Kennisgeving: Voor dit product is een JavaScript vereist.

Citizen Science bij Scheikunde

Wetenschapper Bas Mijling van het KNMI deed een oproep om mee te doen aan een onderzoek ‘Citizen Science’ waarbij leerlingen kunnen meten waar veel en weinig NO2 in de lucht zit in hun schoolomgeving. Onze leerlingen uit vwo 6 deden hieraan mee.

Ze hebben meetbuisjes opgehangen op verschillende plekken in en rond Groenlo. Met deze buisjes kan de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) worden bepaald. Dit gas wordt in Nederland voor een groot gedeelte door het autoverkeer geproduceerd. Het is ook een belangrijke indicator voor de luchtkwaliteit en heeft op verschillende manieren invloed op onze gezondheid en onze leefomgeving.

De metingen die onze uitvoeren worden gebruikt om waarnemingen van de Tropomi-satelliet beter te kunnen interpreteren. Op die manier kan het RIVM de gegevens gebruiken om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van NO2 in Nederland.

Op de kaart hieronder staan de onderzoekslocaties. Op 23 oktober jl. zijn de buisjes opgehaald en voor analyse opgestuurd. We zijn heel benieuwd naar de uitslag.

Ook scholen uit de omgeving doen mee aan dit onderzoeksproject via Globe.

Citizen Science bij Scheikunde