Nieuwsbrief 14 oktober 2016
 

Inhoudsopgave

ALGEMEEN
    Nieuwe rector Scholengemeenschap Marianum
    Vernieuwde website Marianum
    Olympic Moves Schoolweek weer een groot succes!
    Ouderbijdrage lockers Groenlo
    Ik wil je zien
    Lyceo examentraining vmbo-gt, havo, vwo
    Bibliotheek Oost-Achterhoek

ONDERBOUW
    Workshop Sound and Light, locatie Lichtenvoorde
    LOB, locatie Groenlo
    Bezoek politiebus en Michael Kulkens op 24 oktober 2016
    Screening op kenmerken van dyslexie

BOVENBOUW HAVO/VWO
    Decanaat bovenbouw havo/vwo per 1 oktober 2016
    Symposium “250 Jahre deutsch-niederländische Grenze”
    Bedrijvenmarkt leerlingen Marianum vwo-5
    Uitwisseling naar Barcelona en Bergara

AGENDA

 

ALGEMEEN

 

Nieuwe rector Scholengemeenschap Marianum

Op 1 april 2009 trad Jan Put in de voetsporen van Hans Berendsen als rector van Scholengemeenschap Marianum. Na ruim zeven jaar heeft hij echter aan het begin van dit schooljaar aangegeven dat hij per 1 april 2017 zijn functie als rector neer zal leggen. Hij gaat dan na een lange onderwijsloopbaan genieten van zijn welverdiende vrije tijd. Nadat hij zijn besluit kenbaar maakte, heeft het College van Bestuur van de Stichting Carmelcollege de procedure in werking gezet om een waardige opvolger te benoemen. Wij zijn verheugd u te kunnen meedelen dat Gitti Burema, die nu reeds deel uitmaakt van de directie van Marianum, is benoemd als zijn opvolger per 1 april 2017.

Gitti Burema
“Ik ben heel bij met mijn benoeming, omdat Marianum een prachtige school is waar ik met heel veel plezier werk. Ik ben blij dat ik dat onverminderd kan voortzetten.”

 

Vernieuwde website Marianum

Onze website krijgt na de herfstvakantie een grondige update. We hebben, samen met ons reclamebureau IdeeMedia, goed gekeken naar het informatie aanbod. De teksten zijn opnieuw gescreend waardoor alles nog overzichtelijker is geworden. Steeds meer mensen bekijken de website op een smartphone of tablet. De nieuwe responsive website heeft op alle schermen een geoptimaliseerde weergave.

We zijn trots op het resultaat en zullen de omschakeling naar de nieuwe website direct na de herfstvakantie doorvoeren.

Heeft u suggesties voor verbeteringen, mail dan naar m.venema@marianum.nl.

 

Olympic Moves Schoolweek weer een groot succes!

De afgelopen twee weken hebben de Olympic Moves schoolweken plaatsgevonden in Groenlo en Lichtenvoorde. Na het grote succes van de Schoolweeks van vorig jaar, konden de leerlingen dit jaar kiezen uit negen verschillende sporten. In totaal hadden er maar liefst een kleine 1000 leerlingen zich opgegeven. 

Leerlingen deden om verschillende redenen mee. Gezellig, kennismaken met een sport of ze wilden graag winnen, zodat ze misschien door mogen naar de regionale finales.

Na de herfstvakantie krijgen de leerlingen te horen wie er door mogen naar de regionale finales. Deze worden vaak gehouden in de maanden januari, februari, maart of april. Als dit bekend is, worden de leerlingen via de mail op de hoogte gebracht.

Vriendelijke groet,
Sectie bewegingsonderwijs

 

Ouderbijdrage lockers Groenlo

Door de verbouwing in Groenlo zijn er tijdelijk geen lockers beschikbaar voor de leerlingen van de onderbouw en bovenbouw havo/vwo in Groenlo. De verwachting is dat begin 2017 nieuwe lockers geplaatst zullen worden. Daarom hebben we besloten geen ouderbijdrage te vragen voor de lockers in Groenlo.

Zodra de lockers voor de leerlingen in Groenlo beschikbaar zijn, zullen wij u vragen de ouderbijdrage te betalen. Wij zullen natuurlijk het bedrag aanpassen aan de resterende periode van het schooljaar.

Voor de locatie Lichtenvoorde zal binnenkort wel, zoals voorgaande jaren, een ouderbijdrage gevraagd worden voor de lockers.

 

Ik wil je zien

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Vanaf oktober worden de dagen weer korter. De donkere dagen zorgen ervoor dat fietsers minder zichtbaar worden in het verkeer. Daarom is een goed werkende fietsverlichting van groot belang. We willen ouders/verzorgers vragen de fietsverlichting van hun zoon/dochter te controleren.

 

Lyceo examentraining vmbo-gt, havo, vwo

Voor eindexamenleerlingen van vmbo-gt, havo en vwo worden er examentrainingen georganiseerd door Lyceo.

 • Data: 22, 23, 24 en 25 april 2017 (zondag tot en met dinsdag)
 • 2-daagse training
  • Havo/vwo: kosten € 165,00 per training incl. BTW
  • Vmbo: kosten € 140,00 per training incl. BTW
 • Locatie: Marianum, Deken Hooijmansingel 1 in Groenlo

Nadere informatie volgt.

 

Bibliotheek Oost-Achterhoek

Boeken lezen (voor een boekverslag) en dyslectisch?
Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. Daarom heeft de Bibliotheek iets nieuws: gesproken boeken. Op www.bibliotheek.nl/passendlezen vind je 45.000 gesproken in uiteenlopende genres. Van klassiekers tot actuele titels. Exclusief voor iedereen met een leesbeperking, zoals dyslexie.

Lezen voor je lijst Nederlands of een boekverslag maken?
Op site van Passend Lezen vind je in het menu ‘Jeugd en jongeren’. Daar kun je op leeftijd zoeken naar gesproken boeken.

Hoe werkt het?
Als je lid bent van de bieb mag je gratis gebruik maken van Passend Lezen. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw pasnummer en pincode. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen max. 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt. Je kunt de boeken vervolgens afspelen op een pc, tablet of mobiele telefoon. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig. Ook een groot voordeel…. Je kunt deze boeken niet te laat inleveren. Boetes behoren dus tot het verleden.

Verklaring leesbeperking
Om gebruik te maken van de gesproken boeken, moet je bij het inschrijven op de website aangeven dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Meer informatie
Wil je meer weten over Passend Lezen? In jouw bibliotheek kun je al je vragen stellen.

 
 

ONDERBOUW

 

Workshop Sound and Light, locatie Lichtenvoorde

Heb jij altijd al meer willen weten over licht en geluid en vooral de techniek die daarbij komt kijken bij een concert/voorstelling dan is er nu binnenkort de gelegenheid om een achttal workshops te volgen. Je leert door doen dus praktijk !!

In deze workshop komen diverse thema’s aan bod:

 • Verschillende microfoons en hun functie.
 • Hoe sluit je een mengpaneel aan en hoe werkt het.
 • Multikabels/gitaarkabels/microfoonkabels, linekabels, Utp kabels etc.
 • Diverse soorten lampen voor op en achter het podium
 • Movingheads aansluiten en besturen
 • Analoge en digitale mixers
 • Kleurfilters en diverse sfeerbelichting

De workshops zijn in het muzieklokaal Lichtenvoorde lokaal 428 en zijn op de woensdagmiddag van half 3 tot half 4. Start van deze workshops is na de herfstvakantie . Vanwege de enorme belangstelling starten we met 2 groepen. Je sluit de workshops af met een Certificaat!

Groeten,
Peter Krabbenborg (muziekdocent),
Walter Döppen (cursusleider)

 

LOB, locatie Groenlo

Na de herfstvakantie starten de leerlingen uit de klassen mavo-t, basis en kader met LOB in de onderbouw. Dit betekent dat (afhankelijk van de klas) iedere week op maandag, donderdag of vrijdag het vak LOB volgt.

De lessen worden zowel in Lichtenvoorde gegeven als in Groenlo; om de drie weken wordt er van locatie gewisseld.

Vanwege de winterperiode en de daarbij behorende korte donkere dagen is er busvervoer georganiseerd voor de Groenlose klassen 2T1, 2T2, 1KT, 1T1, 1B1 en 2BK wanneer de LOB lessen in Lichtenvoorde plaatsvinden.

In het rooster staat wanneer de leerling LOB heeft en waar. Wanneer de les in Lichtenvoorde is, vertrekt de bus om 8.10 uur vanuit de Wheme en zal om 10.10 uur weer terugkeren naar Groenlo. De bus rijdt op tijd dus het is van belang om op tijd aanwezig te zijn. Als de dagen weer langer worden, gaan de leerlingen met de fiets naar Lichtenvoorde. Vanzelfsprekend zullen we dit op tijd communiceren.

 

Bezoek politiebus en Michael Kulkens op 24 oktober 2016

Op onze locatie Wheme in Groenlo komt de politie om met de leerlingen in gesprek te gaan over social media, pesten, groepsdruk en effecten bij slachtoffers.

Daarnaast zal Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy in de Oude Calixtuskerk spreken. De 13-jarige Tommy-Boy werd bij het oversteken van de provinciale weg bij Bussum doodgereden, omdat hij het verkeer niet in de gaten hield. Hij was bezig met zijn telefoon.

Kulkens boodschap is dan ook: “Gebruik je telefoon alsjeblieft niet in het verkeer”.

Lees verder

 

Screening op kenmerken van dyslexie

In leerjaar 1 heeft een screening op kenmerken van dyslexie plaatsgevonden. Als ouders/verzorgers geen bericht krijgen, betekent dit dat er geen aanleiding is om de leerling verder te laten onderzoeken.

 
 

BOVENBOUW HAVO/VWO

 

Decanaat bovenbouw havo/vwo per 1 oktober 2016

Graag zou ik mij voor willen stellen als de nieuwe decaan van Scholengemeenschap Marianum. Ik ben Mandy Stokkers en 25 jaar oud. De dagen waarop ik aanwezig ben zijn de maandag, woensdag en donderdag. Ik zit in het kantoor links naast de ingang van de locatie Groenlo (Deken Hooijmansingel). Je kunt bij mij terecht voor informatie en begeleiding van o.a. profielkeuzes, studiekeuzes, studiefinanciering, aanmeldingsprocedures, voorlichtingsactiviteiten etc. Uiteraard geldt dit voor zowel leerlingen als ouders en mentoren. Kom gerust binnen!

Ik heb de opleiding HRM gevolgd aan het Saxion in Deventer en mij gespecialiseerd in talentontwikkeling. Daarnaast ben ik actief geweest als gastdocent op mbo-scholen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om studiekeuzes te maken en heb dan ook verschillende stappen in mijn loopbaan gemaakt. Ik vind het belangrijk dat leerlingen hun keuzes baseren op eigen interesses en waarden. Ik probeer hen hierin zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleidende vragen te stellen. Ouders spelen een belangrijke rol in het maken van keuzes door hun kinderen en wanneer zij vragen hebben mag er altijd contact opgenomen worden.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten (waaronder survival en fitness) en rijd ik graag op de motor. Koken vind ik ook leuk en probeer altijd iets nieuws uit.

Website: sgmarianum.dedecaan.net
Facebook: facebook.nl/decaanmarianum

Op de facebookpagina is allerlei informatie te vinden rondom het thema studiekeuze. Zo worden er regelmatig handige links, tips, oproepjes, kennis, nieuwtjes en voorlichtingsactiviteiten geplaatst over studies en studeren.

 

Symposium “250 Jahre deutsch-niederländische Grenze”

Ben Verheij, bestuurslid van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek – West Münsterland, heeft Rob ter Woord, onze docent Duits, een jaar geleden gevraagd om met Marianum deel te nemen aan het symposium "250 jaar Grens". Er werd afgesproken dat een leerling een toespraak zou houden. De heer Ter Woord vroeg Naomi Dibbets, die nu in havo-5 zit, om dat te doen.

Op zaterdag 24 september zat de Oude Calixtuskerk in Groenlo vol met functionarissen uit de politiek, cultuur, onderwijs en de industrie. Vraag was vooral: Wat verbindt de Nederlandse en de Duitse inwoners in de grensregio al 250 jaar?

Toekomstvisie
Sprekers gingen niet alleen in op de geschiedenis van de grens, maar richtten de blik ook nadrukkelijk op de toekomst. “Hoe denkt u over het leven, leren en werken in de grensstreek?”, zo werd gevraagd in de uitnodiging, waarmee mensen werden opgeroepen hun visie te geven, ideeën uit te wisselen en grensoverschrijdende contacten te leggen of te onderhouden. De presentatie was in handen van Melany Lohmann uit Bocholt en Tom Lamers uit Aalten. Na een welkomstwoord van Ton Lansink, Consul-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Düsseldorf, Annemieke Traag, voorzitter van de Regio Achterhoek en Silke Sommer, Erste Stellvertretende Landrätin des Kreises Borken stonden er voor diverse onderwerpen interessante sprekers op het programma.

Naomi Dibbets keek in de toekomst van het jaar 2040. De toespraak is (in het Duits) geschreven door havo- en vwo-leerlingen uit leerjaren 3, 4 en 5 van vorig schooljaar. De heer Ter Woord heeft daarvan een samenhangend verhaal gemaakt.

De tekst van de brief die door Naomi Dibbets is voorgelezen bekijk je hier

Ben Verheij reageerde als volgt op de toespraak van Naomi:

“In mijn én in de ogen van velen was de bijdrage van Naomi Dibbets een van de hoogtepunten van het symposium. Een zeer verrassende blik in de toekomst uitgesproken in perfect Duits! Zij was een van de weinigen die alle aanwezigen aan het lachen heeft gekregen en dat is heel belangrijk, omdat dergelijke symposia vaak veel diepgravende bijdragen hebben en dan is zo’n bijdrage een zeer welkome variant!“

Daarnaast wilde Ben Verheij ook onze rector Jan Put bedanken. Zijn aanwezigheid werd zeer op prijs gesteld.

 

Bedrijvenmarkt leerlingen Marianum vwo-5

De eerste week van oktober hebben de leerling uit vwo-5 gewerkt aan een onderzoeksopdracht gerelateerd aan een bedrijf in de regio.

Om een goed idee te krijgen hoe een bedrijf in de praktijk er uit ziet en werkt, hebben de leerlingen in september een aantal bedrijven bezocht. Zo heeft een groep een rondleiding gehad bij ROMPA Tanneries bv. Op deze warme septemberdag bleek het dat leerlooien een zwaar en waterrijk proces is en waar technologische vooruitgang een belangrijk onderdeel uitmaakt van dit ambacht.


Veel bedrijven, maar ook non-profit organisaties, zijn ook bereid leerlingen deze mogelijkheid te geven. In een regio waar vergrijzing en krimp een steeds grotere rol spelen, is het belangrijk dat ook toekomstige werknemers op de hoogte zijn van het bedrijfsleven in deze regio. Met dit project wordt de band tussen het onderwijs en bedrijven verbeterd.

Veelal zijn er tijdens de middag van de rondleidingen vanuit de bedrijven mogelijk te onderzoeken vraagstukken aangegeven. Leerlingen zullen naar aanleiding van deze probleemstellingen een onderzoek moeten verrichten door allereerst een goede onderzoeksvraag te formuleren. Vervolgens zal na een gedegen onderzoek er een antwoord moeten worden geven op deze vraag. Dit kunnen oplossingen zijn voor een probleem, maar ook adviezen en commentaren. Er werd in groepen gewerkt, zodat de taken konden worden verdeeld.


Op donderdag 6 oktober zijn de resultaten gepresenteerd op een bedrijvenmarkt in het Atrium van het Marianum in Groenlo. Alle bedrijven waren uitgenodigd om te zien welke adviezen, aanbevelingen, oplossingen de leerlingen hadden gevonden. Eén van de bezoekers, Dhr. Hellermans van ROMPA Tanneries bv, gaf aan blij verrast te zijn met het onderzoek dat de leerlingen hadden verricht en de hieruit voortvloeiende resultaten. Naast de deelnemende bedrijven werd de markt ook bezocht door familie en vrienden. Het was een mooie en gezellige afsluiting van een leerzame week.

 

Uitwisseling naar Barcelona en Bergara

Leerlingen uit havo-4 en vwo-4 zijn vorige week onder andere in Barcelona en Bergara geweest.

Voor een impressie verwijzen wij u via onderstaande linkjes naar de website:
Barcelona en Bergara

 
 

AGENDA

 
15 t/m 23 okt Herfstvakantie
24 okt Repetitie schooltoneel
25 okt Avondakademie Groenlo
27 okt Masterclass Marianum, 11.30-17.00 uur
27 okt MR-vergadering, 19.00-23.00 uur, Lichtenvoorde
Week 44 Toetsweek bovenbouw havo/vwo
1 nov Avondakademie Groenlo
1 nov Repetitie schooltoneel
2 nov Repetitie schooltoneel
De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 4 november
Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}