Nieuwsbrief 9 september 2016
 

Inhoudsopgave

ALGEMEEN
    Bring Your Own Device (BYOD)
    Ouderklankbordgroepen
    Welkom in de Bibliotheek Groenlo, ook jouw schoolbieb!
    Olympic Moves Schoolweken
    Marianum LIVE 2017
    Schoolfotograaf
    Auditie voor Marianum Toneel 2016
    Samenwerking Scholengemeenschap Marianum met Tennis Academy Effort
    Verbouwing Groenlo
    Bloemencorso Lichtenvoorde
    Kermis Lichtenvoorde

AGENDA

 

ALGEMEEN

 

Bring Your Own Device (BYOD)

Marianum wil dit schooljaar het principe van BYOD invoeren. Het principe van BYOD houdt in dat leerlingen in lessituaties hun devices, zoals een laptop of tablet, van huis naar school kunnen meenemen. Het netwerk is erop ingericht dat de leerlingen met hun laptop of tablet aan het werk kunnen.

Marianum wil BYOD in principe invoeren in het tempo dat past bij de ontwikkelingen van onze school, dus met kleine stapjes en op vrijwillige basis. Dat betekent dat we in een aantal specifieke lessituaties bij 3xO, de rekenlessen, digitale toetsen en Diataal en wellicht ook in een aantal door de docent aan te geven situaties gebruik zullen maken van de devices die door de leerlingen worden meegenomen. Marianum stelt het op prijs dat leerlingen in de bovengenoemde situaties een eigen laptop of tablet van huis meenemen.

Device veilig op school?
De leerlingen kunnen de devices veilig in hun locker opbergen. Op onze locatie in Groenlo krijgen de leerlingen een plaats toegewezen waar de devices tijdens de gymlessen veilig kunnen worden opgeborgen, omdat de nieuwe lockers in Groenlo pas in januari binnen komen.

Welke software?
Elke leerling heeft de beschikking via de school over het Office 365 Pro Plus-pakket. Tevens heeft de leerling via One Drive de beschikking over 25 GB aan opslagcapaciteit waar de leerling via It’s Learning altijd bij kan. Ouders/verzorgers hoeven dus geen softwarepakketten te kopen voor de device van hun zoon/dochter. In Office 365 zitten de programma’s waarvan men op school het meest gebruik maakt: Word, Excel, PowerPoint.

Verzekering
Schade aan laptop of tablet is niet voor rekening van de school. Het is raadzaam voor de ouders/verzorgers en/of de meerderjarige leerling een verzekering af te sluiten. Er zijn goedkope verzekeringen voor leerlingen zoals bij www.aononderwijs.nl/scholieren.
De kosten zijn daar € 26,- per jaar en dekt diefstal en alle schade aan kleding en andere eigendommen van leerlingen. De dekking geldt onder schooltijd en bij alle (buiten)schoolse activiteiten onder toezicht van leer- of hulpkrachten. Ook is de schade gedekt die ontstaat tijdens het vervoer rechtstreeks van huis naar school of omgekeerd. De dekking geldt in heel Europa.
Het maximale verzekerde bedrag is € 500,- voor schade aan kleding en eigendommen. Uitgezonderd zijn contant geld, waardepapieren en bijvoorbeeld paspoort of ID-kaart. Schade aan rijwielen is verzekerd tot
€ 250,-.

Nog vragen?
Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u die altijd stellen via BYOD@marianum.nl. Binnenkort plaatsen we op onze website de meest gestelde vragen omtrent Bring Your Own Device.

 

Ouderklankbordgroepen

In onze vorige nieuwsbrief maakten we melding van onze ouderklankbordgroepen.

U kunt zich nog steeds voor deze ouderklankbordgroepen opgeven via: deze link

De bijeenkomsten zijn op:

Dinsdag 11 oktober 2016
Dinsdag 14 maart 2017
Woensdag 21 juni 2017

Alle bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 21.30 uur.

 

Welkom in de Bibliotheek Groenlo, ook jouw schoolbieb!

Vanaf dit schooljaar vind je de Groenlose bibliotheek in het Marianum. Jouw schoolbibliotheek is hier ook te vinden. Met je leerlingpas kun je lenen in deze nieuwe bieb. Je kunt zelf je boeken uitlenen en innemen.

De bovenbouwboeken voor het vak Nederlands zijn geplaatst bij de romans. De Franse, Duitse en Engelse boekjes staan op niveau in een apart deel van de bieb.

Handige info over het gebruik van de bieb vind je op de website. Je kunt deze info daarnaast ook terugvinden op de site van de Bibliotheek Oost-Achterhoek: www.oostachterhoek.nl.

Veel leesplezier gewenst!

Openingstijden

Maandag t/m donderdag:
10.00 - 17.30 uur
Vrijdag:
10.00 - 20.00 uur

Buiten deze tijden is de inleverbus bij de ingang van de bibliotheek geopend.

Meer info: www.oostachterhoek.nl

 

Olympic Moves Schoolweken

De term Olympic Moves of Mission Olympic zal voor de meesten onder jullie vast niet onbekend klinken. Al meer dan 10 jaar doen wij als Marianum mee aan dit schoolsportevenement met schoolvoorrondes, regionale finales en sommige toppers van ons halen ook de landelijke finales in Amsterdam.

Aangezien wij als sectie Bewegingsonderwijs een breder sportaanbod willen bieden aan onze leerlingen, hebben we vorig jaar voor het eerst een sportweek georganiseerd, The Olympic Moves Schoolweek. Dat gaan we dit jaar ook weer doen en dit betekent dat we voor jullie de sporten centraliseren in één week en je mag kiezen om je in te schrijven voor maximaal 2 sporten. Je bent dus niet verplicht om mee te doen!

De Schoolsportweek voor de onderbouw (klas 1 en 2) zal zijn in week 40, dus van 3 t/m 7 oktober en voor de bovenbouw (klas 3 t/m 6) in week 41, van 10 t/m 14 oktober.

Tijdens de onderbouwweek wordt dit tijdens het 6e, 7e en 8e uur (vanaf ongeveer 14.00 uur tot uiterlijk 16.00 uur) en bij de bovenbouw tijdens het 7e en 8e uur (vanaf 14.30 uur tot uiterlijk 16.30 uur). Elke dag worden er 2 sporten aangeboden . De sporten kunnen zowel in Groenlo als in Lichtenvoorde plaats gaan vinden en voor een aantal sporten wordt een selectie gemaakt om mee te kunnen doen aan de regionale finales. Het is echter wel ons doel om zo veel mogelijk leerlingen mee te laten doen aan een sport, dus niet alleen de toppers!

Je kunt je voor alle sporten individueel opgeven, alleen voor voetbal moet je je met een team opgeven. Klas 1, 2 en 3 minimaal 8 per team, maximaal 10. Jongens klas 4 en hoger minimaal 12, maximaal 15 leerlingen per team. Als je net geen heel team bij elkaar hebt, meld je dan toch aan, dan kunnen wij kijken of we jullie kunnen helpen. Meiden klas 4 en hoger mogen ook individueel opgeven.

Gemiste toetsen en schoolwerk moeten wel ingehaald worden zoals dat gebruikelijk is!

De 9 sporten die we aanbieden:

 • Voetbal
 • Streetdance
 • Veldloop
 • Volleybal
 • Handbal
 • Floorbal (unihockey)
 • Badminton
 • Tennis
 • Minitrampoline

Dus heb jij zin om mee te doen aan één of twee van deze sporten? Meld je dan zo spoedig mogelijk aan bij je eigen docent Bewegingsonderwijs. Opgeven kan tot en met vrijdag 23 september. Ook voor vragen en/ of opmerkingen kun je bij ons terecht.

Met sportieve groeten,
de sectie Bewegingsonderwijs

P.S. voor geblesseerde leerlingen die wel mee willen doen, maar nu nog niet fit genoeg zijn: geef je wel op en zorg dat je erbij bent!

 

Marianum LIVE 2017

Vorige week zijn de repetities voor Marianum LIVE 2017 van start gegaan.

De concerten vinden plaats op woensdag 19 en donderdag 20 april 2017 in de kapel van onze school te Groenlo. 

Aanvang 19.30 uur
Zaal open vanaf 19.00 uur
Entrée: € 5,00

 

Schoolfotograaf

Fotoshoot schoolfotograaf
De schoolfotograaf biedt leerlingen en medewerkers de kans om een andere foto te laten maken dan de bekende pasfoto.
Je kunt samen met je vrienden of vriendinnen (max. 4 personen) in een paar minuten de leukste en spontaanste foto’s opnemen zoals je ze zelf graag ziet! Medewerkers kunnen bijvoorbeeld met hun kinderen worden gefotografeerd.

Je kunt je opgeven via onderstaande link:
Opgave fotoshoots

 • Maandag 26 september op onze locatie in Groenlo, Deken Hooijmansingel 1.
  Tijd en locatie wordt nog bekend gemaakt.
 • Dinsdag 27 september op onze locatie aan de Dr. Ariënsstraat 1 te Lichtenvoorde.
  Tijd en locatie wordt nog bekend gemaakt.
Met het door de fotograaf verstrekte barcodekaartje kun je via de beveiligde site van Face2Face (fotograaf) de foto’s bekijken, bestellen en betalen.
Kosten per foto, formaat 13/18: € 3,- per stuk.

 

Auditie voor Marianum Toneel 2016

Marianum Toneel verzorgt ook dit jaar weer prachtige voorstellingen in de aula aan de Dr. Ariënsstraat 1 te Lichtenvoorde.

We zoeken acteurs die zich vol overgave willen storten op het sportieve en uitdagende script dat door Ivar Gierveld en Ceciel Kolkman is geschreven. We nemen onze toeschouwers dit jaar mee naar de sportschool dus maak je klaar voor kleurige beenwarmers en zweetbandjes.

De audities vinden plaats op vrijdag 30 september om 16.00 uur in de aula van Lichtenvoorde. Na selectie van de acteurs (uiterlijk 7 oktober) lezen we het stuk op vrijdag 14 oktober om 16.00 uur helemaal door in het atelier van Groenlo.

Na de herfstvakantie beginnen we direct met de repetities die bijna allemaal tijdens schooltijd plaatsvinden (8.30 uur – 15.00 uur) in het Scoutinggebouw bij Lievelde.

Repetitiedagen zijn: 24 oktober, 1 en 2 november, 6 november (zondag), 10 en 11 november en 20 november (zondag). De generale repetitie is op woensdag 23 november.

De toneeluitvoeringen zijn op donderdag 24 en vrijdag 25 november.

Meld je uiterlijk dinsdag 27 september aan voor de audities door een mail te sturen naar toneel@marianum.nl waarin je aangeeft hoe je heet en in welke klas je zit. Als je al toneelervaring hebt, is het handig om dat ook alvast te vertellen in je aanmelding. Kijk goed naar alle data die hierboven worden genoemd. Je moet namelijk wel echt alle repetities mee kunnen doen als je wordt geselecteerd.

Muzikanten worden door mevrouw Ingrid van Velzen benaderd, maar je kunt ook zelf contact met haar opnemen als je graag meedoet (i.vanvelzen@marianum.nl). De decorbouwers worden benaderd door Sander Esselink maar je kunt ook zelf contact met hem opnemen (s.esselink@marianum.nl) als je graag meebouwt.

 

Samenwerking Scholengemeenschap Marianum met Tennis Academy Effort

Op vrijdag 2 september 2016 ondertekenden Scholengemeenschap Marianum en Tennis Academy Effort uit Eibergen een convenant waarin is vastgelegd dat Scholengemeenschap Marianum en Tennis Academy Effort gezamenlijk zorg zullen dragen voor het optimaliseren van de randvoorwaarden om training en onderwijs van tennistalenten die op Scholengemeenschap Marianum zitten, zo goed mogelijk te laten verlopen. De 13-jarige Demi Huisman en Nadja Radovanovic uit havo-2 zijn hier voorbeelden van.

TA Effort heeft als enige tennisschool in de Achterhoek een certificaat van de tennisbond KNLTB gekregen om talenten onder 12 jaar te begeleiden. In heel Nederland zijn 26 tennisscholen onlangs gecertificeerd als onderbouwschool. De ambitie van de KNLTB is om Nederland weer terug te brengen naar de top 10 tennislanden van de wereld. Met tennis moet je al vroeg beginnen, dus zijn ‘topsportvriendelijke’ scholen zoals Scholengemeenschap Marianum een noodzaak. Immers zit een tenniscarrière rond je vijfendertigste er wel op.

Demi en Nadja gaven vrijdag 2 september onder begeleiding van Tennis Academy Effort een demonstratie en daarna kregen leerlingen van Marianum (de klas van Demi en Nadja) tennisles.. Aan het eind van de les vertelden de trainers Michel Lentjes en Loet Baard (ook de eigenaren van TA Effort), dat de leerlingen op korte termijn twee gratis tennislessen krijgen. Daarop reageerden de klasgenootjes met veel enthousiasme.

 

Verbouwing Groenlo

De aula (527) is eind deze week bijna klaar, maar wordt nog niet als overblijfruimte in gebruik genomen.

Vanaf maandag 19 september (week 38) wordt de aula ingezet voor de muzieklessen van de bovenbouw. De kapel wordt vanaf dan namelijk verbouwd.

In de herfstvakantie zullen in de aula (527) waarschijnlijk nog enkele aanpassingen aan de kanalen van de luchtbehandeling worden gedaan.

 

Bloemencorso Lichtenvoorde

Leerlingen van de onderbouw van Marianum te Lichtenvoorde en een paar leerlingen van Het Bariet, hebben vanmorgen zes panelen beplakt met dahlia’s.

Vier panelen hebben als onderwerp de vier nieuwe profielen van het vmbo, nl.

 • PIE, Produceren, installeren en energie
 • E&O, Economie en ondernemen
 • Z&W, Zorg en Welzijn
 • BWI, Bouwen, wonen en interieur
Een vijfde paneel is beplakt met de namen Marianum onderbouw/Het Bariet en het zesde paneel stelt drie poppetjes voor die elkaar de hand geven als symbool voor de samenwerking van Marianum en de VSO-school Het Bariet.


Omroep Gelderland heeft vandaag een opname gemaakt voor Gelderland Vandaag (journaal). Vanaf 17.00 uur komt Marianum elk uur gedurende ongeveer een minuutje in de uitzending. Kijken dus!

Klik hier voor meer foto’s.

 

Kermis Lichtenvoorde

De leerlingen en medewerkers hebben op maandag 12 en dinsdag 13 september een vrije dag. De school is gesloten.

We wensen iedereen (die gaat) een fijne kermis toe.

 
 

AGENDA

 
12 sep + 13 sep Kermis Lichtenvoorde, school gesloten
14 sep Informatieavond ouders leerjaar 1 en 2 Groenlo, 19.00-21.00 uur, Wheme en Oude Calixtuskerk Groenlo
15 sep Informatieavond ouders leerjaar 1 en 2 Lichtenvoorde, 19.00-21.00 uur, aula Dr. Ariënsstraat 3 te Lichtenvoorde
20 sep Informatieavond ouders leerjaar 3 havo en 3-vwo, 19.00-21.00 uur, aula Dr. Ariënsstraat 1 te Lichtenvoorde
22 sep Informatieavond internationalisering, 19.30-21.30 uur, atrium en lokalen Groenlo
De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 23 september 2016
Wilt u deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de teamleider van uw zoon/dochter.
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Copyright © 2015 Marianum
Contact | Disclaimer
Postbus 35
7140 AA Groenlo
Tel: 0544-477070
Fax: 0544-477050
{readpixel}