niet te lang te wachten met bellen. U kunt ons bereiken op: 071 – 790 00 40.

Let op: 10% korting op de volgende Lyceo-training!
Indien u al een training op school heeft geboekt, krijgt u 10% korting op de volgende training op een Lyceo-locatie. In de bevestigingsmail van de eerder geboekte training(en) vindt u een kortingscode. Heeft u de mail niet bij de hand? Gebruik dan de kortingscode: LY-IN-372. U vindt het complete aanbod voor de komende weekenden én de meivakantie op lyceo.nl.

Hartelijke groet,
Het Lyceo team

 

Eindexamens 2017

De afgelopen twee weken hebben de examenkandidaten van vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg hun praktijkexamen (CSPE) gemaakt. Er is hard en geconcentreerd gewerkt om alle opdrachten (zowel theorie als praktijk) zo goed mogelijk te volbrengen. Volgende week (dinsdag en woensdag) zijn de kandidaten van de gemengde leerweg aan de beurt. De schoolperiode voor de vmbo-kandidaten wordt volgende week vrijdag afgesloten met een dagje Walibi, waarna ze na de vakantie starten met het Centrale Examen.

De examenkandidaten van havo en vwo sluiten volgende week woensdag hun schoolexamenperiode af met het controleren en het ondertekenen van hun cijferlijst, waarna ook zij na de vakantie zullen starten met het Centrale Examen.

De vakantie zal door alle kandidaten nog gebruikt kunnen worden voor de laatste voorbereidingen en training voor het examen. Vanuit deze kant wensen we alle kandidaten (en hun gezinsleden) veel succes toe in de komende periode en we hopen op 14 juni een goede uitslag te kunnen melden en op 3 en 5 juli veel diploma’s uit te mogen reiken.

Het rooster en enige informatie is te vinden op onze website.

De examencommissie

 
 

ONDERBOUW

 

Onderbouwfeest locatie Lichtenvoorde

Op donderdagavond 6 april vond het onderbouwfeest van de locatie Lichtenvoorde plaats. De 'black en white' partij, georganiseerd door de leerlingen zelf met ondersteuning van Monique van Melis en Manuela Groothuis was een groot succes.

Er werd door een groot aantal bezoekers volop gefeest. De voetjes gingen behoorlijk van de vloer.

Na een gezellig avond van samen vieren daalde rond 22.30 uur de rust op Marianum terug.

Foto’s van het feest zijn te vinden op onze website.

Op onze website vinden jullie een kort verslag van Jill Rots en Jaimy Willemse. Klik hier

 

Projectdagen onderbouw Lichtenvoorde

In week 14 vonden er enkele projectdagen plaats.

Lisa van Druten uit 1B1 schreef het volgende over de workshop “Cartoon tekenen”.

Bij dit project vertelde een man dingen over zichzelf en daarna nog wat over zijn werk. Hij liet daarna tekeningen van zichzelf zien.

Daarna mochten we hem na tekenen en van tekeningen van fruit een hoofd maken en een lichaam en van een figuur hetzelfde.


Ook Sven Baks uit 1H1 schreef een verhaal over de projectdagen.

Lees verder

 

Projectdagen onderbouw Groenlo

In Groenlo vonden er ook projectdagen plaats.

We willen u graag wijzen op een uitzending van Gld Vandaag op 8 april van Omroep Gelderland. De gebiedsconciërge bezoekt onze leerlingen die schilderingen maken voor de fietstunnel.

Bekijk het item hier

Vanaf 10.00 min. zijn onze leerlingen te zien.

 
 

BOVENBOUW HAVO/VWO

 

Finale Carmel Award voor profielwerkstukken

Op vrijdag 7 april vond de finale van de Carmel Award voor profielstukken plaats op Carmel College Salland in Raalte.

Eén van de acht genomineerde groepen uit 5-havo en 6-vwo was een groep van Marianum met Wout Oonk, Kristel Gunnewick en Simon Klein Gebbinck uit havo-5.

De titel van hun profielwerkstuk is: De invloed van mest op gras.
Hun onderzoeksvraag was: "Wat is de hoeveelheid van een mest dat de groei van gras het best bevordert"

Het is door Marianum ingezonden omdat het een actueel onderwerp is en het mooi en groot in de praktijk is uitgevoerd. Daarnaast ligt het onderwerp dicht bij de leefwereld van deze leerlingen; alle drie hebben ze wel iets met de agrarische tak: dochter van een loonbedrijfeigenaar, zoon van een agrariër, werkzaam bij een boer als bijbaan.

Met de Carmel Award geeft Stichting Carmelcollege een podium aan allerlei talenten uit het examenjaar havo en vwo. De Carmel Award is in het leven geroepen om leerlingen en hun begeleiders te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Tijdens de finale kregen Carmelleerlingen de kans om hun genomineerde profielwerkstuk voor een breder publiek te presenteren.

Onze leerlingen wonnen de award niet, maar ze gingen alle drie wel naar huis met een bon van 100 euro per persoon.

Gefeliciteerd!

 

Youngs Jobs zoekt jou!

Ook dit jaar opent Young Jobs weer haar deuren. Young Jobs is een uitzendbureau vóór Marianumleerlingen, dóór Marianumleerlingen.

In samenwerking met Seesing Personeel gaan wij op zoek naar de perfecte match tussen de leerling en een vacature.

De komende week gaan wij onze balie inrichten en tegen de tijd dat wij open gaan, zullen wij jullie informeren over de plek en onze openingstijden.

Bij interesse kan je alvast een mailtje sturen naar het volgende e-mailadres: youngjobsmarianum@gmail.com. Daarnaast kan je ons volgen op de Facebookpagina Young Jobs om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Groetjes namens het Young Jobs-team,

Daan Klein Gebbink, Tess Buesink, Diede Steentjes, Kim Nijhof, Jente Wolberink, Kirsten Mazeland, Huib van der Leij, Esmée Mouw en Lotte Hulzink

 
 

BOVENBOUW VMBO

 

Marianum neemt deel aan project STERA

Scholengemeenschap Marianum en Schildersbedrijf Fa. B.F. Lefering gaan intensief samenwerken

Deze samenwerking is een onderdeel van het STERA-project, waarover wij u informeerden in de nieuwsbrief van 17 februari. Vmbo-bovenbouwleerlingen met het profiel BWI (Bouw, wonen en interieur) kunnen vanaf schooljaar 2017-2018 voor onderdelen van het keuzevak ‘’schilderen van hout- en steenachtige ondergronden” terecht bij Schildersbedrijf Lefering.

Schildersbedrijf Fa. B.F. Lefering is een vertrouwde naam in Oost Nederland. Zowel op regionaal, nationaal als internationaal niveau hebben hun opdrachtgevers gebruik gemaakt van het vakmanschap wat hun bedrijf te bieden heeft. Specialisaties zijn: schilder- en spuitwerk, beglazing en wandafwerking.

Leerlingen kunnen ervaren hoe het is om in “de echte” praktijk te werken aan concrete opdrachten. Fa. Lefering en Marianum willen samen onder meer de kwaliteit van het technische onderwijs voor de bovengenoemde keuzevakken verhogen. Dit buitenschools leren geeft de mogelijkheid om realistische, actuele praktijkvoorbeelden te koppelen aan de theorie.

Informatievoorziening
Zodra er zich weer relevante ontwikkelingen vanuit de STERA Leerroute voordoen, zal dit via onze informatiekanalen worden gecommuniceerd. Wilt u meer informatie rondom de STERA Leerroute en welke keuzevakken wij als Marianum binnen deze samenwerking aanbieden, kunt u zich wenden tot projectcoördinator, Wendell Mambi (w.mambi@marianum.nl).

Wilt u meer lezen over de STERA Leerroute klik dan hier.

 
 

AGENDA

 
13 april Regionale Olympic Moves veldloop en floorball in Nijmegen
13 april Regionale Olympic Moves badminton in Assen
13 april Regionale Olympic Moves streetdance in Oldenzaal
14 april Goede Vrijdag, vrij
17 april Tweede Paasdag, vrij
18 april Voortgangsgesprekken mentor
18 april MR-vergadering, 19.00-23.00 uur, atrium Groenlo
18 april Marianum Live 2017, 19.30-23.00 uur, kapel Groenlo
19 april Regionale Olympic Moves minitrampoline in Hoogeveen
19 april Voortgangsgesprekken mentor
19 april Marianum Live 2017, 19.30-23.00 uur, kapel Groenlo
20 april Marianum Live 2017, 19.30-23.00 uur, kapel Groenlo
21 april Laatste schooldag eindexamenleerlingen
21 april Uitstapje 4-vmbo
22 april Lyceo examentraining
23 april Lyceo examentraining
24 april Lyceo examentraining
25 april Lyceo examentraining
Wk 17, 18 Meivakantie
10 t/m 24 mei Centraal Schriftelijk Examen
Wk 19 Citotoets 1 leerjaar 1 schoolbreed
Wk 19 Citotoets 2 leerjaar 2 schoolbreed
Wk 19 Bezoek van leerlingen en docenten van buitenlandse scholen aan Marianum in het kader van Erasmus+
Wk 19 Carrouselweek Zorg en welzijn 
De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 19 mei 2017

Van 14 april tot en met 17 april heeft Marianum paasvakantie.

Daarnaast wensen wij u/jullie een fijne meivakantie toe.


Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}