Nieuwsbrief 24 maart 2017
 

Inhoudsopgave

ALGEMEEN
    Laatste loodjes op onze locatie in Groenlo
    Eindexamenexpositie beeldende vorming op Marianum
    Regionale finale Olympic Moves meidenvoetbal
    Regionale finale Olympic Moves handbal
    Nieuws vanuit de Medezeggenschapsraad
    Herinnering ouderenquête leerjaar 3
    Passion Lichtenvoorde, dinsdag 11 april

ONDERBOUW
    Projectweek onderbouw, locatie Groenlo
    Projectweek onderbouw, locatie Lichtenvoorde
    Beroepenoriëntatiedagen/snuffelstage vmbo

BOVENBOUW HAVO/VWO
    Geslaagden Proficiency Anglia Examen
    Scholierenverkiezingen Scholengemeenschap Marianum
    DELF-diploma, leerjaar 3 havo/vwo
    Projectweek week 14
    Lyceo examentraining

BOVENBOUW VMBO
    Marku Bouw neemt deel aan project STERA
    Eindexamens vmbo
    Twee oud-leerlingen komen als jonge ondernemers ervaring delen

AGENDA

 

ALGEMEEN

 

Laatste loodjes op onze locatie in Groenlo

De laatste loodjes wegen het zwaarst
De laatste werkzaamheden vinden nog plaats. De gevels van de “oude” gebouwen worden, waar nodig, schoongemaakt. De laatste versie van de programma’s van de festiviteiten worden rondgestuurd en de stickers voor de lokalen worden opgeplakt. Dit is nog maar een kleine selectie van de activiteiten die plaatsvinden.


Officiële opening vrijdag 31 maart
Volgende week vrijdag 31 maart wordt het vernieuwde gebouw op onze locatie in Groenlo officieel geopend door onze vertrekkende rector Jan Put en door wethouder René Hoijtink. Tegelijkertijd neemt Jan Put officieel afscheid. Gitti Burema neemt de scepter over.

Deze middag is uitsluitend voor genodigden.

Festiviteiten voor leerlingen en medewerkers donderdag 30 maart
Op donderdag 30 maart vieren de leerlingen na het derde uur op beide locaties de afsluiting van alle bouwwerkzaamheden. Om 13.00 uur sluit de school.

Vanaf 16.00 uur zijn er festiviteiten voor medewerkers. Er vindt een kleine openingsactiviteit voor medewerkers plaats en na het officiële gedeelte zijn er muzikale en culinaire evenementen ingepland.

Open Podium voor de bewoners van de gemeente Oost Gelre en omstreken, 1 april


Na de voltooiing van het hernieuwde gebouw aan de Deken Hooijmansingel 1 is er een eind gekomen aan de bouwprojecten bij Scholengemeenschap Marianum. Marianum beschikt nu over de meest moderne goed geoutilleerde gebouwen op de locaties in Groenlo en Lichtenvoorde.

Dit wil Marianum met de inwoners van de gemeente Oost Gelre en omstreken vieren.

Op zaterdag 1 april is het gebouw in Groenlo tussen 10.00 uur en 17.00 uur te bezichtigen. Daarnaast vinden er op drie podia optredens plaats van diverse bands en koren.

Het programma van het Open Podium vindt u hier.

U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats bij NEDAP tussen 9.00 en 18.00 uur.


U bent van harte welkom!

 

Eindexamenexpositie beeldende vorming op Marianum

GROENLO – De eindexamenleerlingen met het kunstvak beeldende vorming van Scholengemeenschap Marianum hebben zich dit jaar weer in het zweet gewerkt om zich van hun beste, kunstzinnige kant te laten zien.

Tijdens de opening van de expositie worden de drie beste werken van havo en de drie beste werken van vwo bekend gemaakt. Deze mogen meedoen aan de Art Battle in galerie De Weemhof te Borculo.
De expositie wordt op vrijdag 24 maart om 16:00 uur geopend door de rector, de heer Jan Put. De opening zal tot 18:00 uur duren, maar als u verhinderd bent is tijdens schooldagen de tentoonstelling nog te bezichtigen tot 24 mei 2017 tussen 8:30 uur en 16:00 uur.

De eindexamenwerken zijn te bewonderen bij Scholengemeenschap Marianum aan de Deken Hooijmansingel 1 te Groenlo.


Zenuwslopend van Loretta Vos                                           Moeders wil is wet van Luuk te Brake

 

Regionale finale Olympic Moves meidenvoetbal

Op dinsdag 14 maart stond de regionale finale voor de Olympic Moves meidenvoetbal op het programma. Het voetbaltoernooi werd gespeeld in Aalten en wij, als Marianum, waren maar liefst met vijf meidenteams aanwezig. Het was een prachtige zonnige dag, zo kwamen de meeste leerlingen van onze school op de fiets bij het sportcomplex van AD’69. Het voetbal bij de Olympic Moves is opgedeeld in drie categorieën,
leerjaar 1, leerjaar 3 en schoolteam.

Bij de categorie leerjaar 1 deden wij met twee teams mee, Marianum Lichtenvoorde en Marianum Groenlo. De eerste wedstrijd werd nog gewonnen door Marianum Groenlo maar daarna bleken sommige tegenstanders van een iets beter niveau te zijn. Uiteindelijk werd Marianum Groenlo nog heel knap vijfde van de negen. De meiden van Lichtenvoorde leerjaar 1 hebben bijna elke wedstrijd gewonnen of gelijk gespeeld. Uiteindelijk bleek het Twents Carmel College net iets te sterk te zijn en hebben ze met 1 puntje meer de eerste plek gehaald. Het had weinig gescheeld of de meiden waren door naar de finales in Amsterdam. Een tweede plaats is wel een hele knappe prestatie!

Bij de categorie leerjaar 3 verloren zowel Lichtenvoorde als Groenlo de eerste wedstrijd. Bij de tweede wedstrijd kwamen ze elkaar tegen, uiteindelijk bleek Lichtenvoorde met 2-0 te sterk voor Groenlo. Nadat Groenlo de eerste vier wedstrijden verloor herpakte ze zich en verloren de laatste vier wedstrijden niet meer. De meiden van Lichtenvoorde kregen te maken met wat afmeldingen voorafgaand aan het toernooi. Dit is uitstekend opgevangen door een aantal tweedejaars meiden die het ook heel goed hebben gedaan. Het scoren ging elke wedstrijd beter en makkelijker. In totaal speelde het team van Lichtenvoorde één keer vaker gelijk waardoor Lichtenvoorde vijfde is geworden en Groenlo zesde.

Met veel enthousiasme en inzet begonnen de meiden van het schoolteam aan dit toernooi. Na vier wedstrijden waren ze nog ongeslagen, alleen het maken van doelpunten was een probleem. Dit heeft er dan ook toe geleid dat ze helaas niet in aanmerking kwamen voor de fel begeerde plek in de finale te Amsterdam.

Al met al hebben we een schitterende dag gehad. Volgend schooljaar gaan we opnieuw proberen om de finales in Amsterdam te halen.

 

Regionale finale Olympic Moves handbal

Op maandag 13 maart zijn wij met drie teams in Losser geweest voor het regionale handbal-toernooi. Onze leerlingen hebben hun best gedaan, maar het was niet goed genoeg om de finale te bereiken. Wij gaan het volgend schooljaar weer proberen. Hierbij bedanken we onze leerlingen voor hun inzet en geleverde bijdrage.

 

Nieuws vanuit de Medezeggenschapsraad

Jaarlijks wordt het Rooster van Aftreden van MR-leden gepubliceerd. Hierbij de publicatie van het Rooster van Aftreden 2017, waarbij personeelsleden, ouder(s)/verzorger(s), leerlingen de mogelijkheid hebben zich aan te melden voor lidmaatschap in de Medezeggenschapsraad Marianum per 1 augustus 2017.

Lees verder

 

Herinnering ouderenquête leerjaar 3

Gisteren kreeg u via de mail een uitnodiging voor de enquête die wij jaarlijks uitvoeren onder de ouders/verzorgers van onze leerlingen van leerjaar 3-vmbo en 3-havo/vwo.

De enquête is anoniem; we kunnen niet achterhalen wie wat heeft ingevuld. U ontvangt daarom ook rechtstreeks van VO-spiegel de uitnodiging voor de enquête.

De uitkomsten van deze enquête worden op onderwijstype door de schoolleiding gebruikt om kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren.

Ook worden de samengevatte resultaten verwerkt op de site van Scholen op de kaart (www.scholenopdekaart.nl).

We zouden het zeer op prijs stellen dat u de enquête invult.

 

Passion Lichtenvoorde, dinsdag 11 april

De kaarten voor de uitvoering van Passion Lichtenvoorde voor 11 april zijn inmiddels uitverkocht, maar we willen u/je natuurlijk nog wel van harte uitnodigen om Passion Lichtenvoorde bij te wonen.

Om 19.30 uur start Passion Lichtenvoorde op het marktplein in Lichtenvoorde. Vandaar uit wordt in een stille tocht met fakkels een groot kruis naar het plein van Marianum gedragen, waar het kruis wordt opgericht.

Buiten op het schoolplein (Dr. Ariënsstraat 1) is de uitvoering nog wel (gratis) te volgen via de videowall.

U/je bent van harte welkom!

 
 

ONDERBOUW

 

Projectweek onderbouw, locatie Groenlo

De eerste week van april staat in het teken van de projectweek en de uitwisseling. Tijdens deze projectweek organiseert Marianum voor haar leerlingen tal van activiteiten.

Het programma vindt u hier.

Voor de leerlingen die aan bepaalde excursies niet deelnemen is er een alternatief programma op school.

Voor alle dagen geldt dat leerlingen zelf eten en drinken mee moeten nemen. Op school is er geen verkoop tijdens die dagen.

Voor excursies met de bus: de bus vertrekt vanaf het hoofdgebouw aan de Deken Hooijmansingel 1 in Groenlo. De bus vertrekt op tijd, dat betekent dat de leerlingen ongeveer een kwartier voor vertrektijd aanwezig moeten zijn!

Eigen bijdragen worden apart achteraf aan u gefactureerd.

Volgende week tijdens de mentorles krijgen de leerlingen een eigen programmaboekje met aanvangs- en eindtijden. De leerling maakt dan per dag (indien van toepassing) een keuze voor een activiteit. In het programmaboekje staat alle relevantie informatie m.b.t. wat ze mee moeten nemen, welke docenten er mee gaan en de locaties waar we naar toe gaan.

 

Projectweek onderbouw, locatie Lichtenvoorde

De eerste week van april staat in het teken van de projectweek en de uitwisseling. Tijdens deze projectweek organiseert Marianum voor haar leerlingen tal van activiteiten waarover wij u graag informeren.

Maandag 3 en dinsdag 4 april 2017
Les volgens (aangepast) rooster

Woensdag 5 april 2017
- Leerjaar 1 vmbo: snuffelstage
- Leerjaar 1 havo/vwo: Geo-tocht door Lichtenvoorde
- Leerjaar 2 vmbo/havo/vwo: cultuurdag (Beat the City)

Donderdag 6 april 2017
- Leerjaar 1: cultuurdag (allerlei workshops)
- Leerjaar 2 vmbo: snuffelstage
- Leerjaar 2 havo/vwo: Geo-tocht door Lichtenvoorde
- 19.30-22.00 uur: schoolfeest in de aula (onderbouw). Het thema is Black & White en het is de bedoeling dat leerlingen dit verwerken in hun kleding. Kaartverkoop (€ 3,00) vanaf maandag 3 april in de aula.

Vrijdag 7 april 2017
- 1e uur vrij voor alle leerlingen leerjaar 1 en 2
- Les volgens rooster

 

Beroepenoriëntatiedagen/snuffelstage vmbo

In week 14 lopen de vmbo-leerlingen een snuffelstage. Inmiddels zijn alle leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) hierover via de mail geïnformeerd.

Even nog wat korte informatie:
Sinds dit schooljaar volgen alle vmbo leerlingen in de onderbouw lessen LOB; dit om in de toekomst goede (loopbaan)keuzes te kunnen maken. Daarvoor is het onder meer van belang dat je je goed oriënteert. LOB staat voor Loopbaan Oriëntatie Begeleiding.

In het kader van deze loopbaanoriëntatie organiseren wij twee beroepenoriëntatiedagen (ofwel snuffelstagedagen):
- Op woensdag 5 april 2017: leerjaar 1 Lichtenvoorde
- Op donderdag 6 april 2017: leerjaar 2 Lichtenvoorde
- Op donderdag 6 april 2017: leerjaar 1 en 2 Groenlo

Wat is de bedoeling?

  • Iedere leerling zoekt een familielid uit die het beroep uitoefent, waarnaar ook zijn of haar interesses uitgaan en maakt een afspraak om een dagje (zie bovengenoemde data) mee te lopen.
  • De leerling vraagt of hij/zij deze dag met deze persoon mag meelopen om een beeld te krijgen van de inhoud van het beroep en wat je er voor moet hebben gedaan om dit beroep te kunnen uitoefenen.
  • De leerling maakt een kort verslag van deze dag voor zijn/ haar LOB-dossier. Hierover krijgen ze informatie van de docent/ mentor.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de mail.

 
 

BOVENBOUW HAVO/VWO

 

Geslaagden Proficiency Anglia Examen

Afgelopen schooljaar namen 4 havoleerlingen van Scholengemeenschap Marianum deel aan het Proficiency Anglia Examen C1-niveau (het op één na hoogste niveau).

Dit niveau geeft toegang tot een aantal Engelse Universiteiten en Hogescholen (UCAS).

De geslaagden zijn havo-5 leerlingen die allemaal de hoogste score hebben gehaald, namelijk distinction, wat betekent dat ze 80% van de vragen goed hadden of hoger.

De geslaagden zijn:
Sascha Haverland
Noelle Scholte
Phoebe Scholte
Rosa Winters

Van harte gefeliciteerd!

 

Scholierenverkiezingen Scholengemeenschap Marianum

GROENLO – Voor het eerst in jaren zijn er weer scholierenverkiezingen gehouden op Scholengemeenschap Marianum.

Op woensdag 15 maart gingen Marianum-leerlingen in leerjaar 3 tot en met 6 van havo en vwo naar de stembus.

In de aula aan de Deken Hooijmansingel werd een stembureau ingericht met zelfgemaakte en echte stemhokjes die de Gemeente Oost Gelre ter beschikking had gesteld.
Marianum ontwierp een eigen stembiljet. Het rode potlood werd nu niet ten behoeve van het corrigeren van toetsen gebruikt, maar voor het invullen van de biljetten.

Na de stemronde werden de stemmen met de hand geteld.

De totale opkomst bij Marianum was 64,67%, in totaal 454 stemmen. De opkomst was in leerjaar 3 het grootst, nl. 79,79%.

Lees verder over de uitslag

 

DELF-diploma, leerjaar 3 havo/vwo

Alle ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen die in leerjaar 3 havo/vwo zitten en de leerlingen zelf hebben een mail ontvangen over het vak Frans:

Met één been sta je nog in de derde klas en met het andere been sta je al in de vierde: je hebt grotendeels je keuze voor je profiel in de bovenbouw al gemaakt. Voor Frans geldt dat dat geen verplicht vak is en dat je een keuze moest maken tussen wel of geen Frans. Als je geen Frans hebt gekozen, dan sluit je dit jaar Frans af. Het is best jammer dat er dan straks bij je eindexamen niets meer van te zien is dat je drie jaar Frans hebt gedaan.

Als sectie Frans bieden we dit jaar voor het eerst de mogelijkheid aan om aan het eind van leerjaar 3 een internationaal, wereldwijd erkend diploma voor Frans te halen. Dit heet een DELF-diploma en bestaat in vergelijkbare soorten voor Engels (Cambridge/Anglia). Dit examen toetst je Frans op de vaardigheden: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Behalve dat je daadwerkelijk een diploma haalt voor Frans, vormt dit diploma ook een onderdeel van het plus-document dat je bij je eindexamendiploma ontvangt. In een plus-document staan de extra activiteiten en prestaties die je buiten de vakken om hebt gedaan en behaald. Leerlingen die doorgaan met Frans, kunnen in een hoger leerjaar nog een Delf-examen afleggen op een hoger niveau.

Indien je ervoor kiest om Frans met een Delf-diploma af te sluiten dan hoef je in de laatste periode van het jaar niet aan hoofdstuk 6 te werken en ook de toets van hoofdstuk 6 niet meer te maken. Tijdens die periode bereid je je voor op het Delf-examen. In de voorbereiding werken we ook één middag samen met leerlingen van klas 3 op het Gerrit Komrij College (Winterswijk) en Schaersvoorde (Aalten).

Klik hier voor meer informatie en opgave

 

Projectweek week 14

De eerste week van april staat in het teken van de projectweek en de uitwisseling. Tijdens deze projectweek organiseert Marianum voor haar leerlingen tal van activiteiten waarover wij u graag informeren. Creatief denken staat centraal deze dagen.

De programma's zijn te vinden op onze website.

Wij zien uit naar een gezellige projectweek!

 

Lyceo examentraining

In mei is het zover: je eindexamen. Je bent al druk bezig met je schoolexamens om een goede basis te leggen voor je eindexamen. Maar hoe weet je nou of je goed bent voorbereid voor je eindexamen? Met de gratis Examencheck van Lyceo weet je precies hoe je ervoor staat! Doe mee!  Na het beantwoorden van slechts 10 vragen krijg je direct jouw score toegestuurd en geven wij je ook uitgebreid feedback over ieder onderdeel. Benieuwd hoe jij ervoor staat? Doe dan nu de Examencheck!  Eerder dit jaar hebben wij u/jullie geïnformeerd over de examentrainingen die de school, in samenwerking met Lyceo organiseert. Wij brengen dit graag nogmaals bij u onder de aandacht.

Lees verder

 
 

BOVENBOUW VMBO

 

Marku Bouw neemt deel aan project STERA

Scholengemeenschap Marianum en Marku Bouw gaan intensief samenwerken.
Deze samenwerking is een onderdeel van het STERA-project, waarover wij u informeerden in de nieuwsbrief van 17 februari. Vmbo-bovenbouwleerlingen met het profiel BWI (Bouw, wonen en interieur) kunnen vanaf schooljaar 2017-2018 voor onderdelen van de keuzevakken ‘’dak- en kapconstructie” en “gevelopeningen’’ terecht bij Marku Bouw.

Marku Bouw (1963) is een ontwikkelende bouwer die zich voornamelijk richt op de utiliteitsbouw. Hierin zijn 3 opdrachtgeverdoelgroepen te definiëren; de overheid, de semi-overheid en het bedrijfsleven. De afgelopen jaren is reeds merkbaar dat de organisatie van enkel uitvoerend bouwbedrijf aan het transformeren is naar een meer sturende en adviserende organisatie.

Leerlingen kunnen ervaren hoe het is om in “de echte” praktijk te werken aan concrete opdrachten. Marku Bouw en Marianum willen samen onder meer de kwaliteit van het technische onderwijs voor de bovengenoemde keuzevakken verhogen. Dit buitenschools leren geeft de mogelijkheid om realistische, actuele praktijkvoorbeelden te koppelen aan de theorie.

Informatievoorziening
Zodra er zich weer relevante ontwikkelingen vanuit de STERA Leerroute voordoen, zal dit via onze informatiekanalen worden gecommuniceerd. Wilt u meer informatie rondom de STERA Leerroute en welke keuzevakken wij als Marianum binnen deze samenwerking aanbieden, kunt u zich wenden tot projectcoördinator, Wendell Mambi (w.mambi@marianum.nl).

Wilt u meer lezen over de STERA Leerroute klik dan hier.

 

Eindexamens vmbo

Voor de examenkandidaten begint het eind in zicht te komen.

De leerlingen en docenten zijn druk bezig met de afronding van het schoolexamen.

Volgende week donderdag zijn de laatste herkansingen en dan moet alles met betrekking tot het schoolexamen afgerond zijn. Op vrijdag 7 april worden de cijferlijsten met de eindcijfers uitgereikt.

De praktijkexamens voor de kandidaten Basis en Kader techniek beginnen op maandag 3 april en lopen tot donderdag 13 april. De praktijkexamens Zorg en Welzijn en Handel en Administratie zijn van 10 t/m 12 april. De praktijkexamens van de Gemengde leerweg zijn op 18 en 19 april.

De indeling en de tijden voor deze praktijkexamens worden door de vakdocenten aan de kandidaten bekend gemaakt.

Na de meivakantie starten de centraal schriftelijke examens. Voor basis en kader zijn dat digitale examens en die beginnen op woensdag 10 mei. De gemengde en theoretische leerweg maken de examens op papier en zij beginnen op vrijdag 12 mei.

De kandidaten hebben inmiddels een overzicht gekregen op welke dagen ze examens hebben. De exacte tijden en examenruimtes worden binnenkort bekend gemaakt.

Wij wensen alle examenkandidaten (en de ouders) alvast veel succes toe bij de voorbereidingen voor en het maken van de examens.

 

Twee oud-leerlingen komen als jonge ondernemers
ervaring delen

De basis- en de kaderleerlingen van sector Economie & Ondernemen kregen afgelopen periode een gastles van twee oud-leerlingen die nu succesvolle jonge ondernemers zijn.

Victor Krabbenborg, van Victor Techniek, was leerling bij sector PIE. Tijdens de metaallessen op Marianum bedacht hij al kleine projectjes die hij cadeau gaf of kon verkopen aan familieleden. Tijdens zijn schoolloopbaan op het MBO en HBO had hij bijbaantjes in de techniekbranche en bouwde hij zijn bedrijf uit. Nu is hij, onder de naam van BBQ Makers, gespecialiseerd in het maken van barbecueroosters op maat. Zijn ervaring om van metaal een product te maken bij zijn ouders in de schuur tot nu een eigen bedrijfsruimte met twee personeelsleden deden de leerlingen beseffen dat veel mogelijk is.

Jasper Eppingbroek kwam zijn ervaring met ons delen over het opstarten en groeien van zijn bedrijf Vario. Vario is een bedrijf in kunststof grasvelden. Jasper begon als 17-jarige scholier aan zijn ondernemersplan. Het plan was zo goed geschreven dat zijn ouders en docenten adviseerden het ook daadwerkelijk uit te voeren. De eerste opdrachten kwamen snel binnen. Door het zelf ervaren hoe een kunststof grasveld gelegd moest worden heeft hij veel kennis opgedaan over het product. Daarmee kan hij nu klanten optimaal adviseren. Zijn verhaal over marketing, klantenbinding en service na de verkoop boeiden de leerlingen.

 
 

AGENDA

 
Week 13 Herkansingsweek toetsen bovenbouw havo/vwo
Week 13 Herkansingen vmbo leerjaar 4
27 maart Jeugdverpleegkundige leerjaar 1 Lichtenvoorde
28 maart Jeugdverpleegkundige leerjaar 1 Lichtenvoorde
28 maart Bijeenkomst buurt Deken Hooijmansingel 1, 19.00-20.30 uur, atrium
28 maart Avondakademie met aansluitend diploma-uitreiking, 19.30-22.30 uur
30 maart Leerlingen hebben eerste drie uur les, daarna activiteit tot 13.00 uur
30 maart Festiviteiten voor medewerkers, opening Groenlo en afscheid rector,
vanaf 16.00 uur
31 maart Vrije dag voor leerlingen en medewerkers
31 maart Officiële opening voor externe relaties (alleen genodigden),
14.30-18.00 uur, aula
1 april Open Podium voor bewoners van de gemeente Oost Gelre en omstreken, 10.00-17.00 uur (voor informatie zie hierboven)
Week 14 Projectweek en internationalisering
Week 14 Werkweek leerjaar 3-vmbo
3 april Regionale Olympic Moves volleybal (klas 2) te Hengelo
6 april Regionale Olympic Moves tennis in Apeldoorn
6 april Schoolfeest onderbouwleerlingen Lichtenvoorde, 19.30-22.00 uur,
aula Dr. Ariënsstraat 1
10/11 april Rapportvergaderingen en turborooster
11 april Uitvoering Passion Lichtenvoorde, Dr. Ariënsstraat 1, Lichtenvoorde
13 april Regionale Olympic Moves veldloop en floorball in Nijmegen
13 april Regionale Olympic Moves badminton in Assen
13 april Regionale finale streetdance in Oldenzaal
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 13 april 2017

Van 14 april tot en met 17 april heeft Marianum paasvakantie.
Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}