Leerlingen ontdekken duurzame energie
Onze derdejaars TMV-leerlingen (Technisch en Modern Vakmanschap) hebben een kijkje mogen nemen in de wereld van duurzame energie. Tijdens een bezoek aan het bedrijf Groot Zevert in Beltrum kregen zij een unieke inkijk in de technologie achter biogasproductie en energieopwekking.
Het bezoek vond plaats in het kader van het keuzevak Duurzame Energie. Na een heldere presentatie over de werking van de biomestvergister, werd de theorie al snel omgezet in praktijk en mochten de leerlingen het terrein op. Daar kregen ze van de experts een uitgebreide uitleg over de installatie en de technieken die worden ingezet. Vooral de werking van de WKK (Warmte Kracht Koppeling), waarmee de centrale zelf stroom opwekt, maakte indruk.
“Het is echt gaaf om te zien hoe uit iets als mest energie wordt gehaald,” aldus een van de leerlingen. “Je denkt er normaal niet over na, maar er komt zoveel techniek bij kijken.”
Het bedrijf Groot Zevert, gevestigd op een voormalig vuilstortterrein, is een pionier op het gebied van vergisting. Jaarlijks wordt hier maar liefst 96.000 ton mest en co-producten verwerkt, met als eindresultaat biogas dat onder andere wordt geleverd aan FrieslandCampina. Tijdens de rondleiding werd ook duidelijk hoe het bedrijf bijdraagt aan duurzaamheid, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van technieken om water te hergebruiken.
Voor de leerlingen was het bedrijfsbezoek niet alleen een leerzame, maar ook een motiverende ervaring. Het liet zien hoe belangrijk en veelzijdig duurzaam vakmanschap kan zijn. Wie weet staat hier wel de volgende generatie duurzame energie-experts op. Met veel nieuwe kennis en ideeën op zak keerden de leerlingen terug naar school. Het bedrijfsbezoek was voor hen een bevestiging dat de toekomst van techniek en duurzaamheid dichterbij is dan we denken.