Nieuwsbrief 23 september 2016
 

Inhoudsopgave

ALGEMEEN
    Voorlichtingsavonden
    MaFF met als thema LEEF!
    Marianum opnieuw een eerste prijs op het NFFS (Nationaal Film Festival voor Scholieren)
    Zip Your Lip, locatie Groenlo
    Fietstelweek 2016
    First Certificates in English (Cambridge)
    Masterclasses voor 2-/3-vwo en 4-vwo door Pre-U Twente
    Pilot Peer Support
    Schoolfotograaf
    Mediarel in Polen door opdracht in werkboek Maatschappijleer
    Ouderbijdrage schooljaar 2016-2017
    Veteranendag Oost-Gelre en Esmée Vossers

ONDERBOUW
    Informatieavond voor ouders van leerjaar 1 en 2
    Vooraankondiging Informatieavond Techniek

BOVENBOUW VMBO
    Informatieavond ouders 4-vmbo

AGENDA

 

ALGEMEEN

 

Voorlichtingsavonden

Voorlichtingsavond Gamen, Internet en Social Media bij Marianum, 6 oktober 2016

In het kader van de week van de opvoeding, verzorgt het CJG Aalten, i.s.m. WMO-plus loket Winterswijk (de Post) en de Gemeente Oost Gelre, een voorlichtingsavond voor ouders die meer willen weten over het thema: Gamen, Internet & Social Media

 • Wat doen jongeren online?
 • Heeft grenzen stellen nog wel zin?
 • Is mijn zoon/dochter verslaafd aan dat gamen?
Op onder andere deze vragen zal, Armida Panka, preventieadviseur van IrisZorg een antwoord geven. In het document “Gamen, Internet & Social Media” vindt u meer informatie, evenals de link voor het aanmelden voor deze avond.

Deelname aan de avond is kosteloos.

Heeft u vooraf al vragen? Stel ze alvast via: a.panka@iriszorg.nl

Voorlichtingsavond Gamen, Internet en Autisme, 4 oktober 2016

Naast deze avond is er in de week van de opvoeding ook een avond speciaal voor ouders van een kind met autisme, in relatie met gamen en Internet.

Meer informatie over deze avond, vindt u in het document “Gamen, Internet en ASS”

Wij hopen u tijdens één van deze avonden te kunnen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Namens de organiserende instanties,

Frank Sikkink
Social worker Figulus Welzijn

 

MaFF met als thema LEEF!

Ook dit jaar wordt weer het Marianum FilmFestival georganiseerd.
We zoeken hiervoor naar enthousiaste filmmakers. Lijkt het je leuk om te leren hoe je een kort filmpje maakt, of wil je nog beter worden, dan kun je daar in de filmproductieweek van
3 – 7 oktober 5 dagen aan werken. Je hoeft dan niet het normale programma te volgen.

Je kunt kiezen uit de volgende categorieën:

 • Fictie: een korte speelfilm van een zelf verzonnen verhaal met echte acteurs (die moet je dan wel zelf regelen natuurlijk) (max 5 minuten)
 • Animatie: stopmotionfilmpje. Alles wat in werkelijkheid niet kan, laat je fantasie de vrije loop met tekeningetjes/(klei)poppetjes/papier/etc. (max 2 minuten)
 • 1 minuutfilmpje: heel kort filmpje met een verrassende plotwending (max 1 minuut)
 • Documentaire: korte informatieve film over een onderwerp dat je interesseert (geen fictie, max 5 minuten)

Lees verder

Vriendelijke groet,
Mevrouw Kolkman en mevrouw Meurs

 

Marianum opnieuw een eerste prijs op het NFFS (Nationaal Film Festival voor Scholieren)

Met hun korte speelfilm “ MICHELLE “ hebben onze leerlingen Noelle de Vries, Eva Koldewey, Ellie Mobbs, Jill Temming, Sofie Weelink en Inez Nijhof op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) in Lelystad, de eerste prijs gewonnen in de categorie Fictie Onderbouw.

Al vier jaar op rij zijn filmpjes van Marianum op het NFFS terecht gekomen en alle vier keer vielen we in de prijzen, waarbij er 3 keer een eerste prijs behaald werd.
Dit jaar werden 2 filmpjes van Marianum naar het NFFS ingezonden. Naast de korte speelfilm “Michelle” ook de animatie; “The Wonder of Love” van Marlien Schuurmans, Rochelle Bomers, Nienke Gierkink en Lynn Donderwinkel.

De winnaars op het NFFS mogen per filmpje in december met twee makers naar het internationale Jongeren Filmfestival “Camera Zizanio” in Pyrgos (Griekenland). De dames hebben inmiddels geloot en Jill Temming en Inez Nijhof zijn de gelukkigen.

Het winnende filmpje is via onderstaande link op de site van het NFFS te bekijken nffs.nl/film/michelle

Dames, gefeliciteerd.

 

Zip Your Lip, locatie Groenlo

Na de succesvolle actie van 2013 heeft de vorig jaar gekozen leerlingenraad besloten om dit evenement te herhalen. De reden is de ellendige toestand in Nepal ten gevolge van de verwoestende aardbeving van april 2015.

Oud-docent Jan Verschoor, werkzaam bij de stichting Bridhim Nepal, heeft vorig jaar aandacht gevraagd voor deze rampzalige situatie. De leerlingenraad ziet in dit voorstel een kans om de leerlingen van onze scholengemeenschap maatschappelijk actief te maken. Tegelijkertijd wil men de getroffen inwoners materieel steunen.

Wat is het plan?
Op 13 oktober wil men een 24 uur durende evenement-vastenactie houden, waarbij deelnemers een etmaal lang in het geheel niet eten. Het enige dat ze gedurende de vastenactie zullen nuttigen is water en ongesuikerde thee. Door sponsoring halen de leerlingen hiermee geld op voor de stichting Bridhim Nepal.

Wanneer?
De actie vindt plaats van donderdag 13 oktober, 17.00 uur tot vrijdag 14 oktober 17.00 uur.

 

Fietstelweek 2016

METEN.
WETEN.
VERBETEREN.

Over het gebruik van de auto en het OV is veel bekend. Maar van de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land weten we veel minder. Daarom onderzoekt onder andere de provincie Gelderland hoe we ons op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zijn. Hoe meer ze weten, hoe meer ze de fietspaden kunnen verbeteren.

Heel Nederland telt mee

Van jong tot oud. Daarom worden dit jaar ook middelbare scholieren opgeroepen om deel te nemen aan het nationale fietsonderzoek. Zo worden ook de veel gefietste routes richting scholen in kaart gebracht. En als de hele klas mee telt dan wordt er ook nog eens kans gemaakt op een hele spannende prijs… namelijk een helikoptervlucht boven Nederland!

Deelnemen is simpel: app downloaden en met zoveel mogelijk klasgenoten, zoveel mogelijk fietskilometers maken. De klassen met de meeste kilometers van de school maken kans op één van de drie helikoptervluchten.

Zie: fietstelweek.nl/#scholieren

 

First Certificates in English (Cambridge)

Afgelopen schooljaar heeft een eerste groep leerlingen van Marianum deelgenomen aan een Cambridge English examen. Eenentwintig leerlingen uit 3-gymnasium reisden op zaterdag 18 en zaterdag 25 juni 2016 naar Utrecht voor een gespreksvaardigheidsexamen en een schriftelijk examen (lezen, luisteren, schrijven, ‘use of English’) op B2-niveau. Met succes, want op woensdag 14 september mochten alle 21 leerlingen hun certificaat ‘First Certificate in English (FCE)’ in ontvangst nemen.

De geslaagden zijn:
Jeroen Beijer, Lysander Blankenborg, Twan Terpstra, Mick Zijdel, Rico Tankink, Loes Franssen, Monica Lam, Esra Schilderinck, Femke Zieverink, Hessel Nijrolder, Mik Wolterink, Lorenzo Ernst, Lynn Wopereis, Meike Onstenk, Rochelle Bomers, Lynn Donderwinkel, Marlien Schuurmans, Tess Huisman, Nienke Gierkink, Eva Gebbinck en Pleun Marschalk

Van harte proficiat met jullie behaalde resultaat!

 

Masterclasses voor 2-/3-vwo en 4-vwo door Pre-U Twente

De Universiteit Twente in Enschede heeft weer een mooi programma van masterclasses samengesteld voor leerlingen in 2-/3-vwo en 4-vwo die zich willen oriënteren op hun profielkeuze of een profielwerkstuk aan het voorbereiden zijn. 

Enkele thema’s die in de masterclasses voor 2-/3-vwo aan bod komen:  "Ontwerp je eigen app", "Priemgetallen en geheimschrift" en Excelleren met Excel". Meer informatie vindt u/vind je via de volgende link: Klik hier

Een kleine greep uit de thema’s voor 4-vwo: "OK van de toekomst", "Verenigde Staten van Europa" en "Kosmische straling". Meer informatie vindt u/vind je via de volgende link: Klik hier

Omdat Scholengemeenschap Marianum in juni 2016 partnerschool is geworden van de UT, ontvangt u/je 
25 euro korting op deelname aan deze masterclasses. U/je betaalt nu 50 euro voor een 2-/3-vwo masterclass (3 woensdagmiddagen) en 65 euro voor een 4-vwo masterclass (4 dinsdagmiddagen).

Beste ouder/verzorger,

Aanmelding van uw kind kan door voor 30 september 2016 een mail te sturen naar y.bouw@marianum.nl met daarin de naam en klas van de leerling, de titel van de masterclass en (wanneer deze masterclass op meerdere momenten wordt aangeboden) het blok waarin uw kind de masterclass wil volgen. Graag horen we dan ook van u of we, indien nodig, een beroep op u mogen doen als carpooldeelnemer voor deze masterclasses.

 

Pilot Peer Support

Bijlessen door leerlingen voor leerlingen en dat dan in het Engels; Peer Support. In het vorig schooljaar bestond de mogelijkheid al om bijlessen te volgen. Dit schooljaar is een volgende stap gezet op weg naar een aanbod voor alle vakken en op beide locaties.

Op dit moment is het mogelijk voor alle leerlingen in Groenlo om bijlessen te volgen voor de vakken natuurkunde, scheikunde, Engels en alle varianten van wiskunde. Leerlingen vanaf de derde klas kunnen zich opgeven om deze bijlessen te geven.

Momenteel hebben zich al 24 leerlingen gemeld om bijles te geven en 44 om bijles te volgen. In de tweede en derde ronde verwachten we nog grotere aantallen.

Zodra het aantal vakken wordt uitgebreid en ook de locatie Lichtenvoorde wordt betrokken in het project zal iedereen hiervan op de hoogte worden gebracht. Als het meezit lukt dat nog dit schooljaar, maar volgend schooljaar zal het aanbod bij succes zeker uitgebreid worden.

Ik hou jullie op de hoogte,

Maarten Müller, docent

 

Schoolfotograaf

Op de volgende dagen komt de schoolfotograaf:

Maandag 26 september – schoolfotograaf in Groenlo

 • 8.30 – 13.00 uur
  Lokaal 544, Deken Hooijmansingel Groenlo
  Portret- en klassenfoto’s leerjaar 3, 5-havo en 6-vwo
  Eindexamenfoto’s 5-havo en 6-vwo.
 • 13.55 – 15.00 uur
  in de hal van de Wheme, Groenlo
  Portret- en klassenfoto’s leerjaar 1
 • NIEUW DIT JAAR:
  Vanaf 15.00 uur zijn er fotoshoots.
  Leerlingen en personeel kunnen met maximaal 4 personen op de foto, dus met medeleerlingen, collega’s, maar ook partner, kinderen, broers, zussen etc.. Je moet je hier wel voor opgeven:
  Opgave fotoshoots. Dit kan tot uiterlijk zondagavond a.s.! Daarna sluit de inschrijving! Als je je ingeschreven hebt voor de fotoshoot kun je vanaf 15.00 uur terecht op de Wheme, je krijgt geen aparte bevestigingsmail.
Dinsdag 27 september – schoolfotograaf in Lichtenvoorde
 • 8.30 – 14.15 uur
  Op podium in de aula van de bovenbouw in Lichtenvoorde
  Portret- en klassenfoto’s leerjaar 1, 3 en 4
  Eindexamenfoto’s vmbo-4.
 • NIEUW DIT JAAR:
  Vanaf 14.15 uur zijn er fotoshoots.
  Leerlingen en personeel kunnen met maximaal 4 personen op de foto, dus met medeleerlingen, collega’s, maar ook partner, kinderen, broers, zussen etc.. Je moet je hier wel voor opgeven:
  Opgave fotoshoots. Dit kan tot uiterlijk zondagavond a.s.! Daarna sluit de inschrijving! Als je je ingeschreven hebt voor de fotoshoot kun je vanaf 14.15 uur terecht in de aula van de bovenbouw in Lichtenvoorde. Je krijgt geen aparte bevestigingsmail.
Kun je aanstaande maandag of dinsdag niet; er is een terugkomdag georganiseerd op dinsdag 11 oktober a.s.. Er is dan echter geen mogelijkheid meer voor de fotoshoots.

 

Mediarel in Polen door opdracht in werkboek Maatschappijleer

Een eenvoudige opdracht uit een werkboek maatschappijleer, door onze docent Bartosz Lusiak geplaatst op Facebook, heeft vorige week voor heel veel ophef gezorgd in de Poolse media.

De opdracht die de aandacht van belangrijke Poolse dag-, weekbladen en informatiezenders trok gaat over de gespannen relatie van de huidige regering in Warschau met de Europese Commissie. Dit weer naar aanleiding van enkele omstreden wetten, aangenomen in de afgelopen maanden door de sinds vorig jaar regerende partij Recht en Rechtvaardigheid. De Europese Commissie en de oppositie in Polen beweren dat deze wetgeving het fundament van de rechtsstaat ondermijnt.

In de nieuwe editie van het werkboek maatschappijleer havo 2016-17 staat een voorbeeld van een nieuwe antiliberale mediawet. Leerlingen wordt gevraagd wat de bevoegdheden van de Commissie zijn, of het recht heeft de Poolse regering te vermanen en of zij het eens zijn met de Poolse minister van justitie die ''de nationale soevereiniteit'' verdedigt.

De belangstelling in Polen ging vooral uit van media die onafhankelijk zijn van de huidige regering. Bellende journalisten, die in de opdracht een bevestiging zagen van een reputatieverlies door Polen, wilden graag weten wat het imago van hun land in Nederland nog was en hoe Nederlandse leerlingen met de opdracht omgingen.

Ook de Nederlandse media had belangstelling, nl. onder andere De Tubantia en De Gelderlander.

 

Ouderbijdrage schooljaar 2016-2017

De ouderbijdrage voor schooljaar 2016-2017 is in overleg met de ouders in de medezeggenschapsraad vastgesteld. De bijdrage is afhankelijk van het leerjaar en de richting of sector. In de volgende tabel is de specificatie weergegeven: Klik hier

Naast aanpassing van de bedragen zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • Toevoeging van een bijdrage voor sportactiviteiten.
 • Voor excursies wordt niet meer een vast bedrag in de ouderbijdrage opgenomen, maar worden voortaan de kosten per excursie apart aan de ouders doorberekend. Voor elke excursie die niet door de school wordt bekostigd, ontvangen de ouders/verzorgers vanaf dit schooljaar apart een betalingsverzoek via e-mail.
 • Werkkleding/schoenen voor vmbo-leerlingen techniek in leerjaar 3 en 4 worden niet meer door de school verstrekt, maar dienen door de ouders te worden betaald. De betreffende leerlingen hebben hierover inmiddels nadere informatie ontvangen via de techniekdocenten.

Een nadere toelichting bij de ouderbijdrage is opgenomen in de uitgebreide schoolgids. Deze wordt binnenkort op onze website gepubliceerd. Voor eventuele vragen over de ouderbijdrage kunt u ons bereiken via info@marianum.nl.

 

Veteranendag Oost-Gelre en Esmée Vossers

Op zaterdag 17 september vond de Veteranendag in Oost Gelre plaats. Oud-generaal Peter van Uhm was eregast, maar ook onze Marianumleerling Esmée Vossers. Zij heeft vorig schooljaar, net als vele andere Marianumleerlingen en honderden leerlingen uit het hele land een brief aan een veteraan geschreven.

De brief van Esmée Vossers was één van de tien beste brieven uit het land en werd in een boekje opgenomen dat tijdens de Nationale Veteranendag aan de koning is aangeboden.

Esmée las haar brief voor en heeft nog even persoonlijk met de oud-generaal gesproken. Esmée kreeg van Van Uhm het door hem gesigneerde boek “Ik koos het wapen”. Ook zette hij zijn handtekening in het boekje waarin de tien beste brieven van de leerlingen waren opgenomen.

Menno Pols, journalist van de Gelderlander, schreef het volgende stukje over haar:

Onderstaande foto is op school gemaakt. Esmée met haar vriendinnen met in haar hand de brief.

 
 

ONDERBOUW

 

Informatieavond voor ouders van leerjaar 1 en 2

De informatie voor ouders en verzorgers van leerjaar 1 en 2 te Groenlo vond op woensdag 14 september. U kunt de informatie hier bekijken.

Op donderdag 15 september vond de informatieavond voor ouders en verzorgers van leerjaar 1 en 2 te Lichtenvoorde plaats. Wilt u de informatie nog eens nalezen, klik dan hier.

 

Vooraankondiging Informatieavond Techniek

Voor de tweedejaarsleerlingen van het vmbo en hun ouders/verzorgers worden informatieavonden gehouden. De avonden zijn op:

 • maandag 7 november van 19.00 – 20.30 uur bij het Graafschap College te Doetinchem en
 • dinsdag 15 november van 19.00 – 20.30 uur bij Marianum te Lichtenvoorde

De officiële uitnodiging volgt in oktober.

Lees verder

 

BOVENBOUW VMBO

 

Informatieavond ouders 4-vmbo

Op maandag 26 september vindt er een informatieavond plaats voor ouders 4-vmbo.

Op onze website vindt u reeds informatie over de avond.

Lees verder

 
 
Week 39 Afname Diataal toetsen Engels (1A) voor alle leerlingen in leerjaar 1 (tot 8 oktober)
26 sep Schoolfotograaf portret- en klassenfoto’s leerjaar 1, 3, 5-havo en 6-vwo. Eindexamenfoto’s (groepsfoto’s) en portretfoto’s instroomleerlingen.
26 sep Voortgangspresentaties PWS
26 sep Informatieavond ouders 4-vmbo, 19.00-21.00 uur, aula Dr. Ariënsstraat 1 te Lichtenvoorde
27 sep Schoolfotograaf portret- en klassenfoto’s leerjaar 1, 3 en 4. Eindexamenfoto’s (groepsfoto’s) en portretfoto’s instroomleerlingen
27 sep MR-vergadering, 19.00-23.00 uur, Lichtenvoorde
28 sep Informatieavond ouders 3-vmbo, 19.00-21.00 uur, aula Dr. Ariënsstraat 1 te Lichtenvoorde
29 sep Voorlichtingsavond ouders havo-5 en vwo-6 (examenleerlingen),
19.30-21.00 uur, aula Dr. Ariënsstraat 1 te Lichtenvoorde
30 sep Audities schooltoneel, 16.00 uur
Week 40 Projectweek/uitwisseling/PWS-reis
Week 40 Afname Diataal toetsen Engels (1A) voor alle leerlingen in leerjaar 1 (tot 8 oktober)
Week 40 Olympic Moves sportweek schoolbreed voor leerjaar 1 en 2
Week 41 Olympic Moves sportweek schoolbreed voor leerjaar 3, 4, 5 en 6
11 okt Terugkomdag schoolfotograaf locaties Groenlo en Lichtenvoorde
11 okt Avondakademie, 19.30-22.30 uur, locatie Groenlo
11 okt Eerste bijeenkomst ouderklankbordgroepen, 19.30-21.30 uur, beide locaties
De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 14 oktober
Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}